Ik ben op vakantie, ik heb niet zo veel zin om allerlei dingen over een oorlog te zien en te horen. Misschien denk je dat, en dat is jammer, want de Vietnamoorlog is niet alleen nog relatief recent (er zijn nog genoeg mensen die ‘m meegemaakt hebben), maar die oorlog heeft mede bepaald hoe het Vietnam dat je nu bezoekt eruitziet en het karakter van het land en veel Vietnamezen gevormd.
Het Reunification Palace en het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City zijn plekken waar je meer te weten komt over wat er zich tijdens die oorlog heeft afgespeeld. Ben je dus van plan maar 1 museum te bezoeken op je reis naar Vietnam, kies dan voor het War Remnants Museum. Er komen niet voor niets elk jaar meer dan een miljoen mensen een kijkje nemen.
Is War Remnants Museum de echte naam?
Het gebouw waar het War Remnants Museum in is gevestigd is het oude United States Information Agency, een buitenlands agentschap van de Amerikanen voor publieke informatie, om het Amerikaanse gezichtspunt te propaganderen dus.
Met de haat tegen de Amerikanen nog in de ogen, opende het bijna herenigde Vietnam in september 1975 hier een tentoonstelling met de naam Exhibition House for US and Puppet Crimes (verwijzend naar staten die afhankelijk zijn van een groot en machtig land).
Pas toen de relatie met de Amerikanen verbeterde werd de naam in 1990 verandert naar Exhibition House for Crimes of War and Aggression en in 1995 naar War Remnants Museum. Het museum belicht nu niet alleen Amerikaanse oorlogsmisdaden, maar behandelt ook de Chinese overheersing en de koloniale tijd onder de Fransen.
Wat is er te zien in het War Remnants Museum?
Een heleboel! Het museum bestaat uit verschillende gebouwen van meerdere verdiepingen met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Buiten staat een klein arsenaal aan militaire voertuigen, zoals een Huey helikopter, een paar aanvalsbommenwerpers, een M48 Patton tank, een F-5A gevechtsvliegtuig, en er is een hoek met niet-ontplofte munitiestukken (waarvan gelukkig de lonten en ladingen zijn verwijderd).
Binnen zie je tijgerkooien waarin de Zuid-Vietnamese overheid militaire gevangenen vasthield. En een guillotine die door de Fransen werd gebouwd, maar ook later nog door de Zuid-Vietnamezen werd ingezet om gevangenen te executeren.
Een groot deel van de expositieruimte wordt gevuld met foto’s die niets verhullend de oorlog in beeld brengen, zoals het bloedbad in My Lai (waar de Amerikanen honderden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen verkrachtten en vermoordden).
Er is ook aandacht voor de gevolgen van het gebruik van Agent Orange en andere chemische ontbladeringsmiddelen, het gebruik van napalm en fosforbommen.
Openingstijden van het War Remnants Museum
Het War Remnants Museum is elke dag open van 7.30 uur in de ochtend tot half 6 uur ‘s middags, ook op feestdagen en in weekends. Check wel altijd even de openingstijden voordat je gaat, je weet maar nooit.
Entree kost je ongeveer 2 euro.
Kledingadvies: Kleed je een beetje fatsoenlijk. Een korte broek of rok tot over de knie is ok. Bedek schouders en armen een beetje. Dus: draag een hemd en geen singlet.
Adres: 28 Vo Van Tan, Phuong 6, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam. Het museum ligt centraal, op maar een paar honderd meter van de Notre-Dame kathedraal, het Tao Dan Park en het Reunification Palace.
Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Ho Chi Minh City beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:
Ook interessant: Het Reunification Palace
In het Reunification Palace woonde, tot op 30 april 1975 een Noord-Vietnamses tank dwars door de poort van het paleis reed, de Zuid-Vietnamese president. De poort is gerepareerd, maar verder ziet dit paleis er nog precies zo uit als toen.
Je bezoekt er niet alleen de War Command Room (met de rijen telefoons, landkaarten en radio’s van toen), maar kunt ook genieten van de echte jaren 70 inrichting van het woongedeelte van de president.
Lees er hier meer over: Reunification Palace – Trip naar het verleden.
Meer weten?
Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.
Wij helpen je graag verder!
0 Berichten