72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Informatie over Halong Bay
Bezienswaardigheden en tips wat te doen 2021-2022

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Informatie over Halong Bay

Bezienswaardigheden en tips wat te doen 2021-2022

Halong Bay is zonder enige twijfel een van de meest bijzondere plekken die je kunt zien. Niet alleen in Vietnam, nee overal! Het gebied is 1500 vierkante kilometer groot! Zo’n 500 miljoen jaar geleden was dit een berggebied, dat langzaam onder water is gelopen. De baai behoort niet tot de zeven ‘standaard’ Wereldwonderen, maar komt wel voor op de lijst van zeven Natuur Wereldwonderen..

Nu is het een gigantisch meer met bijna tweeduizend grotere en kleine vreemd gevormde rotsen en kalkstenen eilanden, waarvan een deel door het water is uitgehold zodat er enorme grotten in zijn ontstaan. Ze vormen een surrealistisch en sprookjesachtig decor dat afhankelijk van waar je vaart, de tijd van de dag en het licht, van vorm verandert.

De Vietnamezen maken dit gebied nog mysterieuzer met spannende verhalen over het ontstaan. Vịnh Hạ Long betekent de baai van de dalende draak. De goden zouden draken hebben gestuurd om Vietnam tegen indringers te beschermen. De draken spuwden juwelen en jade in de zee en creëerden zo rotsachtige eilandjes om vijanden tegen te kunnen houden. Wat je beter niet kunt doen is een halve dag tour boeken. Neem iets meer tijd en maak een cruise van 2 of 3 dagen. Je ziet meer, het is rustiger en je krijgt meer waar voor je geld.

3 baaien: Halong Bay, Lan Ha Bay of Bai Tu Long Bay

Met een aanbod van honderden boten die cruises aanbieden kan het uitzoeken van de beste cruise nog al moeilijk zien. Veel mensen horen het voordat ze zelfs in het land aankomen: Halong Bay is overvol. Of deze bewering waar is of niet, hangt af van jouw eigen mening maar het is waar dat er meer toeristenboten varen dan in de afgelopen jaren.

Er zijn natuurlijk wel opties! Je kunt namelijk ook 2 andere baaien bezoeken namelijk: Lan Ha Bay en Bai Tu Long Bay. Het valt niet te ontkennen dat ze de laatste tijd door steeds meer toeristen worden aanbevolen als ‘must-visit’.

1. Halong Bay cruise:

Halong Bay verdiende de titel als een van de nieuwe 7 wereldwonderen van de natuur om een ​​goede reden: het is uniek en indrukwekkend. Hoe heerlijk is het niet om op het dek te zitten van een stijlvolle boottocht met uitzicht op dit natuurlijke wereldwonder. Aangezien Halong Bay door heel de wereld bekend is kun je ook verwachten dat het populair is onder de toeristen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de diensten zoals entertainment, restaurants en accommodatie ook gestegen is om aan de behoeften te voldoen.

2. Bai Tu Long Bay cruise:

Het hele baaigebied beslaat driekwart van het werelderfgoed Halong Bay – maar het lijkt erop dat mensen deze plek nauwelijks kennen. De baai heeft echter het meest magnifieke uitzicht van alle drie de baaien en verdient een reputatie als een van de top bestemmingen in Noord-Vietnam. Als je echt van rustigere niet zo toeristische locaties houd is het een gemakkelijke keuze tussen Halong Bay en Bai Tu Long Bay.

3. Lan Ha Bay Cruise:

Lan Ha Bay ligt iets ten zuiden van de beroemde buurman. Het heeft ongeveer 400 van de karstformaties die in het heldere blauwe water staan en reizigers vanuit elke hoek een ander uitzicht bieden. Dit deel van de hoofdbaai is minder toeristisch, minder bewoond, schoner en net zo mooi als Halong Bay zelf.

Je krijgt de kans om wat wandelen, diep water boulderen en rotsklimmen uit te proberen. Deze plek is de perfecte bestemming voor dit soort activiteiten.

5 redenen waarom jij Halong Bay moet bezoeken!

  1. Verken verschillende eilanden met uitzichtpunten en grotten.
  2. Huur een kano en ga volkomen onafhankelijk op pad
  3. Neem een olielamp mee en gooi ‘s nachts een hengel uit vanaf de boot.
  4. Bezoek de traditionele vissersdorpen waar alle huizen op palen in het water staan.
  5. Geniet van de extreme zonsop- en zonsondergangen.

