72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Informatie over Hanoi
Bezienswaardigheden en tips wat te doen 2021-2022

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Informatie over Hanoi

Bezienswaardigheden en tips wat te doen 2021-2022

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Het wordt liefkozend het ‘Parijs van de Oriënt’ genoemd. Hoewel Hanoi groeit is de stad compact en kun je de bezienswaardigheden makkelijk te voet of per fiets bereiken. De Keizerlijke citadel in het oude deel van Hanoi staat op de Werelderfgoedlijst.

Hanoi is voor vele hét beginpunt van een indrukwekkende individuele rondreis door Vietnam. De stad is zowel bedrijvig als gemoedelijk tegelijk. U komt ogen te kort; overal rijden brommers, en de straten zijn vol met winkels, straatverkopers, kleurrijke markten, prachtige pagodes en tempels. Opvallend zijn de smalle hoge huizen, de zogenaamde rakethuizen. Hanoi heeft een compact centrum wat gemakkelijk te voet verkend kan worden.

Geschiedenis van Hanoi

Al 1000 jaar is Hanoi de hoofdstad van Vietnam, maar pas in 1831 kreeg Hanoi van keizer Minh Mang haar huidige naam. Letterlijk betekent Ha Noi ‘binnen de rivier’. Het is dan ook niet gek dat de stad aan de rivier, de Song Hong, ligt. In 1873 werd de stad ingenomen door de Fransen, vandaar de sterke Franse invloeden in het straatbeeld.

Tijdens de Vietnamoorlog welke ten einde kwam in 1975 vocht het Amerikaans georiënteerde Zuid-Vietnam tegen de Sovjet-Unie en Chinees georiënteerde Noord-Vietnam. In Vietnam wordt de oorlog meestal de Amerikaanse Oorlog genoemd.

5 redenen waarom jij Hanoi moet bezoeken!

  1. Verken het oude stadscentrum; Hanoi Old Quarter.
  2. Loop rond het Hoan Kiem-meer.
  3. Bezoek één van de vele musea over de Oorlog van Vietnam.
  4. Bekijk een traditionele uitvoering van een waterpoppenshow.
  5. Gebruik Hanoi als basis om het noorden van Vietnam te ontdekken.

Hoe kom je in Hanoi?

Je kan op verschillende manieren Hanoi bereiken. Hanoi ligt in het noorden van Vietnam en in de laagvlakte waarlangs de rode rivier zijn weg vindt naar de Zee van Tonkin. Hanoi is zowel per vliegtuig als per trein en bus over land te bereiken. De stad staat in verbinding met diverse kleinere plaatsen in de omgeving maar ook met grote steden in Vietnam en grote steden in omliggende Aziatische landen en zelfs met landen buiten Azië.

De populairste bestemmingen in Noord-Vietnam die goed zijn te combineren met een bezoek aan Hanoi zijn:

Aanbevolen verblijfsdagen voor Hanoi

Als je de beste dingen om te doen in Hanoi wilt ervaren, moet je 3 tot 4 dagen doorbrengen. Maar als je niet veel tijd hebt in Vietnam, is het aan te raden om 2 volle dagen te gaan. Blijf niet te lang hangen, want er is zoveel meer te zien en te doen rondom de stad, zoals prachtige natuur, bergen en eilanden.

Wat je echt moet doen als je in Hanoi bent!

Van smaakvolle wandeltochten en het poppentheater tot een trein die rakelings langs de huizen raast. In de Frans koloniale stad Hanoi is genoeg te ontdekken. Het verkeer en de brommers kunnen overweldigend zijn, maar de prachtige bezienswaardigheden en verborgen schatten in Hanoi maken dat meer dan goed. Wat ons betreft is het de leukste stad van Vietnam.

Lees snel verder en ontdek wat er allemaal te zien/doen is in Hanoi:

Doen: Fietsen in Hanoi

Hanoi is een fantastische stad om rond te wandelen, maar tijdens een fietstour leer je een stad vaak op een heel andere manier kennen. Je komt op plekken waar je normaal niet snel zou komen en bekijkt de stad van een heel andere kant. Kortom, een unieke ervaring en een leuke manier om de hoofdstad van Vietnam beter te leren kennen.

Doen: Wandeling door Old Quarter

Tijdens je verblijf in Hanoi is het aan te raden om een hotel te boeken in de wijk Old Quarter. Old Quarter is het levendige centrum van Hanoi met een wirwar van smalle straatjes, honderden toeterende scooters en leukste koffietentjes. Wanneer de avond valt worden de straten afgesloten voor verkeer en kun je een biertje scoren op de hoek van Ta Hien Street en Luong Ngog Quyen street.

Doen: Drink een biertje in de Bia Hoi corner

De Bia Hoi corner is de loactie in Hanoi om in de avond nieuwe vrienden te maken. Deze plek is bekend vanwege de vele tentjes met bier, snacks en gezelligheid. Daarnaast is het een plek waar heel veel locals komen, dus als je in contact wil komen met de locals is een Bia Hoi the place to be.

