257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Bestemmingen in Vietnam
Alles over Phong Nha!

Alles over Phong Nha

Informatie over bestemmingen in Centraal-Vietnam

Ben je op zoek naar meer informatie over bestemmingen die jij wilt gaan bezoeken tijdens je rondreis met Go2Vietnam.nl door Vietnam? Dan zit je hier goed. Op deze pagina kun je ontdekken wat de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam zijn, onderverdeeld per regio. Per bestemming vind je hier uitgebreide informatie met de leukste bezienswaardigheden, lekkerste eetgelegenheden, hotels en praktische informatie over vervoer en excursies.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Introductie Phong Nha

Het Phong Nha-Ke Bang Nationale Park is een Limestone regio, bestaande uit 300 (ontdekte) grotten, die geheel terecht een plekje heeft veroverd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park ligt op 500 kilometer afstand ten zuiden van Hanoi en is een must-visit stop tussen de hoofdstad – of Ninh Binh – en Hué en heeft een veelzijdig aanbod van unieke avonturen en ervaringen. Het is dan ook geen wonder dat Phong Nha jaarlijks toeneemt in populariteit onder backpackers.

Phong Nha-Ke Bang

Van de 300 grotten zijn er een aantal toegankelijk gemaakt en omgedoopt tot toeristische attractie. In 2005 werd hier de Paradise Cave ontdekt dat toentertijd werd benoemd tot de mooiste en grootste grot van het nationale park. Anno 2016 is dit de populairste grot van het park. Een wandeling op een houten pad brengt je door de met gekleurde lichten verlichte grot waardoor jij je bijna in een waanzinnige droom of hallucinatie waant. Dit vormt voor veel bezoekers een indrukwekkend hoogtepunt tijdens hun reis door Vietnam.

In 2009 is in dit park de grootste grot ter wereld, de So’n Doong Grot, ‘per ongeluk’ ontdekt door een lokale boer. De grot is zo groot dat een volledige city blok uit Manhattan, New York, in de grot zou passen. Inclusief wolkenkrabbers! Vanwege de grootte heeft de grot zelfs een eigen ecosysteem en klimaat. De grot is sinds 2014 toegankelijk voor toeristen. Tijdens het schrijven van dit artikel is het betreden van deze grot mogelijk voor 10 toeristen per week tussen februari en augustus. Het is dus nog een zeer exclusieve attractie met een duur prijskaartje en een lange wachtlijst. De verwachting is dat dit snel zal veranderen.

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Phong Nha? Met deze tips zul je je hier zeker gaan vermaken.

Bezienswaardigheden & activiteiten in Phong Nha

Wanneer jij een aantal dagen te besteden hebt in Phong Nha zijn dit bezienswaardigheden en activiteiten die zeker de moeite waard zijn.

Hang Son Doong

Hang Son Doong is tot op heden de grootste grot op aarde. De grot werd 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door een ondergrondse rivier. Het zachte kalksteen werd stukje bij beetje door het stromende water uitgesleten, en dat resulteerde in dit bijzondere natuurfenomeen. Hang Son Doong is meer dan 5 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed. Om je een idee te geven, dat is groot genoeg om er een met Boeing 747 doorheen te vliegen. Sluit je aan bij een expeditie door de grot, dan moet je in ieder geval een jungletrekking van 25 kilometer maken, 40 keer een rivier oversteken, en hoogtes van 400 meter overbruggen.

Paradise Cave

Paradise Cave moet je met eigen ogen zien. Je loopt in een gigantisch science fiction landschap, tussen tientallen metershoge witte kristallen stalactieten, rots-pilaren en andere vreemde kalksteenformaties. Allemaal binnen de ‘muren’ van deze enorme grot. Een paar cijfers: de grot heeft een lengte van 31,4 kilometer!! Het is de langste droge grot van Azië. Op sommige plekken is de grot meer dan 70 meter hoog en 150 meter breed. Je zou er dus gemakkelijk een flinke flat in kunnen bouwen. Je kunt de grot zelf bezoeken, maar als je alles uit je bezoek wil halen is een tour beter.

Fietsen door de Bong Lay Vallei

Je doorkruist rijstvelden en boeren gehuchtjes. Je volgt de Bung rivier in de richting van het dorpje Bong Lai. Daar kun je eindelijk eens goed zien hoe rijst groeit en wat daar allemaal bij komt kijken. Omdat hier ook veel pinda’s groeien, laten Vietnamese boeren je zien hoe ze daar popcorn van maken. Iets verderop bereik je de Duck Stop, een dierenboerderij met waterbuffels maar vooral heel veel eenden. Stop even bij ‘The Pub’ voor een drankje en bezoekt de Moi Moi Eco Farm, waar van alles wordt uitgelegd over het lokale boerenleven. Je kunt hier ook rustig even in een hangmat bijkomen. Je kunt zelf gaan fietsen, maar als je alles uit je bezoek wil halen is een excursie beter.

