Al ben je maar een paar dagen in Vietnam, dan weet je bijna onmiddellijk dat je hier heerlijk kunt eten. We zijn weleens verrast als reizigers die voor het eerst naar Vietnam gaan ons vertellen dat ze niet hadden verwacht dat het eten zo lekker zou zijn. We zijn verrast, maar ook een beetje jaloers, want dan kun je je nog helemaal laten overrompelen door al die nieuwe smaken.
Op de een of andere manier weet iedereen dat de Thaise keuken zo beroemd is, of de Japanse of Chinese, natuurlijk, maar lijkt die van Vietnam af en toe vergeten. Dat gebeurt niet door de mensen die het echt kunnen weten. Neem de wereldberoemde kok en reiziger Anthony Bourdain. Hij bezocht Vietnam voor zijn documentaireseries vaker dan andere landen.
“Vietnam. It grabs you and doesn’t let you go. Once you love it, you love it forever.”
– Anthony Bourdain
Er is zoveel te kiezen, dus met het idee de 8 gerechten op een rijtje te zetten die je echt eens moet proberen, maken we het ons weer onnodig moeilijk. Dit zijn ze (plus een extra tip):
1. Pho
Eerst maar het nationale gerecht: pho. De ene pho is de andere niet. In het noorden en zuiden van Vietnam wordt ie anders gemaakt, zijn de noedels dikker of dunner, is de bouillon zoeter of juist niet, en worden andere kruiden gebruikt. Maar hoe je pho ook wordt geserveerd, het wordt smullen.
Pho is een soep met rijstnoedels, met rundvlees of kip en een specifieke set kruiden en specerijen (waaronder smaakmakers als koriander, chilipeper, gember, een lente-uitje, knoflook en vissaus).
Leuk is dat pho oorspronkelijk echt een street food gerecht is. Het werd gemaakt aan karretjes met een pan kokend water waar met een zeef noedels in werden gehouden, en zo in een handomdraai een vullende soep werd gemaakt.
2. Bun cha
Bun cha bestaat uit gegrild varkensvlees (vaak in de vorm van platte balletjes) en noedels. Ze gaan vaak samen met wat gekarameliseerde plakjes varkensbuik in een bouillon. Ook hier wordt de smaak verfijnd met chilipeper en knoflook.
Over de oorsprong hoor je veel verschillende verhalen, maar algemeen wordt aangenomen dat het gerecht in het Old Quarter van Hanoi is ontstaan. Het eerste bun cha restaurant zat bij het Hoan Kiem meer. Niet zo gek dat de Vietnamese culinaire schrijver Vu Bang meer dan 60 jaar geleden al schreef dat ‘Hanoi in de ban is van bun cha’.
3. Banh mi
Vergeet je broodje kaas, dit is een broodje dat je echt moet proeven. Je vindt het overal en in allerlei verschillende variaties, maar ze zijn allemaal lekker!
Wat is het? Meestal stokbrood, soms eens pistolet, met een op het oog rommelige hoeveelheid ingrediënten. Maar laat je niet misleiden, die rommeligheid is geen toeval. De Vietnamezen weten precies hoe ze dit moeten maken: er gaat vlees in (meestal paté van varkensvlees, soms rundvlees of kip), verse koriander, ingemaakte wortel en radijs, omelet, komkommer en soms Thaise basilicum of een pepertje. Nog wat verse kruiden erbij en een frisse mayonaise-chili saus en je broodje is klaar.
Banh mi betekent zoiets als deeg of brood in het Vietnamees. En dat de Vietnamezen brood eten (vooral stokbrood en pistolet) komt door de Franse koloniale overheersing aan het eind van de 19e eeuw. Zij brachten de baguette naar Vietnam. Toen de Fransen in de jaren ’50 uit het land vertrokken, gingen de Vietnamezen aan de haal met de baguette en deden er dus wat moois mee. In het begin was het vooral eten voor de arbeiders, goedkoop en snel gemaakt. Gelukkig kreeg het broodje snel een betere reputatie en is het nu niet meer weg te denken uit Vietnam.