Zien: Mausoleum van Ho Chi Minh

Bezoek zeker het mausoleum van Ho Chi Minh waar je het in Moskou gebalsemde lichaam van de held van Vietnam kunt bekijken. Het kan er erg druk zijn. Soms moet je lang wachten. De aparte sfeer in en om het mausoleum maken het lange wachten zeker de moeite waard. Wees respectvol als je naar binnen gaat. Voor de Vietnamezen is dit een erg serieuze aangelegenheid.

Doen: Proef de lekkerste streetfood

In Old Quater vind je op iedere hoek van de straat wel een kraam met de lekkerste Vietnamese gerechten. Het voordeel van streetfood, is dat het veel goedkoper is dan een restaurant en misschien nog wel lekkerder ook. Van verse springrolls tot een hete kom Pho en van Banh Xeo tot pittige soepen. De Vietnamese keuken zal je niet teleurstellen. Bekijk ook eens onze foodie tour voor liefhebbers van Vietnamese snacks!

Zien: Hoa Lo gevangenis

Hoa Lo Prison ofwel het Hanoi Hilton genoemd, is de beruchte gevangenis waar onder andere voormalige presidentskandidaat John McCain enkele jaren in gevangenschap doorbracht nadat z’n vliegtuig boven Hanoi was neergeschoten. De omstandigheden waarin de gevangengenomen Amerikanen moesten leven waren erbarmelijk.

Zien: Hoan Kiem Lake

Het Hoan Kiem Lake is op zichzelf al zeker een bezoek waard. Het centraal gelegen meer trekt dagelijks vele mensen die vooral in de ochtend en de namiddag de koelte en fijne sfeer rondom het meer opzoeken. In het meer vind je de Ngoc Son Temple die op een klein eiland in het midden van het meer staat. De tempel kan je niet bereiken maar is perfect te fotograferen. In het park wordt in de vroege ochtend gedanst, gevoetbald en gebadmintond.

Zien: Waterpoppen Theater

Het beroemde Thang Long Water Puppet Theatre, ofwel het waterpoppentheater van Hanoi, is wereldberoemd. Het theater reist de hele wereld over om de mooie voorstelling te tonen met daarbij traditionele Vietnamese muziek. Diverse historische verhalen worden uitgebeeld door houten poppen in de vorm van mannen, vrouwen en draken in een bak water als decor. Zeker de moeite waard. Er zijn dagelijks diverse voorstellingen.

Zien: One pillar pagoda

In de buurt van het presidentieel paleis vind je de “one pillar pagoda”. Ofwel, de pagoda die op 1 paal gebouwd is. De pagoda is klein en staat in een kleine vijver met prachtige lotusbloemen en goudvissen. Je kan de pagoda beklimmen en van binnen bekijken maar de buitenkant is eigenlijk mooier dan de binnenkant. Entree is gratis.

Zien: Hanoi Trainstreet

De foto’s en video’s zijn wereldberoemd, waarin winkeleigenaren, caféhouders en inwoners alsof het de normaalste zaak van de wereld is, hun spullen opbergen om een trein door de nauwe, drukke straat te laten passeren. In Hanoi ís dat echter ook gewoon de normaalste zaak van de wereld. En daarmee is Hanoi’s Train Street ook meteen een van de meest obscure toch interessante plekken om te bezoeken in de stad!

Doen: Drink een kopje eierkoffie!

Wat is er mooier dan de iconische eikoffie van de originele maker te proeven? Cafe Giang in Hanoi werd opgericht in 1946 door Nguyen Giang, waar de naam vandaan kwam. Melk en room waren luxe en duur in de 1940’s, dus Giang probeerde een alternatief te bedenken door eieren te kloppen om room aan koffie toe te voegen. Tegenwoordig is eikoffie wereldberoemd. Het café heeft een mooi interieur met kleine traditionele tafels en krukken.

Zien: De Long Bien brug

Deze brug is ontworpen door Eiffel en verbind twee delen van Hanoi over de rode rivier. De brug heeft het te verduren gehad tijdens de oorlog en op sommige delen kun je de schade nog zien. De Long Bien brug is een populaire plek onder fotografen. Bezoek de brug aan het einde van de dag aangezien dit een van de beste plekken is om de zonsondergang te bekijken.

Waar te verblijven in Hanoi?

Hanoi is een mooie oude stad waar je jezelf zeker wel 3 dagen kan vermaken. Er zijn veel hotels en guesthouses in de stad maar de beste locatie voor een overnachting in Hanoi is absoluut in het oude kwartier. Je zit hier net ten noorden van het Hoan Kiem Lake en in het bruisende centrum van de stad in kleine sfeervolle straatjes. Je kan er uren zitten en je niet vervelen omdat er van alles om je heen gebeurd. Voor vrij weinig geld kan je in het oude kwartier van Hanoi een hotel boeken.

Tip – voor een groter aanbod van hotels in Noord-Vietnam klik hier: Hotels in Noord-Vietnam

Rex Hanoi Hotel

Rex Hanoi is precies waar je wilt zijn: in hartje Hanoi. De heerlijke charme en levendigheid van Hanoi is vanaf het Rex te voet (of met de klassieke Vietnamese fietstaxi) het best te ontdekken. Rex Hanoi ligt in het Old Quarter, op wandelafstand van het Hoan Kiem Meer, de Dong Xuan Markt en de avondmarkt.

