Er ziet iets grappigs en bitters in de naam van deze beruchte gevangenis in Hanoi. De straat waar de bajes werd gebouwd, was een straat vol handelaren in kachels. Vandaar Kachelstraat, Pho Hoa Lo. Maar Hoa Lo betekent ook zoiets als het gat van de hel. En juist die betekenis werd werkelijkheid in de jaren dat Hoa Lo uitpuilde van de politieke gevangenen.

Misschien denk je nu: deze gevangenis heeft toch de bijnaam Hanoi Hilton? Dat klopt, deze verhullende naam kreeg Hoa Lo van Amerikaanse gevangenen die hier tijdens de Vietnamoorlog door de Noord-Vietnamezen werden vastgezet.

Hoa Lo gevangenis 1
Er was ruimte voor ongeveer 600 gevangenen, maar er zaten er soms een paar duizend

Hoe ontstond de Hoa Lo gevangenis?

Hoa Lo werd aan het eind van de 19e eeuw door de Fransen gebouwd. Zij hadden Vietnam als kolonie ingenomen, en je begrijpt dat niet veel Vietnamezen het daar niet mee eens waren en zich verzetten. Een gevangenis was voor de Fransen dus hard nodig.

Maison Centrale, zoals de gevangenis toen heette, werd vooral gebruikt voor politieke gevangenen. Naar verluidt werden ze gemarteld en sommigen zelfs vermoord. Er was plaats voor een paar honderd gevangenen, maar dat bleek te weinig. Zelfs toen de bak werd uitgebreid, bleef deze te klein.

Er was ruimte voor ongeveer 600 gevangenen, maar er zaten er soms een paar duizend. Onder hen veel personen die later nauw betrokken waren bij de activiteiten waardoor Noord-Vietnam communistisch werd. 

Toen de Fransen Vietnam hadden verlaten, lieten de Vietnamezen de gevangenis staan als herinnering aan de koloniale tijd. Ze wisten toen nog niet dat ze Hoa Lo spoedig zelf als gevangenis zouden gaan gebruiken….

Hoa Lo gevangenis 4
Pas na de hereniging van noord en zuid werd het paleis omgedoopt tot Reunification Palace

De Hoa Lo gevangenis tijdens de Vietnamoorlog

Alles wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet, luidt het gezegde. Maar door de Vietnamezen werd snel vergeten wat voor horror Hoa Lo Prison was. Tijdens de Vietnamoorlog werden hier vanaf midden jaren 60 voortaan Amerikaanse krijgsgevangenen vastgezet, en de omstandigheden waren net zo beroerd.

Nu martelden de Vietnamezen zelf de gevangenen. Ze hebben dat altijd ontkend, maar te veel Amerikaanse soldaten hebben erover gesproken en gepubliceerd om niet aan te nemen dat het werkelijk gebeurde.

Na de Vietnamoorlog bleef Hoa Lo nog een tijdje gevangenis, maar in de jaren 90 werd het gebouw te oud om nog op te knappen. Het werd grotendeels gesloopt, maar een deel is bewaard als museum.

Wat is er te zien in Hoa Lo Prison?

Hoa Lo is een herinnering aan zwarte dagen in de Vietnamese geschiedenis. Toch zal het je opvallen dat in dit oorlogsmuseum wel veel aandacht is voor de koloniale tijd en de misstanden onder de Fransen, maar dat je weinig hoort of ziet over de tijd dat Hoa Lo hier Amerikanen opsloot.

Je ziet nog de guillotinezaal met de originele apparatuur, en de aparte verblijven voor mannen en vrouwen. Ook zie je in wat voor cellen de gevangenen vastzaten. Er staan nog betonnen bedden, en er zijn uit die tijd nog echte enkelboeien en celdeuren. 

Hoa Lo gevangenis 6
Je ziet nog de guillotinezaal met de originele apparatuur
Hoa Lo gevangenis 3
Hoa Lo is een herinnering aan zwarte dagen in de Vietnamese geschiedenis

Openingstijden van Hoa Lo Prison

Hoa Lo Prison is elke dag open van 8 uur in de ochtend tot 5 uur ‘s middags, ook op feestdagen en in weekends. Check wel altijd even de openingstijden voordat je gaat, je weet maar nooit.

Het museum is niet terughoudend in het visualiseren van geweld. Wij raden een bezoek voor gezinnen met (jonge) kinderen dan ook af.

Entree kost je ongeveer 2 euro.

Adres: No. 1, Hoa Lo Street, Tran Hung Dao Ward, Hoan Kiem District, Hanoi. Het museum ligt aan de zuidkant van het Old Quarter. Het is dus niet moeilijk te vinden.

Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Hanoi beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:

????????????????????????????????????
Tijdens de Vietnamoorlog werden hier vanaf midden jaren 60 voortaan Amerikaanse krijgsgevangenen vastgezet

Ook de moeite waard: Bia Hoi Corner

De Bia Hoi corner is de plek in Hanoi om ‘s avonds nieuwe vrienden te maken. Deze plek is bekend vanwege de vele tentjes met bier, muziek, snacks en gezelligheid.

Het is extra leuk omdat hier vooral veel locals komen, dus als je eens een praatje wilt maken is Bia Hoi the place to be. Bia Hoi is trouwens ook de naam van een licht bier dat vooral in Hanoi veel wordt geschonken, vers van de tap!

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)