Vergeet je broodje kaas, dit is een broodje dat je echt moet proeven. In Nederland kun je banh mi alleen bij Vietnamese restaurantjes of food trucks kopen, maar in Vietnam, waar het vandaan komt, vind je het overal, in allerlei verschillende variaties, maar allemaal lekker!

Wat is het? Meestal stokbrood, soms eens pistolet, met een op het oog rommelige hoeveelheid ingrediënten.

Maar laat je niet misleiden, die rommeligheid is geen toeval. De Vietnamezen weten precies hoe ze dit moeten maken: er gaat vlees in (meestal paté van varkensvlees, soms rundvlees of kip), verse koriander, ingemaakte wortel en radijs, omelet, komkommer en soms Thaise basilicum of een pepertje. Nog wat verse kruiden erbij en een frisse mayonaise-chili saus en je broodje is klaar.

Eten Banh Mi Hoi An Centraal-Vietnam
Eten Banh Mi Hoi An Centraal-Vietnam

Hoe is dit broodje ontstaan?

Banh mi betekent zoiets als deeg of brood in het Vietnamees. En dat de Vietnamezen brood eten (vooral stokbrood en pistolet) komt door de Franse koloniale overheersing aan het eind van de 19e eeuw. Zij brachten de baguette naar Vietnam. Toen de Fransen in de jaren ’50 uit het land vertrokken, gingen de Vietnamezen aan de haal met de baguette en deden er dus wat moois mee. In het begin was het vooral eten voor de arbeiders, goedkoop en snel gemaakt.

Gelukkig kreeg het broodje snel een betere reputatie en is het nu niet meer weg te denken uit Vietnam.

Wij aten onze eerste banh mi in Hanoi bij Banh Mi Pho Hue. Het was er iets meer dan gezellig druk, maar wij worden altijd blij als we zien dat er ergens veel locals zitten, zoals hier. Dan is het eten goed. Het gerucht dat hier al meer dan veertig jaar de beste banh mi van de stad wordt verkocht, kan dus best eens kloppen – Wow, dat klinkt goed. Doe mij maar zo’n banh mi!

Eten Banh Mi Hoi An Centraal-Vietnam
Eten Banh Mi Hoi An Centraal-Vietnam

Tip: Banh Mi Phuong in Hoi An!

Het is niet moeilijk om waar dan ook in Vietnam een goede Banh Mi te vinden. Maar dit adres in Hoi An willen we toch even noemen: Banh Mi Phuong (2b Phan Chu Trinh, Hoi An).

Het kreeg een wereldberoemde status toen de Amerikaanse kok en documentairemaker Anthony Bourdain dit eettentje begon aan te bevelen. We kunnen alleen maar toevoegen dat de sterrenkok helemaal gelijk had!

Je zult waarschijnlijk even in de rij moeten staan, dus ga voordat je omvalt van de honger. Er zijn binnen wat zitplaatsen, maar de meeste bezoekers nemen hun broodje mee.

Meer weten?

Zou je ook graag eens Vietnam willen bezoeken, neem dan contact op met ons. Stuur ons een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)