Hoe kom je in Halong Bay?

Halong Bay ligt op ongeveer 180 kilometer van de hoofdstad Hanoi. Dit is voor de meeste reizigers dan ook het startpunt van hun trip naar Halong Bay.

De rit duurt dus een paar uur en kan op meerdere manieren afgelegd worden. De vier meest gebruikte manier zijn de bus, de treinof een privé shuttle busje die vaak inbegrepen zijn als je een cruise op voorhand boekt bij de cruisemaatschappij. Dit is dan ook de meest comfortabele manier voor jouw reis.

De populairste bestemmingen in Noord-Vietnam die goed zijn te combineren met een bezoek aan Halong Bay zijn:

Aanbevolen verblijfsdagen

Wat je beter niet kunt doen is een halve dag tour boeken. Neem iets meer tijd en maak een cruise van 2 of zelfs 3 dagen (je slaapt 1 of 2 nachten op een jonk, zo heten de statige boten die voor de cruises worden gebruikt). Je ziet meer, het is rustiger en je krijgt meer waar voor je geld.

Veel halve dag tours zijn veel te duur. Je moet op eigen gelegenheid naar Halong Bay. Veel gedoe met ferry’s en bussen kosten je extra tijd en je bespaart amper geld.

Doen: Maak een cruise in Halong Bay!

Ga wel het water op en maak een cruise van 2 of 3 dagen door deze bijzondere baai langs de hoge eilanden, rotsen en kliffen. Je zit op de boot en je krijgt kramp in je nek van het omhoog turen. Het maakt je echter niet uit, want het zicht is adembenemend. Op de toppen zie je nog enkele stukken regenwoud. Sommige toppen zijn zelfs bewoond.

De reistijd van je cruise in Halong Bay varieert van één tot drie dagen. Kies voor een eenvoudig bootje of ga juist voor een tour met een luxe jacht. Tijdens een meerdaagse cruise overnacht je op de boot. Wil je dat niet, dan staan er genoeg hotels aan de kust van het nabijegelegen Halong City.

Lees snel verder en ontdek wat er allemaal te zien/doen is in Halong Bay:

Doen: Ontspan en geniet van uitzicht

De zonsondergang moet magisch zijn maar ook zonder dat zorgen de lichtjes van al die schepen voor een stralende zee als het donker wordt. Geniet er van boven op het dek en zorg voor een opgeladen camera. Tussen de voor anker liggende schepen varen gekleurde vissersbootjes, kleine vrachtschepen en roeiende parlevinkers die hun waar proberen te verkopen.

Doen: Inktvis vissen!

Daarnaast is er de mogelijkheid om te gaan inktvis-vissen. beproef je geluk met het vissen op inktvis. Wij vonden dit niet heel uitdagend aangezien inktvis zich niet bepaald makkelijk laat vangen. Inktvis is relatief eenvoudig, de meeste mensen vangen er minstens één. Deze worden dikwijls onmiddellijk aan boord bereid, als instant sashimi.

Doen: Klim naar een uitkijkpunt

Vergeet niet een van de rotspieken te beklimmen voor een fraai uitzicht. Doe dit vooral in de vroege ochtend of bij zonsondergang, dan is het nog net even mooier. Je vindt er meerdere, waaronder sommige die erg druk zijn. Vraag ter plekke wat de mooiste en meest rustige zijn.

Doen: bezoek Lan Ha Bay of Bai Tu Long Bay

Bijna iedereen kent Halong Bay, maar wist je dat er naast Halong nog twee andere baaien zijn. Lan Ha Bay en Bai Tu Long Bay zijn kleiner dan Halong Bay, maar net zo mooi. Maar het beste van deze twee Halong Bay-alternatieven is dat hier veel minder boten komen en dus ook minder toeristen. Je hoeft dus niet zo bang te zijn dat je met veel andere reizigers een strand of grot moet delen.

Doordat beide baaien wat verder van Hanoi liggen, ben je langer onderweg. Verder zul je vergelijkbare landschappen zien en vergelijkbare activiteiten ondernemen, zoals het bezoeken van drijvende vissersdorpen, het verkennen van grotten en zelf kajakken.

