Er zijn weinig landen waar je elke dag fruit kunt eten, en dan ook nog de hele tijd iets anders. Het hangt een beetje af van het seizoen, maar in Vietnam groeit zoveel fruit, dat je het bij wijze van spreken zo van de boom kunt plukken.

Op het platteland doen ze dat natuurlijk ook, maar dan wel bij hun eigen fruitbomen. Er valt heel te proberen, want veel van dit fruit zie je in Europa niet (of toch heel weinig). En in ieder geval niet zo vers.

13 lekkere fruitsoorten die je moet proberen:

1. Mangosteen

Fruit eten drijvende markt Mekong Delta Zuid-Vietnam
De smaak van mangosteen lijkt op een combinatie van lychee, druiven en appel

Vietnamese naam: Mang Cut

Mangosteen heeft -om te beginnen- helemaal niks met mango te maken. Het zijn paarse of roodpaarse vruchten die nog het meest lijken op kleine appels. Behalve dan dat ze zo’n groen kroontje hebben. Ze smaken lekker zoet en fris. De smaak van mangosteen lijkt op een combinatie van lychee, druiven en wat appel.

Hoe je het eet: Je pakt de vrucht met twee handen vast en dan draai je met beide handen voorzichtig de andere kant op. De vrucht scheurt dan in het midden. Het witte vruchtvlees kun je er dan zo uit trekken.

2. Stervrucht

Sterfruit Vietnam eten
Deze vrucht heet ook wel sterfruit, omdat plakjes carambola op een ster lijken

Vietnamese naam: Khe

Stervrucht kennen we ook als sterfruit of als carambola. Het gaat in ieder geval altijd over dezelfde sappige geel/groene vrucht. Of je ze in Vietnam tegenkomt hangt een beetje van het seizoen af, maar de meeste kans heb je in de Mekong Delta. Ze smaken fris zoetzuur en ze worden vaak verwerkt in gerechten, zoals in vissoep.

Hoe je het eet: Je kunt de stervrucht met schil en al eten, maar wel even afspoelen. De handigste manier om ‘m te eten is de vrucht horizontaal in plakken te snijden. 

3. Ramboetan

Rambutan Vietnam eten fruit
Rambutan is een klein rond vruchtje met de grootte van een lychee

Vietnamese naam: Chom Chom

Chom chom betekent rommelig haar in het Vietnamees en daarmee had de ramboetan geen betere naam kunnen krijgen. De opvallende rode kleur van de vrucht wordt naar de achtergrond gedrukt door de ruige stekels. Ramboetan lijtk qua smaak het meest op lychee. Een frisse tractatie in een tropisch klimaat!

Hoe je het eet: Het fruit is kwetsbaarder dan het lijkt. Draai  de ramboetan rustig met twee handen in de tegenovergestelde richting. De ramboetan scheurt en het vruchtvlees is klaar om te eten.

4. Dragon Fruit

Drakenfruit Vietnam fruit eten
Drakenfruit, ook wel bekend als pitahaya, is de vrucht van een cactusplant

Vietnamese naam: Thanh Long

Dragon fruit of drakenfruit komt het meest voor in Zuid-Vietnam. De uitbundige en opvallende roze-paarse schil trekt vanwege de kleur en de vreemde uitsteeksels volop de aandacht. De smaak van de vrucht is een stuk terughoudender en valt daarom vaak wat tegen. Dat is geen enkele reden om de frisse paarse of witte bespikkelde binnenkant niet toch eens te proberen.

Hoe je het eet: Dragon Fruit kun je het best met schil en al in stukken snijden. Daarna haal je de schil gemakkelijk van het vruchtvlees.

5. Mango

Mango fruit Vietnam eten
Mango groeit in Vietnam vooral in het zuiden

Vietnamese naam: Xoai

Ook de mango groeit in Vietnam vooral in het zuiden. Vietnamezen eten ze rijp en onrijp. Rijp zijn ze geel en verslavend lekker zoet en sappig. Vanwege het zachte vruchtvlees is in Vietnam vooral Xoai Thanh Ca erg populair. Onrijp zijn ze de mango’s groen en hard. Ze worden gebruikt voor pittige salades en smaken eerder naar groente dan naar fruit.

Hoe je het eet: Je kunt de mango het best met een mes tot aan de (flinke) pit doorsnijden. Het beste doe je dat aan twee kanten, om de twee helften daarna voorzichtig uit elkaar te halen. 

6. Longan

Longan fruit eten Vietnam
De longan is een vrucht die enigszins lijkt op de lychee

Vietnamese naam: Nhan Long

Je weet waarschijnlijk al dat het in Vietnam vaak over draken gaat. Longan wordt dan ook wel drakenoog genoemd. De kleine vrucht is fris, maar zoeter dan lychee, en daarom razend populair onder de Vietnamezen.

