Wat een keuze heb je hier! Dat betekent: wat geweldig dat er uit zoveel te kiezen is, maar het kan ook betekenen dat je vanwege tijdsgebrek MOET kiezen. En wat kies je dan? Daar gaat het hier vandaag over.

In de Golf van Tonkin kun je drie baaien bezoeken. Halong is de grootste en beroemdste. Bai Tu Long Bay de middelste qua afmetingen, en verreweg de kleinste heet Lan Ha Bay.

Drijvend vissesrdorp Cat Ba Noord-Vietnam
Drijvend vissesrdorpen in Lan Ha Bay

Bezoek Halong Bay

Het landschap is adembenemend. Je kunt je eigenlijk vooraf niet goed voorstellen wat je gaat zien. Het gebied is 1500 vierkante kilometer groot!! Zo’n 500 miljoen jaar geleden was dit een berggebied, dat langzaam onder water is gelopen.

Nu is het een gigantisch met bijna tweeduizend grote en kleine vreemd gevormde rotsen en kalkstenen eilanden, waarvan een deel door het water is uitgehold, zodat er enorme grotten in zijn ontstaan. Ze vormen een surrealistisch en sprookjesachtig decor dat afhankelijk van waar je vaart, de tijd van de dag en het licht, van vorm verandert.

De meeste cruises vertrekken op dag 1 en keren terug op dag 2. Je hebt dan een nacht in de baai, maar je kunt ook voor een cruise kiezen die je 2 overnachtingen in de baai biedt. Er zijn altijd momenten waarop kan worden gezwommen, je kunt gaan kajakken of een bezoek aan een grot of een drijvend vissersdorp brengen.

De Vietnamezen maken dit gebied nog mysterieuzer met spannende verhalen over het ontstaan. Vịnh Hạ Long betekent de baai van de dalende draak. De goden zouden draken hebben gestuurd om Vietnam tegen indringers te beschermen. De draken spuwden juwelen en jade in de zee en creëerden zo rotsachtige eilandjes om vijanden tegen te kunnen houden.

Halong Bay cruise Noord-Vietnam
Halong Bay is de meest bekende baai
Renea Cruise Halong Bay Noord-Vietnam
Met Renea Cruise vaar je door Bai Tu Long Bay

Bezoek Bai Tu Long Bay

Deze baai heeft een beschermde status en dat levert een groot voordeel op ten opzichte van bijvoorbeeld Halong Bay: er mogen hier minder boten varen. Het is er dus rustiger dan in Halong. Bai Tu Long Bay is kleiner, maar maakt dezelfde prachtige indruk als Halong. Moeder natuur heeft geen dorpjes en regio’s bedacht, die heeft hier gewoon ruimschoots met natuurschoon rondgestrooid.

In deze baai liggen zo’n 600 eilanden en kalkstenen rotsformaties. Je vindt er stranden, mangrove moeras, grotten en drijvende vissersdorpjes. Wij vinden bijvoorbeeld Vung Vieng een mooi drijvend dorp. Er leven hier zo’n duizend vissers en hun gezinnen. Die leven allang niet alleen meer van de vis, ze kweken ook parels en proberen bezoekers te strikken deze te kopen of anders toch gewoon lekker even een visje te eten.

Veel cruises in dit gebied gaan langs bij dit of een ander vissersdorp. Ze zorgen ook dat er tijd is om te kajakken, te snorkelen en de Thien Canh Son grot te bezoeken. Of je kunt vanaf de cruise met kleinere bootjes veel beter de baaien en lagunes van dit gebied ontdekken.

Nog even over de legende van de draak. Veel vietnamezen kunnen je vertellen dat Halong Bay de rustplaats is van moeder draak, maar dat in Bai Tu Long Bay de spirituele overblijfselen van haar kinderen verblijven.

Kajakken Halong Bay Cruise Noord-Vietnam
Met een kajak kun je naar plekken waar grotere boten niet kunnen komen

Bezoek Lan Ha Bay

We willen niet saai en fantasieloos overkomen, maar Lan Ha Bay is net zo mooi als de twee grotere zussen. Het is wel echt een stuk kleiner: zo’n 72 vierkante kilometer, met pak ‘m beet 400 kalkstenen rotspieken.

Een opmerkelijk verschil is wel dat er in Lan Ha Bay veel meer eilandjes zijn die echt een strand hebben. Kijk dat is toch iets om te onthouden. Maar, als je uit het niets op een boot in een van de drie baaien zou worden gezet, zou je onmogelijk weten in welke baai je bent. Je staat je vooral te vergapen aan wat je ziet.

Het grote voordeel van deze baai is dat er veel minder boten varen wat de belevenis sterk ten goede komt. De 400 kleine eilandjes en de grote hoeveelheid aan kalkstenen rotsen maken dat dit gebied de beste optie is voor een cruise van meerdere dagen. Ook mooi pluspunt is dat je een boatcruise door Lan Ha Bay kunt combineren met een bezoekje aan Cat Ba Island.

Halong Bay La Nha Bay cruise Noord-Vietnam
Halong Bay La Nha Bay cruise Noord-Vietnam

Dus wat is het antwoord?

Het antwoord welke baai je moet kiezen heeft niets te maken met wat je kunt zien. Dit is een en hetzelfde natuurgebied van 500 miljoen jaar oude rotspieken en eilanden.

Halong Bay is populair en er valt meer te kiezen uit tours. Je kunt elke dag vertrekken en waarschijnlijk op meerdere tijden. Maar het is er ook wat drukker dan in de andere baaien. Al zeggen wij eerlijk, dat wij er nooit last van hebben dat er 300 meter voor ons een andere boot vaart.

Het voordeel van een bezoek aan Bai Tu Long Bay en Lan Ha Bay is dat er veel minder boten varen. Een bezoek aan Lan Ha Bay is ook goed te combineren met Cat Ba Island.

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag Halong Bay, Bai Tu Long Bay of Lan Ha Bay willen bezoeken, neem dan contact op met ons. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)