Doen: Bezoek drijvende vissersdorpen

In Vietnam houden ze van vis en zeevruchten. Om aan de grote vraag naar deze zeelekkernijen te voldoen, zie je langs de hele kust vissersboten. Omdat het water in Halong Bay zo stil is, is dit ook een plek waar drijvende vissersdorpjes zijn ontstaan. Hier wonen en werken mensen letterlijk op het water.

Veel van de drijvende platformgames worden gebruikt voor het kweken van vis en schaaldieren. Het is een unieke ervaring om een drijvend dorp te bezoeken waar je kunt zien hoe de mensen hier werken en soms dagenlang leven.

Doen: Kajakken

Vanaf een rondvaart kun je het landschap perfect bewonderen, maar met een kajak kom je op plekken waar boten niet kunnen komen. Het is ook een heerlijke bezigheid op het water, met weinig stroming en geen golven. Om die reden is kajakken een van de beste dingen om te doen in Halong Bay. Er zijn grotten waar je doorheen kunt peddelen, die eindigen in een volledig verborgen deel van de baai. Ook kunt u met een kajak diverse stranden bezoeken. Vrijwel alle cruiseboten, van dagtochten tot meerdaagse tochten, hebben deze activiteit in hun reisprogramma opgenomen. Heb je geen zin of regent het, dan kun je er ook voor kiezen om het kajakken over te slaan.

Zien: Ontspan op een van de stranden

Hoewel Halong Bay er niet bekend om staat, kunt u hier toch heerlijk ontspannen aan het strand liggen of een duik nemen in zee. Halong Bay biedt talloze plekken om lekker te zwemmen, zonnebaden, snorkelen, vissen of kajakken. Wie wil dat nu niet in zo’n schitterende omgeving? Cat Ba Island heeft bijvoorbeeld een aantal fijne stranden: Cat Co 1, Cat Co 2 en Cat Co 3 genaamd. Ook op eiland Quan Lan zijn prachtige stranden te vinden met weinig mede-toeristen en een relaxte, lokale sfeer.

Doen: Cat Ba Eiland

Combineer een reis naar Halong Bay met een bezoek aan Cat Ba-eiland. Cat Ba is het grootste eiland in de Cat Ba-archipel die uit 366 eilandjes bestaat. De helft van dit grote eiland is uitgeroepen tot Nationaal Park en is toch wel de grootste bezienswaardigheid. Het park heeft steile beboste hellingen, meren, moerassen, mangroves, stranden en koraalriffen. Er leven twintig verschillende wilde diersoorten waaronder dwerghertjes, zwarte eekhoorns, wilde zwijnen en apen. Ook zijn er vele unieke bomen en planten te bewonderen. Er zij maar liefst 800 verschillende soorten geteld. Na ongeveer een uur klimmen bereikt u de top van de hoogste berg van het Nationale Park waar u een prachtig 360 graden uitzicht over de baai en de jungle heeft.

Zien: Hang Sung Sot grot

Halong Bay is niet alleen bijzonder vanwege de enorme rotsen die boven het water uitsteken, er is ook een grot, Hang Sung Sot, die een bezoek meer dan waard is. Deze grot kunt u bezoeken met een gids, die u binnen van alles vertelt over de betekenis van de stalactieten en stalagmieten en de betekenis die mensen eraan geven. Zo is er een penisvormige die wordt gezien als vruchtbaarheidssymbool. Als u naar boven klimt, heeft u een prachtig uitzicht over de baai. De perfecte plek om foto’s te maken!

Waar te verblijven in Halong Bay?

Voordat je überhaupt kan gaan zoeken naar de perfecte Halong Bay cruise is het goed om te bedenken waar je wil gaan varen. Het gebied is namelijk mega groot. Ga je voor het bekende, maar drukke Halong Bay of kies je ervoor om te vertrekken vanuit het relatief rustige en onbekendere Lan Ha Bay?

Nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is hoe lang je wilt dat de cruise duurt. Je hebt de optie voor een dagcruise, een 2-dagen-1-nacht cruise of een 3-dagen-2-nachten cruise.

Maaltijden zijn inbegrepen!

Wanneer je kiest voor een cruise, is al het eten altijd inbegrepen. Elke meerdaagse boot heeft ook een eigen restaurant. Drankjes zijn meestal niet inbegrepen.