Hoe je het eet: Trek rustig de schil van de vrucht. Er zit niet veel schil op, dus je bent snel waar je zijn wilt: bij de vrucht.

7. Pomelo

Pomelo fruit eten Vietnam
De pomelo is een citrusvrucht en is familie van de grapefruit

Vietnamese naam: Buoi

Als het al echt bestaat is pomelo (in Nederland heten ze officieel pompelmoes) het nationale fruit van Vietnam. Dat heeft een paar redenen. Om te beginnen zijn ze hartstikke lekker: een beetje zoet en minder bitter dan familielid de grapefruit (die vaak wel meer sap heeft). En ze zijn gezond.

Hoe je het eet: Verwijder eerst de schil zoals je met een sinaasappel doet. Haal dan zoveel mogelijk van het vlees weg, zodat je de gele of roze zakjes met sap overhoudt. Die eet je.

8. Sterappel

Sterappel fruit eten Vietnam
Pas als je de vrucht opensnijdt begrijp je waarom deze stervrucht heet

Vietnamese naam: Vu sua

Sterappel groeit in boomgaarden in Centraal- en Zuid-Vietnam. De vrucht is min of meer rond en heeft een groene of violette textuur. Pas als je de vrucht opensnijdt begrijp je waarom deze stervrucht heet. Het witte vruchtvlees lijkt op een ster. In het Vietnamees zeggen ze dus Vu Sua, hetgeen melk uit de borst betekent. Een verwijzing naar het melkzoete sap van de vrucht.

Hoe je het eet: De beste manier om de stervrucht te eten is deze door te snijden en deze dan met een lepel uit te scheppen. Pas wel op voor grote zaden, eet die beter niet.

9. Guave

Guava fruit eten Vietnam
Een guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika

Vietnamese naam: Oi

Als je even niet oplet zie je op de markt in Vietnam misschien gedeukte en beschadigde kale groene tennisballen, dat is dan waarschijnlijk guave. De grillige vrucht is van binnen hartstikke wit en heeft een ietwat bittere smaak. Bitter, maar zeer gezond.

Hoe je het eet: Guave wordt vaak in stukjes gesneden (meestal zonder schil) en dan met een pittige dip als snack gegeten.

10. Passievrucht

Passievrucht fruit Vietnam
In Vietnam kun je passievrucht ook als sap, met schaafijs of in de yoghurt krijgen.

Vietnamese naam: Chanh Leo

Passievrucht is moeilijk te weerstaan. De smaak is zo hemels, zo zacht en fris en zoet, dat je altijd wel weer een nieuwe wilt eten. In Vietnam kun je passievrucht gelukkig ook als sap, met schaafijs of in de yoghurt krijgen.

Hoe je het eet: Trek de dikke schil rustig uit elkaar. Daarna leeg lepelen. De kleine zaadjes kun je gewoon eten.

11. Doerian

Durian fruit eten Vietnam
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit

Vietnamese naam: Sau Rieng

Doerian is waarschijnlijk de meest besproken vrucht van dit werelddeel. Bijvoorbeeld omdat je geen exemplaar mee het vliegtuig of een hotel mag nemen. Dat komt door de sterke weeïge lucht die de doerian verspreidt. Dat doet overigens helemaal niks af aan de populariteit van de vrucht, want in Vietnam zijn ze er gek op. Probeer vooral eens doerian en denk dan niet dat ze zeggen dat het voelt alsof je een natte tv-gids eet.

Hoe je het eet: Doerian kun je het beste schoongemaakt kopen. Het is nogal veel werk om dat zelf te doen.

12. Jackfruit

Jackfruit fruit eten Vietnam
De jackfruit is de grootste vrucht ter wereld met een gewicht van soms wel 50 kilo

Vietnamse naam: Mit

Jackfruit lijkt op doerian, maar jackfruit is groter. Het vruchtvlees is geel en heeft een stevige textuur. De smaak is zachtfris en houdt het midden tussen ananas en mango.

Hoe je het eet: Ook jackfruit kun je het beste schoongemaakt kopen. Geloof ons, daar heb je zelf geen zin in.

13. Roosappel

Roosappel fruit eten Vietnam
Roosappel smaken lekker zoet en fris.

Cietnamese naam: Qua Roi in het noorden, Qua Man in het zuiden.

Dit is echt een roosappeltje voor de dorst. De vrucht is heerlijk fris en sappig. Het roosappeltje is groen, paarsig of rood en lijkt eerder op een peer dan een appel, maar smaakt dan wel weer eerder naar appel dan naar peer.

Hoe je het eet: Snijd ze in stukken en verwijder het klokhuis zoals je bij een appel doet. Je kunt ze met schil en al eten.

Tip: De Vietnamese loempia’s op de markt zijn best lekker. Maar je moet naar Vietnam als je de echte smaken van het culinaire land wil proeven: Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag eens naar Vietnam willen reizen, neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)