De drukte van Hanoi is plotseling ver weg. De rust van de tuinen, vijvers en pagodes die je in The Temple of Literature misschien een beetje overvalt is heerlijk. Je hebt ook meteen het gevoel dat je in een andere tijd wandelt.

Het kost je geen enkele moeite voor te stellen dat het leven er hier duizend jaar geleden niet veel anders uitzag dan nu. Deze tempel is niet alleen een hoogtepunt om te zien, maar dus ook om te beleven.

Temple of literature 1
Deze tempel is niet alleen een hoogtepunt om te zien, maar dus ook om te beleven

Wat is The Temple of Literature precies?

De naam zegt het natuurlijk al: een tempel. En alhoewel daar niets op af te dingen is, is het ook te weinig. We gaan even terug naar het jaar 1070. De machtige keizer Ly Thanh Tong is van plan een tempel op te richten ter ere van de beroemde Chinese filosoof en wijsgeer Confucius.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan waarschijnlijk, want oorlog en andere tegenspoed vertragen het proces honderden jaren lang. Pas tegen 1400 staat er een tempel van de omvang zoals de keizer die veel eerder voor ogen had. Toch hebben ook de oudste versies van Van Mieu, zoals de tempel voor de literatuur wordt genoemd, een groot gezag.

In 1076 opent op initiatief van de keizer binnen de muren van de tempel de Quoc Tu Giam, de keizerlijke academie. Feitelijk de eerste universiteit van Vietnam, waar notabelen en leden van de koninklijke familie worden opgeleid. Dat gaat eeuwen zo, tot aan het begin van de 19e eeuw de Nguyen dynastie de keizerlijke entourage naar Hue verplaatst.

Temple of literature 3
Het hele complex beslaat 54.000 vierkante meter, en dat is helemaal ommuurd

Wat is er te zien in de Tempel van de Literatuur?

Veel. Het hele complex beslaat 54.000 vierkante meter, en dat is helemaal ommuurd. De layout is dezelfde als die van de tempel in Qufu, de Chinese stad waar Confucius is geboren.

We zeiden het al, de tempel is ook een belevenis. Waar je ook kijkt zie je prachtige tuinen, vijvers en poorten die naar pagodes leiden. Door het midden van het parkgedeelte loopt een breed pad waar alleen de keizer mocht lopen. Er zijn versieringen van bellen en pilaren met gebeeldhouwde figuren. Het pad links was voorbehouden aan monniken en dat rechts alleen voor militairen.

De tempel is zo ruim opgezet omdat men wilde dat studenten zich goed moesten kunnen concentreren en al nadenkend rond moesten kunnen wandelen. Er zijn 5 grote binnenplaatsen met verschillende tempels en altaars die allemaal dienen om verschillende heiligen te aanbidden.

Opvallend zijn ook de rijen van stenen tabletten. Al in de 19e eeuw werden deze in opdracht van de keizer in de vorm van schildpadden (een van de heilige wezens) gemaakt. Ze werden tentoongesteld ter ere van geslaagde studenten, en dienden ter motivatie van nieuwelingen. 

Temple of literature 2
Er zijn versieringen van bellen en pilaren met gebeeldhouwde figuren
Temple of literature 5
De president had zelfs een speciale rood fluwelen zaal om documenten te ondertekenen

Openingstijden van The Temple of Literature

De tempel van de literatuur is elke dag open van 7.30 uur in de ochtend tot half 6 uur ‘s middags van april tot en met september, en van 8 tot 5 uur van oktober tot en met maart, ook op feestdagen en in weekends. Check wel altijd even de openingstijden voordat je gaat, je weet maar nooit.

Entree kost je ongeveer 2 euro.

Kledingadvies: Kleed je fatsoenlijk. Liefst een lange broek, al wordt een korte broek of rok tot over de knie toegestaan. Bedek schouders en armen. Geen petjes en hoeden.

Adres: 58 Quoc Tu Giam, Van Mieu, Dong Da, Hanoi. De tempel ligt op ongeveer een kilometer van het Hoan Kiem Meer en het Old Quarter.

Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Hanoi beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Opvallend zijn ook de rijen van stenen tabletten

Ook interessant: Hoa Lo Prison, ‘Hanoi Hilton’

Vietnam heeft een indrukwekkende geschiedenis. De Hoa Lo gevangenis, ook Hanoi Hilton genoemd, dient nu als museum om jou te meer te vertellen over de geschiedenis.

De gevangenis werd gebouwd tijdens de Franse koloniale tijd om politieke gevangenen in op te sluiten. Later, tijdens de Vietnamoorlog, werden hier Amerikanen vast gehouden waaronder de later beroemde Amerikaanse politicus John McCain.

Lees er hier meer over: De Hoa Lo gevangenis in Hanoi.

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)