Tip – voor een groter aanbod van hotels in Noord-Vietnam klik hier: Hotels in Noord-Vietnam

Garden Bay Luxury Cruise

Ontdek met Garden Bay Luxury Cruise een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. De grillige rotsen, het water, de kleuren en het licht. Halong Bay is nooit hetzelfde, maar verandert doorlopend van gedaante.

Lees verder

V’Spirit Premier Cruise

De klassieke jonks, de statige boten van V’Spirit Premier Cruises die nog de karakteristieke drie zeilen gebruiken, passen naadloos in het Vietnamese plaatje van Halong Bay, een van de mooiste natuurgebieden ter wereld.

Lees verder

Oriental Sails Cruise

De mooie statige boten van Oriental Sails Cruises passen met de karakteristieke zeilen perfect in het Vietnamese plaatje van Halong Bay en Bai Tu Long Bay, een van de mooiste natuurgebieden ter wereld.

Lees verder

Beste reistijd in Halong Bay

De cruises varen het hele jaar door in Halong Bay. De zomermaanden, tussen eind mei en begin augstus, vormen het hoogseizoen in deze baai het noorden van Vietnam. Het is dan warm met af en toe een zware regenbui. Tropische stormen zorgen er soms voor dat de route van een cruise moet worden aangepast.

Om de drukte van het hoogseizoen te mijden, bezoek je Halong Bay in het voor- of najaar. Helderblauwe luchten zorgen dan voor een ver uitzicht over de eilanden in de baai. In de winter stijgt er smog op boven de baai wat je uitzicht belemmert. Maar de smog bezorgt je cruise door Halong Bay wel een extra mysterieus tintje in dit toch al bijzondere gebied in Vietnam.

Maand Minimale temp. Maximale temp. Dagen regen
Jan 14 °C 21 °C 5
Feb 15 °C 22 °C 7
Mrt 17 °C 23 °C 11
Apr 21 °C 27 °C 9
Mei 24 °C 32 °C 13
Jun 25 °C 33 °C 11
Jul 26 °C 33 °C 11
Aug 25 °C 32 °C 12
Sep 24 °C 31 °C 10
Okt 22 °C 29 °C 7
Nov 18 °C 26 °C 5
Dec 15 °C 22 °C 3

 

Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Vietnam verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.

Toffe excursies en bouwstenen voor Halong Bay

Hier vind je de drie populaire excursies/bouwstenen in Halong Bay voor jouw reis naar Vietnam. Zo kun je jouw rondreis door Noord-Vietnam nog leuker en afwisselender maken. Boek deze excursies of bouwstenen voor vertrek vanuit Nederland of België, dat scheelt je een hoop geregel ter plaatse.

Garden Bay Luxury Cruise 2 dagen (Halong Bay & Bai Tu Long Bay)

Halong Bay is een ervaring om nooit te vergeten. Maak het mee op z’n allerleukst, op zijn meest romantisch en totaal ontspannen; onderga Halong Bay op een klassieke Vietnamese boot. Het enige nadeel is: je blijft foto’s maken!

Prijs p.p. vanaf: € 135

Ga naar excursie

V’Spirit Premier Cruise 2 dagen (Halong Bay)

Halong Bay moet je per boot ervaren. Doe dat bijvoorbeeld in twee mooie dagen, in luxe met de V’Spirit Premier Cruises. De boot heeft een restaurant (eten is inclusief) en bar. Vanaf de boot kun je gaan kajakken, zwemmen, snorkelen en vissen.

Prijs p.p. vanaf: € 181

Ga naar excursie

Hanoi, Sapa & Halong Bay

De kans is groot dat je op je eerste avond in Hanoi aan een koud drankje op een van de terrasjes in het Old Quarter zit. En gelijk heb je, dat Old Quarter is het leukste en meest Vietnamese deel van de stad.

Prijs p.p. vanaf: € 465

Ga naar bouwsteen


 

Bestemmingen in Vietnam

Wat is je volgende bestemming?

Ben je op zoek naar informatie en tips over de leukste bestemmingen in Vietnam? Dan zit je hier goed. Hier kun je ontdekken wat de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam zijn, onderverdeeld per regio. Per bestemming vind je hier uitgebreide reisgidsen met de leukste bezienswaardigheden, eetgelegenheden, hotels en praktische informatie over vervoer en excursies.

De leukste bestemmingen

Noord-Vietnam

De leukste bestemmingen

Centraal-Vietnam

De leukste bestemmingen

Zuid-Vietnam