Pak maar een krukje, zegt een mevrouw die dit werk ogenschijnlijk al tientallen jaren doet. Ze is druk, maar lijkt niet gehaast; doet 4 dingen tegelijk, maar weet precies wat ze mee bezig is. Terwijl ze wat lege glazen van een behoorlijk laag plastic tafeltje pakt, wijst ze ons waar we kunnen zitten. Deze krukjes zijn zo mogelijk nog lager dan het tafeltje.

We zitten. Dat is al heel wat, want het is behoorlijk druk op deze vrijdagavond. Veel mensen zijn naar het Old Quarter van Hanoi gekomen om hier vrienden te ontmoeten en een biertje te drinken.

Bia Hoi Hanoi 2
Pak maar een krukje, zegt een mevrouw die dit werk ogenschijnlijk al tientallen jaren doet

Wat is Bia Hoi?

Heel toevallig is dat niet, want lokale en bezoekende Vietnamezen en niet Vietnamezen komen samen in Bia Hoi Junction (nog beter bekend als Bia Hoi Corner of als Beer Street) in het Old Quarter voor een specialiteit van Noord-Vietnam: Bia Hoi.

De mevrouw die ons bedient (we denken dat ze dik in de 70 is), zet de groen getinte bierglazen op dat kleine tafeltje. Het past net, maar dat is genoeg.

Bia Hoi betekent vers bier. Bierdrinkers denken dan meteen: ha, vers van de tap. Dat klopt, maar Bia Hoi is nog net iets meer. Bia Hoi wordt namelijk elke dag vers gemaakt. Er staat geen druk op de vaten waarin het wordt geleverd, want er wordt bij de productie van het bier geen koolzuur aan het bier toegevoegd. En ook geen conserveringsmiddelen. Het blijft dus niet zo lang goed, meestal maar een uur of 24.

Je zou dus kunnen zeggen dat al die mensen die in Bia Hoi Corner een glaasje komen drinken, helpen om te voorkomen dat het bier bederft. Snap je?

Bia Hoi Hanoi
Veel mensen zijn naar het Old Quarter van Hanoi gekomen om hier vrienden te ontmoeten

Is Bia Hoi echt Vietnamees?

Nog voor we ons tweede biertje bestellen, raken we aan de praat met een Vietnamese buurman. Hij komt hier wekelijks en vertelt dat Linh, de vrouw die ons deel van het terras voor haar rekening neemt, waarschijnlijk al 80 is. Ze verkocht hier al bier voordat wij waren geboren.

Bier werd in de koloniale periode door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd. Zij begonnen in Hanoi een brouwerij, niet ver vandaan van waar we nu aan het koude bier zitten. In die tijd was bier duur en dus een drankje voor de elite.

Dat veranderde pas toen de Fransen uit Vietnam waren verdwenen en lokale ondernemers de productie van bier voor hun rekening namen. Er werden alleen lokale ingrediënten gebruikt en er werd iets minder alcohol toegevoegd dan aan de meeste pilsen. Zo ontstond Bia Hoi.

Bia Hoi uitgaan Hanoi Noord-Vietnam
Bia Hoi Corner ligt aan de noordkant van het Old Quarter van Hanoi

Waar vind ik Bia Hoi Corner?

Onze langzaamaan dronken wordende buurman weet ook nog te vertellen dat de glazen waaruit we drinken speciaal voor Bia Hoi zijn ontworpen. De lichtgroene tint, de dikke bodem en de geribbelde randen van hergebruikt glas moeten de smaak nog een extra zetje geven.

We laten onze nieuwe vriend achter met een vers biertje en zwaaien nog een keer naar Linh voordat we verdwijnen in de nacht van Hanoi. Tot snel Bia Hoi Corner!

Ook zin? Heb je inmiddels zin in een biertje, of vind je het toch in ieder geval leuk om hier een keer te gaan kijken? Hier vind je Bia Hoi Corner. En doe Linh de groeten van ons….

Adres: Bia Hoi Corner ligt aan de noordkant van het Old Quarter van Hanoi, op de kruising van Ta Hien Street en Luong Ngoc Quyen Street.

Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Hanoi beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:

Ook interessant: Hoa Lo Prison, ‘Hanoi Hilton’

Vietnam heeft een indrukwekkende geschiedenis. De Hoa Lo gevangenis, ook Hanoi Hilton genoemd, dient nu als museum om jou te meer te vertellen over de geschiedenis.

De gevangenis werd gebouwd tijdens de Franse koloniale tijd om politieke gevangenen in op te sluiten. Later, tijdens de Vietnamoorlog, werden hier Amerikanen vast gehouden waaronder de later beroemde Amerikaanse politicus John McCain.

Lees er hier meer over: De Hoa Lo gevangenis in Hanoi.

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)