Op deze interessante plek in Ho Chi Minh City lijkt de tijd een beetje stil te hebben gestaan. Nou ja, een beetje, bijna helemaal. Je zit als het ware in een tijdmachine die je in 1975 neerzet. Toen we hier voor het eerst kwamen, keken we meteen naar het hek om te checken of er net een Noord-Vietnamese tank dwars door de poort was gereden.

In dit Reunification palace (toen nog Independence Palace genoemd) woonde en werkte in de jaren 60 en 70 de president van Zuid-Vietnam, tot tank 390 op 30 april 1975 het terrein op denderde.

Soldaat Than sprong uit de tank erachter, rende met een vlag van het National Liberation Front het paleis in en hing deze aan het balkon van het paleis. Met de aanval op dit paleis kwam feitelijk een einde aan de Vietnamoorlog. Noord-Vietnam had Zuid-Vietnam verslagen.

Reunification Palace 6
Met de aanval op dit paleis kwam feitelijk een einde aan de Vietnamoorlog

Hoe oud is het Reunification Palace?

Het gebouw dat we nu kunnen bezoeken stamt uit de jaren 60. Pak ‘m beet een jaar of 60 oud dus. Reken maar dat architect Ngo Viet Thu destijds werd gecomplimenteerd omdat hij een indrukwekkend modern gebouw had gerealiseerd. Echt Vietnamees, maar wel met Europese invloeden, toch een beetje een teken van vooruitgang, zolang het maar niet te veel is….

Het pand werd Independence Palace genoemd en moest het woon- en werkdomein worden van president Diem. Van de eisen die hij had voor het nieuwe paleis was een schuilkelder waarschijnlijk de belangrijkste. Dat zit zo.

Reunification Palace 7
Pas na de hereniging van noord en zuid werd het paleis omgedoopt tot Reunification Palace

In 1868 was op dezelfde plek het Norodom Palace gebouwd door de Franse gouverneur-generaal. Nadat de Fransen Vietnam hadden verlaten, ging Diem in het paleis wonen en werken. Generaal Diem werd intens gehaat, en daarom werd in 1962 door zijn eigen luchtmacht een poging gedaan hem te doden.

Het paleis werd gebombadeerd en vernield, maar Diem overleefde de aanslag. Vandaar dat Diem opdracht gaf tot een nieuw paleis met schuilkelder.

Het Independence Palace was klaar in 1966, maar Diem heeft er nooit gewoond. Hij werd een paar jaar eerder bij een nieuwe aanslag op zijn leven vermoord. Pas na de hereniging van noord en zuid werd het paleis omgedoopt tot Reunification Palace.

Wat is er te zien in het Reunification Palace?

We begonnen dit blog met te zeggen dat de tijd hier stil heeft gestaan. Zodra je in het Reunification Palace bent, ben je de jaren 70 in gestapt. Er is hier ogenschijnlijk niets veranderd sinds de val van Zuid-Vietnam.

De hal heeft aan beide kanten een indrukwekkende trap. Je voelt hier wel heel goed dat je in een paleis bent. Er zijn vertrekken waar de president woonde, werkte en zalen met kroonluchters waar banketten werden gegeven. De president had zelfs een speciale rood fluwelen zaal om documenten te ondertekenen.

Bijzonder is de War Command Room die tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt. Na 1975 is er niets meer aan deze kamer veranderd. Je ziet er nog rijen telefoons, landkaarten en radio’s. Je weet al dat het paleis ook een bunker heeft, de vereiste van generaal Diem.

Reunification Palace 4
Zodra je in het Reunification Palace bent, ben je de jaren 70 in gestapt
Reunification Palace 5
De president had zelfs een speciale rood fluwelen zaal om documenten te ondertekenen

Openingstijden van het Reunification Palace

Het Reunification Palace is elke dag open van 8 uur in de ochtend tot half 4 uur ‘s middags, ook op feestdagen en in weekends. Check wel altijd even de openingstijden voordat je gaat, je weet maar nooit.

Entree kost je ongeveer 3 euro.

Kledingadvies: Kleed je een beetje fatsoenlijk. Een korte broek of rok tot over de knie is ok. Bedek schouders en armen een beetje. Dus: draag een hemd en geen singlet.

Adres: 135 Nam Ky Khoi Nghia Street, Ben Thanh Ward, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam. Het paleis ligt behoorlijk centraal, dus het kost je weinig moeite om hier te komen. Elke taxichauffer kent het.

Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Ho Chi Minh City beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:

Reunification Palace 3
Er is hier ogenschijnlijk niets veranderd sinds de val van Zuid-Vietnam

Ook interessant: War Remnants Museum

Een museum over oorlog staat waarschijnlijk niet hoog op je ‘things to do in Vietnam’ lijstje, toch is het de moeite waard er te gaan kijken als je meer van dit land wilt begrijpen.

Het museum heette aanvankelijk Exhibition House for US and Puppet Crimes en daarmee was de toon gezet. Het gif Agent Orange en het bloedbad van My Lai komen aan de orde, maar er staan ook oude tanks en vliegtuigen.

Lees er hier meer over:  War Remnants Museum in Ho Chi Minh City.

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)