Lees verder

Hanoi

Hong Ngoc Dynastie Boutique Hotel

Hong Ngoc Dynastie zet je met twee benen in hartje Hanoi. Gemakkelijk, want zo is het Old Quarter van deze leuke stad gemakkelijk te voet te ontdekken. Je kunt ook de fietstaxi nemen. Hong Ngoc Dynastie ligt aan de noordkant van het Hoan Kiem Meer en dicht bij de de Dong Xuan Markt en de avondmarkt.

Lees verder

May de Ville Old Quarter Hotel

Wij logeren in Hanoi het liefst in het Old Quarter en dan lekker dicht bij het Hoan Kiem Meer. In dit gebied is de hartslag van Hanoi het best te voelen. May De Ville Old Quarter Hotel is dan een goede keuze. Het ligt op nog geen 3 minuten lopen van het meer, maar heeft ook een zwembad!

Lees verder

Vervoer in Hanoi

Het centrum van Hanoi is relatief compact. Veel hoogtepunten van de stad liggen in de Old Quarter of net daarbuiten. De meeste afstanden kun je daarom lopend afleggen. Voor langere afstanden kun je gebruik maken van reguliere auto taxi’s, motortaxi’s, fietstaxi’s of de lokale bus. De motortaxi biedt in onze ervaring de meeste waarde voor je geld. Zelf rondrijden met de scooter rijden we af in Hanoi, daar is het verkeer te druk voor.

Er wordt daarnaast druk gebouwd aan een metronetwerk. De eerste metrolijn is inmiddels af en wordt nu getest. Naar verwachting is de metro in 2021 operationeel.

Weer in Hanoi

De gemiddelde temperatuur in Hanoi is in de zomer 30 graden en in de winter 20 graden. Het hele jaar door kan dus goed naar Hanoi gereisd worden. April is voor deze regio de beste maand, want vanaf mei begint het te regenen en klimt de temperatuur omhoog. Het regenseizoen houdt aan tot en met oktober. Voordeel van al die regen is wel dat de rijstterrassen in de omgeving van juni tot en met augustus mooi groen zijn.

Maand Minimale temp. Maximale temp. Dagen regen
Jan 14 °C 21 °C 5
Feb 15 °C 22 °C 7
Mrt 17 °C 23 °C 11
Apr 21 °C 27 °C 9
Mei 24 °C 32 °C 13
Jun 25 °C 33 °C 11
Jul 26 °C 33 °C 11
Aug 25 °C 32 °C 12
Sep 24 °C 31 °C 10
Okt 22 °C 29 °C 7
Nov 18 °C 26 °C 5
Dec 15 °C 22 °C 3

 

Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Vietnam verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.

Toffe excursies en bouwstenen voor Hanoi

Hier vind je de drie populaire excursies/bouwstenen in Hanoi voor jouw reis naar Vietnam. Zo kun je jouw rondreis door Noord-Vietnam nog leuker en afwisselender maken. Boek deze excursies of bouwstenen voor vertrek vanuit Nederland of België, dat scheelt je een hoop geregel ter plaatse.

Fietsen in Hanoi

Proef van het echte Hanoi! De fiets is daar perfect voor, want je kunt veel zien en meemaken. Onze gids neemt je mee door de smalle straatjes van het Old Quarter. Je ziet goed hoe veel Vietnamezen leven, ontdekt de verschillen tussen de arme en rijkere delen van de stad, komt op markten en bij tempels.

Prijs p.p. vanaf: € 35

Ga naar excursie

Hanoi Foodie tour

Deze foodie tour voor liefhebbers van Vietnamese snacks is toevallig een van onze persoonlijke favorieten. Hoe kan het ook anders? Deze tour ontdekt het Old Quarter, waar de hartslag van Hanoi het best waarneembaar is. En waar je Vietnam letterlijk op zijn best kunt proeven.

Prijs p.p. vanaf: € 34

Ga naar excursie

Hanoi Vespa tour

Ontdek Hanoi op een andere manier. Alsof je in een Franse zwart-wit film uit de jaren ’60 stapt: ontspannen per Vespa scooter door een kleurrijk en vooral ‘s avonds levendige decor scooteren. Moet jezelf rijden? Nee, hoor, je krijgt je eigen bestuurder!

Prijs p.p. vanaf: € 85

Ga naar excursie


 

Bestemmingen in Vietnam

Wat is je volgende bestemming?

Ben je op zoek naar informatie en tips over de leukste bestemmingen in Vietnam? Dan zit je hier goed. Hier kun je ontdekken wat de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam zijn, onderverdeeld per regio. Per bestemming vind je hier uitgebreide reisgidsen met de leukste bezienswaardigheden, eetgelegenheden, hotels en praktische informatie over vervoer en excursies.

De leukste bestemmingen

Noord-Vietnam

De leukste bestemmingen

Centraal-Vietnam

De leukste bestemmingen

Zuid-Vietnam