Tip: Lees hier meer over dit lekkere broodje: Banh mi: het beste broodje van Vietnam
4. Goi cuon
In Nederland is dit het bekendse Vietnamese gerecht: loempiaatjes. Gelukkig zijn ze niet alleen in Nederland populair, maar ook in Vietnam. De kleine snacks kunnen worden gefrituurd (cha gio), maar dat hoeft helemaal niet. Wat de Vietnamezen betreft: liever niet.
Loempiaatjes, goi cuon, (letterlijk slarolletjes) bestaan uit verse ingrediënten als sla, koriander en verse seizonesgroenten die in geweekte rijstvellen worden gerold. Daar hoort een dipsaus bij, zoet-pittig of een vissaus.
De Vietnamezen eten ze dus het liefst vers en met veel groente. In Zuid-Vietnam noemen ze het trouwens liever banh hoi.
5. Banh xeo
De ‘sissende pannenkoek’ banh xeo is typisch klassiek Vietnamees street food. Ze waren goedkoop, snel klaar en vulden de magen goed.
Banh xeo is een rijstpannenkoek die met kurkuma wordt gefrituurd en daarna gevuld met varkensvlees, taugé, uien of garnaaltjes wordt opgediend.
Dat de pannenkoekjes niet alleen een succes zijn in Vietnam is duidelijk nu je tegenwoordig soortgelijke creaties ziet in Cambodja en Thailand.
6. Olifantenorenvis
De olifantenorenvis (elephant ear gourami) verschijnt vooral in restaurants in Zuid-Vietnam op tafel, omdat de vis in Vietnam alleen in de Mekong Delta voorkomt.
Het is een culinaire attractie voor Vietnamese bezoekers van het zuiden en buitenlandse reizigers. Vooral omdat de vis rechtop wordt geserveerd met de kop en de staart in een rekje.
Als de vis nog gewoon rondzwemt, lijkt het alsof het dier grote oren heeft, die blijkbaar ooit aan die van olifanten deden denken. Het zijn beste flinke dieren, want de olifantenorenvis (leuk Scrabble-woord) kan wel 60 centimeter groot worden.
7. Cao lau
Je kunt het niet missen en mag het niet missen als je in Hoi An bent: Cao lau. Het is het beroemdste gerecht van deze stad. Naast de lampionnen en de karakteristieke binnenstad heeft Hoi An dus nog meer te bieden.
Cao lau is een gerecht met rijstnoedels die zijn geweekt in een zoute substantie, en daardoor aan smaak winnen en een stevigere textuur krijgen. Er gaat varkensvlees in en een volle hand kruiden en groene groente.
8. Xoi (kleefrijst)
Over xoi kunnen we kort of juist heel lang zijn. Xoi is kleefrijst, maar die is in vele soorten en smaken te verkrijgen.
Als ze ergens in Vietnam in een kraampje op straat maar een gerechtje verkopen, zelfs dan hebben ze waarschijnlijk xoi. Welke xoi je ook kiest, er zitten hoogstwaarschijnlijk wel gedroogde gebakken uitjes bovenop.
Let op: soms is de rijst gekleurd, maar dan is het nog altijd xoi. Populair zijn xoi ga, dat is kleefrijst met gekookte kip; xoi ngo, met mais, of xoi lac, met pinda’s.
Extra! Egg coffee
En als extraatjes een klassieker uit Noord-Thailand. Geen gerecht, maar wel heerlijk om een keer te proberen: ei-koffie.
Wat is er mooier dan de iconische ei-koffie van de originele maker te proeven? Cafe Giang in Hanoi werd opgericht in 1946 door Nguyen Giang. Melk en room waren toen een luxe, dus klopte Giang eieren om als room aan de koffie toe te voegen.
En de rest is geschiedenis. De zaak bestaat nog altijd en wordt nog elke dag geroemd vanwege de bijzondere koffie. Probeer het zelf.
Meer weten?
Wil je wel veel lekkere Vietnamese gerechten proeven, maar heb je geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken, dan is onze foodie tour in Hanoi echt iets voor jou!
Neem contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.
Wij helpen jou graag verder!
0 Berichten