Als je naar Sapa gaat met het plan om hier een mooie hike te maken, dan komt Mount Fansipan ongetwijfeld een aantal keer voorbij zeilen. Mount Fansipan is met z’n 3143 meter namelijk de hoogste berg van Vietnam en dat is voor de meesten al reden genoeg om hem te willen beklimmen.
Hoewel de uitzichten onderweg natuurlijk schitterend zijn, zit de uitdaging voor veel mensen hem in het fysieke aspect en de beloning in het feit dat je achteraf kunt zeggen dat je het toch maar mooi geflikt hebt. Maar hoe beklim je deze berg?
Is het gevaarlijk?
Als je door Sapa loopt of navraag doet bij de homestay waar je verblijft zal iedereen je vertellen dat het niet mogelijk is om Mount Fansipan zonder gids te beklimmen. Ze adviseren je om een dure tour te doen want het zou gevaarlijk, moeilijk en bovendien illegaal zijn. Als je wordt gesnapt door de ‘berg politie’ word je zonder pardon naar beneden gestuurd, maar ik vraag me af welke politie dat dan zou moeten zijn want ik heb niemand gezien op de hele track.
Als je het zo bekijkt, is het allemaal best wel onmogelijk om het zonder gids te doen. Maar hoe kan het dan dat je op internet genoeg verhalen leest van mensen die het wel zonder gids gedaan hebben? Juist, omdat het dus wel gewoon kan. Je moet alleen weten hoe en dat lees je in dit artikel.
Ben je fit genoeg om Mount Fansipan in één dag te doen?
De klim naar de top van Fansipan is niet voor mietjes, maar je hebt geen technische klimvaardigheden nodig om de top te bereiken. De route omhoog is ongeveer 13-15 kilometer en je doet hier door de steile beklimmingen en afdalingen zo’n 4,5 – 5,5 uur over. Als je zonder gids of tour gaat dan is het niet mogelijk om te overnachten op de berg, tenzij je zelf kampeerspullen hebt. Dat betekent dus dat je op één dag zowel naar boven als beneden moet. Dit kun je op twee manieren doen.
De eerste optie is omhoog te lopen en vervolgens met de kabelbaan naar beneden. Deze kabelbaan vertrekt vanaf de top en zet je direct af in Sapa. De kosten voor dit ritje zijn ongeveer 25 euro.
De tweede optie is dats je na het bereiken van de top omdraait en weer naar beneden loopt. Deze optie is behalve gratis, ook best wel handig. Je kunt dan namelijk een scootertje huren, ’s ochtends naar het beginpunt rijden en bij terugkomst op je scootertje weer naar Sapa crossen.
Vergis je echter niet, de tweede optie betekent dat je die dag zo’n 9-11 uur onderweg bent en in totaal zo’n 26-30 kilometer op zeer oneffen terrein af moet leggen. Om je een beeld te geven, ik ben niet echt fit maar zou wel 10 kilometer kunnen hardlopen. Ik deed er totaal 11 uur over.
Bereid je goed voor!
In de oude Lonely Planet staat dat wandelaars op Fansipan in het ideale geval beschikken over een kompas, tent en kookstel om deze berg te kunnen overleven. Typisch een gevalletje van “oh je gaat wandelen? Dan kun je maar beter de halve outdoor winkel leegkopen!” Zo overdreven als de Lonely Planet het doet voorkomen is het namelijk niet, maar je moet wel beseffen dat je een berg gaat beklimmen en dat het weer zonder waarschuwing kan omslaan. Neem dus sowieso een regenjas en een warme trui mee, ook als het in Sapa bloedheet is. Het is ook zeker geen wandeling die je doet op slippers. Je hoeft echt niet per se professionele wandelschoenen te hebben, maar gympen met goede grip zijn wel essentieel.
Omdat er onderweg geen winkels of restaurants zijn is het belangrijk dat je al je eigen eten meeneemt. In Sapa vind je genoeg winkeltjes waar je noten, beef jerky en fruit kunt kopen. Voor water geldt dat je het onderweg in ‘basecamp’ kunt bijvullen met water dat vers uit de bergen komt stromen. Het is dus niet nodig om meer dan 1,5 liter mee te nemen. Het laatste wat handig is ‘voor het geval dat’ is een hoofdlampje of een telefoon met een zaklamp functie. Mocht je namelijk niet voor zonsondergang terug zijn dan is het toch wel prettig als je kunt zien waar je loopt.
Hoe vind je de weg?
Als je Fansipan wilt beklimmen zonder gids is er maar één optie, namelijk dat je vroeg moet beginnen. Bij de ingang vind je drie verschillende paden en slechts één daarvan gaat naar Fansipan. Feitelijk moet je links over het pleintje lopen en dan het pad naar beneden nemen. Als je eenmaal op het pad bent dan is het vrij makkelijk te volgen. Sterker nog, het is echt heel moeilijk om de weg kwijt te raken.
Alleen in het eerste gedeelte van de track vind je een aantal punten waar je twee kanten op kunt. Als je twijfelt dan is er één simpele regel: volg de rotzooi. Het pad is over het algemeen vrij schoon, maar er zijn altijd mensen die hun plastic flesjes gewoon in de bosjes donderen. Schandalig gedrag natuurlijk, maar in dit geval voor jou een handige indicatie dat je op de juiste route zit.
Fansipan beklimmen zonder gids?
Het kan, maar moet je het ook doen? Als je niet vies bent van een stevige uitdaging dan is het mogelijk om de berg zonder gids te beklimmen, maar dat betekent nog niet per se dat je het moet doen.
Het is gratis als je het zelf doet, maar er zijn ook voordelen als je een tour boekt. Bij de meeste tours loop je namelijk twee dagen en slaap je één nachtje op de berg. Je start bij deze tours wat later, waardoor de kans groter is dat de gebruikelijke ochtendmist is opgeklaard. Oftewel, je hebt tijdens een tour betere uitzichten tijdens de weg naar boven. Vervolgens slaap je in basecamp, op zo’n 1,5 uur voor de top. Je verlaat dit kamp op dag twee in de vroege ochtend en klimt het laatste stuk in het donker zodat je op de top kunt genieten van de zonsopgang. Althans, als er niet te veel wolken zijn. Het zal hoe dan ook wel een uitdaging zijn die je de volgende dag gaat voelen in je kuiten.
Meer weten?
Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag eens Sapa willen bezoeken, neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.
Wij helpen jou graag verder!
0 Berichten