Hang Tien Cave

De Hang Tien grot staat beter bekend als Fairy Cave. Het sprookjesachtige, het fantasierijke dat in naam aan deze grot wordt toebedeeld, is ontstaan omdat het de Vietnamezen tot veel fantasierijke verhalen inspireerde. En dat begrijp je zodra je een voet in de grot zet.  Hang Tien is de grootste grot van het Tu Lan grottenstelsel. Toch ontleent het haar roem vooral aan die bijzondere vormen van de rotsformaties. Je kunt er niet met de bus voor de deur uitstappen. Je moet er echt even moeite voor doen om er te komen.

Phong Nha Cave

Ook deze grot is bijzonder, hier loopt namelijk de langste ondergrondse rivier door een grot ter wereld. Deze grot is dan ook alleen per boot te bereiken. Per boot kunnen er 14 mensen mee. Ben je met een kleinere groep? Dan wordt er gewoon gewacht totdat de boot (grotendeels) vol zit. Ook deze grot is indrukwekkend groot en mooi verlicht net zoals de Paradise Cave. Je kunt de grot zelf bezoeken, maar als je alles uit je bezoek wil halen is een tour beter.

Dark Cave

Deze grot is een aanrader voor de avonturiers onder ons. Je loopt in deze grot niet alleen rond, maar je kunt er ook allerlei dingen doen. Zo kom je de grot via een zipline of met een kayak in. Eenmaal binnen kun je in de pikdonkere grot zwemmen en rondlopen met een zaklamp. Ook is er de mogelijkheid om een modderbad te nemen. Je kunt de grot zelf bezoeken, maar als je alles uit je bezoek wil halen is een tour beter.

Hang En Cave

Hoewel officieel niet de grootste ter wereld, is de Hang En grot een uitstekend alternatief voor de Hang Son Doong grot. Tijdens een trekking door deze op twee na grootste grot op aarde maak je een hike door de jungle en kom je langs kleine afgelegen dorpjes waar etnische minderheden wonen. ’s Nachts slaap je op een prachtige locatie in de grot zelf: het kamp bevindt zich naast een ondergrondse rivier en je valt er in slaap met ruisend water op de achtergrond.

Phong Nha Botanic Garden

In de buurt vind je ook de Phong Nha Botanic Gardens. Waarom ze het gardens hebben genoemd is ons een raadsel want het is een complete jungle met watervallen, bossen en wandelpaden. Je kunt hier makkelijk zelf heen. Je hebt verschillende hikes in de gardens die je leiden naar watervallen. Entree voor het park is 40.000 VND.

Phong Nha Duck stop

Zin in een fietstochtje zijn wij naar de duckstop gefietst. Deze regio waar de duckstop zit, is het armste gedeelte. Al decennia lang zijn kinderen hier gewend mee te moeten helpen op het land bij hun ouders om er met elkaar voor te zorgen dat er genoeg te eten is. Zoals je op veel plekken in Vietnam zult zien als je iets meer van de gebaande paden afgaat. Als je mazzel hebt, kun je als kind ook naar school.

De leukste slaapplekjes in Phong Nha

Wij hebben hieronder alvast de mooiste en leukste accommodaties in Phong Nha geselecteerd. Staat jouw droomaccommodatie er niet tussen? Neem dan contact met ons op of doe een reisverzoek voor een maatwerkreis. Met onze ruime ervaring met Vietnamreizen maak jij vast en zeker je droomreis waar.

Tip – voor een groter aanbod van hotels in Centraal-Vietnam klik hier: Hotels in Centraal-Vietnam

Probeer maar eens iemand te vinden die niet zeer te spreken is over Chay Lap Farmstay & Resort. Wij voorspellen dat je dat niet gaat lukken.

Een bezoek aan Phong Nha Lake House is eigenlijk een bezoek thuis bij het Vietnamees-Australische stel Tham en Tony die het resort draaiende houden.

Phong Nha Coco House ligt heerlijk aan de Sông Son rivier. Als je in de avond aan je Vietnamese maaltijd aan het water zit, of met een drankje, dan weerkaatst het licht van het terras op het water.

Populaire excursies in Phong Nha

Met deze excursies in Phong Nha kun je jouw rondreis door Centraal-Vietnam nog leuker en afwisselender maken. Boek een excursies voor vertrek vanuit Nederland, dat scheelt je een hoop geregel ter plaatsen!

Tip – voor onze uitgebreide excursieslijst in Centraal-Vietnam klik hier: Excursies in Centraal-Vietnam

Paradise Cave moet je met eigen ogen zien. Je loopt in een gigantisch science fiction landschap, tussen tientallen metershoge witte kristallen stalactieten, rots-pilaren en andere vreemde kalksteenformaties.

