In de lange rij van bezoekers aan het Ho Chi Minh Mausoleum heerst opwinding. In ieder geval bij de Vietnamezen. Zij gaan naar hun grote leider kijken. Hij ligt hier opgebaard.
De opwinding is ook voorzichtig, want al te uitbundig gedrag, zoals hard praten of lachen, wordt door de strenge bewakers afgestraft. Zij laten niet met zich sollen, en als je je niet rustig houdt, moet je de rij uit.
De rij beweegt zich langzaam richting het mausoleum. Komt het door die bewakers in strakke uniformen en de ijzeren discipline die je hier voelt? De sfeer verandert, het wordt plechtiger. Het grote moment komt dichterbij.
Wie is Ho Chi Minh?
Ho Chi Minh richtte als student in Frankrijk al in 1930 de Communistische Partij van Vietnam op. Toen hij in 1941 terugkeerde naar Vietnam gaf hij actief leiding aan de Viet Minh, het verzet tegen de Japanse overheersers.
Het duurde nog een paar jaar voordat ook de Franse kolonialiserende krachten werden verslagen. Dat lukte, maar het ging gepaard met de splitsing van Vietnam in noord en zuid. Ho Chi Minh trad naar voren als revolutionair leider van het communistische Noord-Vietnam. Hij was eerst minister-president en later president.
Uncle Ho, zoals Ho Chi Minh vaak wordt genoemd, maakte niet mee dat de twee delen van Vietnam werden herenigd. Hij overleed in 1969, zeven jaar voor die hereniging definitief werd afgedwongen door zijn communistische strijders.
Ho Chi Minh heeft van Vietnam een communistisch land gemaakt en werd daarvoor geëerd door de naam Saigon te schrappen en de oude hoofdstad van Zuid-Vietnam naar hem te vernoemen. Om zijn gebalsemde lichaam aan de Vietnamezen te kunnen laten zien, werd een mausoleum gebouwd op de plek in Hanoi waar Ho Chi Minh in 1945 de onafhankelijkheidsverklaring presenteerde.
In het Mausoleum
Via steeds meer erewachters schuifelen we rustig en stil het bijna 22 meter hoge mausoleum binnen (dat is gebaseerd op het mausoleum van Lenin in Moskou). Veel zien we aanvankelijk nog niet, behalve wachtende mensen, marmeren trappen en muren.
Dan eindelijk ligt daar Ho Chi Minh in een glazen kist, met op elke hoek een soldaat. Je mag niet stoppen en moet doorlopen. Foto’s maken is al helemaal verboden.
Voor je het weet is het voorbij, maar dat geeft niet. Het is de moeite van het wachten waard, en dit samen meemaken met honderden Vietnamezen maakt het extra speciaal. En dat je Ho Chi Minh zelf hebt gezien, is prachtig. Als je wat langer in Vietnam bent en beter begrijpt wat hij heeft betekent, neemt de waarde van dit bezoek alleen maar toe.
Ho Chi Minh Mausoleum bezoeken? Dit moet je weten
Je weet al dat je geen foto’s mag maken (of video uiteraard). Tassen etcetera moet je bij de ingang achterlaten.
Lachen en hard praten wordt helemaal niet op prijs gesteld. Dat kunnen wij uit eigen ervaring zeggen, want we werden al snel op de vingers getikt toen we nog maar in het begin van de rij stonden, behoorlijk ver van het mausoleum.
Zorg dat je een lang broek of rok draagt en dat je schouders bedekt zijn. Kortom: geen strandkleding, korte broeken, slippers etc.
Je mag bij het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh niet stil staan, je moet rustig blijven doorlopen.
Het mausoleum is gratis voor Vietnamezen. Andere bezoekers betalen een kleine bijdrage van ongeveer anderhalve euro.
Het mausoleum is open op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Van april tot en met oktober van 7.30 tot 10.30 uur in de ochtend. En van november tot en met maart van 8 tot 11 uur in de ochtend. Ga op tijd. Nog een keer: Ga op tijd!
Interesse in een bezoek aan het Ho Chi Minh Mausoleum kijk dan eens naar onze Hoogtepunten van Hanoi tour.
Meer weten?
Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.
Wij helpen je graag verder!
0 Berichten