Op deze tour zie je niet alleen Paradise Cave en Dark Cave, we maken het extra leuk door er wat avontuur aan toe te voegen. De Dark Cave bereik je hangend aan ziplijnen en ontdek je met alleen een lampje op je hoofd!

Wat is er mooier dan de grootste ‘natte’ grot ter wereld over het water, beter nog, met een kajak te ontdekken? Deze tour geeft je de mogelijkheid om 4,5 kilometer diep de grot in te kajakken.

Reisverhalen over Phong Nha

Op het reisblog van Go2Vietnam.nl vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding voor een bezoek aanPhong Nha. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen. Ook lees je hier naast onze eigen Vietnam tips, die van onze reizigers terug.

Tip – Voor meer leuke reisverhalen over Vietnam & Phong Nha klik hier: Vietnam reisblog

Het is moeilijk voor te stellen, maar de grootste grot ter wereld werd pas kort geleden ontdekt. De Hang Son Doong in Vietnam is een indrukwekkend natuurfenomeen en groot genoeg om een wolkenkrabber in te bouwen. Wij vinden dit één van de meest bijzondere plekken in Vietnam!

Het is een plek die steeds vaker op de radar van natuurliefhebbende backpackers verschijnt, maar nog niet compleet overwelmed is door toeristische hoogbouw en dure hotels. Dat is best wel gek als je bedenkt wat hier allemaal voor unieke dingen te zien zijn.

Eten & drinken in Phong Nha

De restaurantscène van Phong Nha is beperkt. Maar als je van de smaken van de Vietnamese landelijke keuken houdt, kun je hier heel goed eten. Er zijn ook een paar opties voor internationale gerechten in de stad. De meeste guesthouses serveren smakelijke lokale gerechten.

Er zijn een paar lokale eetgelegenheden in het centrum van Phong Nha. De meest lokale zijn de kleine straatstalletjes zodra je de snelweg verlaat. Ze zetten die elke middag op. Er zijn een handvol eenvoudige Vietnamese restaurants langs de strook tegenover en rondom de backpacker hostels.

Nguyen Shack

Nguyen Shack heeft een locatie in het centrum van Phong Nha en een locatie midden in het Nationale Park Phong Nha-Ke Bang. Wij hebben hier meerdere keren voor een lage prijs heel goed gegeten! Nguyen Shack heeft een uitgebreide menukaart met Vietnamese gerechten.

Underground

In het Underground Restaurant in Phong Nha, met als thema de metro, staan erg lekkere en voornamelijk westerse gerechten op het menu. Zorg ervoor dat je wat ruimte overhoudt voor een toetje; de pure chocolade brownie die ik hier heb gegeten, is de lekkerste die ik in Azië op heb!

Omar’s Namaste Indian Restaurant

Een Indiaans restaurant is misschien niet het eerste waar aan denkt als je in Vietnam bent. Echter is het Indiaanse eten van Omar’s Namaste Indian Restaurant echt de moeite waard! Het restaurant heeft een uitgebreide menukaart met enorm smaakvolle gerechten. Je stapt na je diner ongetwijfeld met een voldaan gevoel weer naar buiten.

Easy Tiger Hostel

Het Easy Tiger Hostel in het centrum van Phong Nha is niet alleen een populair backpackershostel; je kunt er ook nog eens heel goed eten! Het hostel verkoopt de heerlijke pizza’s van het ernaast gelegen Capture Café, maar ook de groene curry die ik bestelde was ontzettend lekker.

Als je het beste uit je tijd in Phong Nha wilt halen, wil je misschien vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan. Maar als je vastbesloten bent om wat te feesten, ga dan naar het backpackersgebied.

 • Jungle Bar: De bar van Easy Tiger hostel is de meest levendige plaats in Son Trach, met goedkoop bier, pooltafels en een paar avonden per week livemuziek.
 • East Hill: Deze bar is gelegen op een heuvel en is een ontspannen plek om dezonsondergang te zien en een bier te drinken.
 • Bomb Crater Bar: Een kleine bar op de rivier tussen Phong Nha en Bong Lai.
 • Andy Bar & Disco: Opent om 23:00 uur wanneer de Easy Tiger sluit. Muziek en drank. Gratis pendeldienst van Easy Tiger.

Natuurlijk zijn er nog veel meer restaurants die minstens net zo lekker zullen zijn. Ga er op uit en ontdek zelf de leukste en lekkerste plekjes van Phong Nha. Heb je goede tips laat het ons dan weten, we zijn benieuwd!

Tip – voor meer info over de lekkerste 8 gerechten van Vietnam klik dan hier: Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Beste reistijd voor Phong Nha

Wanneer is de beste reistijd om naar Phong Nha te gaan? Hier is wat informatie om je te helpen bij jouw beslissing:

 • De beste maanden voor goed weer in Phong Nha zijn maart, april, mei, juli en augustus
 • Gemiddeld zijn de warmste maanden april, mei, juni, juli, augustus en september
 • De meest regenachtige maanden zijn september en oktober

Het is niet mogelijk om in één periode van het jaar het hele land te bezoeken tijdens de beste reistijd al zouden, op papier, maart en september de beste kans op goed weer moeten bieden. In september hebben we zelf echter wel eens pech gehad, terwijl we ook in augustus hebben rondgereisd in zowel het noorden, midden als het zuiden met nauwelijks enige regen en iedere dag prachtig weer.

Tip – Lees alles over de verschillende seizoenen en het weer per regio in Vietnam hier: Het weer in Vietnam

Vervoer

Vervoer in Phong Nha

Het is dus leuk om een tour te volgen om het nationale park echt goed te leren kennen. Het is echter ook ontzettend leuk om zelf rond te rijden. Het is een prachtig gebied, met goede en rustige wegen. Huur een scooter om zelf op pad te gaan. Rondom de bekende accommodaties zijn er voldoende mogelijkheden om scooters te huren. Om een rondje door het hele park te rijden heb je een scooter nodig, maar als je kortere afstanden wilt afleggen is een fiets ook leuk. Deze zijn tevens ter plekke te huren.

Hoe kom ik in Phong Nha

Vietnam is een zeer langgerekt land. De afstanden zijn groot. De kustlijn is al 3400 kilometer. Als je heel Vietnam, van noord naar zuid of andersom, wilt bezoeken, dien je rekening te houden met lange reistijden. Geniet vooral van het land en pak af en toe een trein of een binnenlandse vlucht zodat je op de leuke plekjes wat langer kunt verblijven.

 • Bus: De gewone bus is over het algemeen geen aanrader. Een lange afstand bus kunnen we wel aanbieden. Je hebt dan vaak een comfortabele, maar beetje vreemde stoel. Je kunt niet rechtop zitten, maar je ligt in een soort capsule. Je kunt je benen strekken. Neem echter geen bagage mee in de cabine van de bus, daar is geen ruimte voor, maar zet de bagage in het laadruim. De buschauffeurs rijden soms wel als gekken, dit middel van vervoer heeft dus niet onze voorkeur.
 • Trein: Met de trein kan je vanaf onder andere Hanoi en Hué naar Dong Hoi. Dit is het dichtstbijzijnde treinstation. Hier stap je over op een lokale bus naar Phong Nha stad, ook wel bekend als Son Trach. Let wel op, dit busje vertrekt é‎é‎n keer per dag om 14.00 naar het nationale park. Als je iets meer wilt uitgeven kan je vanaf het station een transfer nemen naar je hotel, natuurlijk regelt Go2Vietnam.nl dit graag voor je. Een aanrader, want de lokale bus is hier vaak geen pretje.
 • Privé vervoer: Een goede manier om Phong Nha/Vietnam echt te ontdekken is door te reizen met een auto en privé chauffeur. De chauffeur kent de routes als geen ander en zal je de leukste plekjes onderweg laten zien. Heb je zelf iets in gedachten kun je dat aangeven bij je chauffeur. Dit soort reizen kun je gemakkelijk regelen bij Go2Vietnam.nl. Ook kun je losse privé transfers via ons inboeken.

Verder reizen?

Vanuit Phong Nha kun je gemakkelijk doorreizen naar andere bestemmingen in Vietnam. Hieronder vind je de meest populairste bestemmingen in Vietnam die goed te combineren zijn met Phong Nha:

 • Hue – (trein, bus of privé vervoer)
 • Da Nang – (trein, bus of privé vervoer)
 • Hoi An – (trein, bus of privé vervoer)
 • Hanoi – (trein)

Reis met ons mee naar Phong Nha!

Lijkt jou dit ook zo’n heerlijke plek en zou je Phong Nha ook graag willen opnemen in jouw reis naar Vietnam? Geniet dan nog even mee van Phong Nha in de volgende video!  Wat blijft het toch heerlijk om dit soort beelden te bekijken!

Interesse om Phong Nha te bezoeken? Neem dan contact met ons op hier: Contact ons

Meer bestemmingen in Centraal-Vietnam

Reis verder…

Bestemmingen in Centraal-Vietnam

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Hue? Met deze tips zul je je hier zeker gaan vermaken.

Bestemmingen in Centraal-Vietnam

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Da Nang? Met deze tips zul je je hier zeker gaan vermaken.

Bestemmingen in Centraal-Vietnam

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de Hoi An? Met deze tips zul je je hier zeker gaan vermaken.