Amerikaanse soldaten die tijdens de Vietnamoorlog de tunnels bij Cu Chi in gingen om ze te verkennen en vaak in man tot man gevechten terecht kwamen met Vietcong soldaten werden tunnelratten genoemd. Ze vochten met een mes of een pistool omdat er voor grotere wapens geen ruimte in de tunnels was. Ze hadden het, als ze het overleefden, achteraf vaak over de zwarte echo. Een zwart gat waar niets te zien was, en waar je geen kant op kon.

Toch was het Cu Chi tunnelnetwerk toen 250 kilometer lang! Dat moet je even laten bezinken, 250 kilometer. Dat is van Amsterdam naar Bonn in Duitsland, of naar Lille in Frankrijk! Een groot deel van deze tunnels bestaat nog altijd en je kunt ze bezoeken.

Dat is niet alleen een interessante trip, omdat je meer over de Vietnamoorlog hoort, maar ook een spannende en toch leuke ervaring.

Helicopter oorlog Cu Chi tunnels Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Amerikaanse helicopter uit de Vietnam oorlog

Het leven in de Cu Chi tunnels

Er werd volop geleefd in de tunnels, die door Vietcong (communistische soldaten) en de Noord-Vietnamezen (die het land als communistische staat wilde herenigen) waren ingericht met slaapruimtes, keukens, ziekenhuizen, opslag voor voedsel en wapens, en zelfs een theater hadden.

Je kunt gerust medelijden hebben met die Amerikaanse tunnelratten, want ver kwamen ze meestal niet. Velen kropen en liepen rechtstreeks de dood tegemoet. De gangen waren donker en smal, er lagen boobytraps en sommige gedeeltes werden onderwater gezet. Er werden zig zag vormen geconstrueerd om explosies op te vangen en valkuilen, giftige slangen en scherpe bamboestokken gebruikt om indringers tegen te houden.

Op de (ongeveer 12 duizend!) guerillastrijders hoef je trouwens ook niet jaloers te zijn. De leefomstandigheden in de tunnels waren barbaars. De lucht was slecht en er was vaak een tekort aan voedsel. Als het er wel was bedierf het snel. Bovendien zaten de tunnels vol met muggen, parasieten en ongedierte. Veel daglicht zagen de Vietcong ook niet. Ze kwamen alleen ‘s nachts buiten om snelle maar effectieve acties tegen de Amerikanen uit te voeren.

Vietnam oorlog Cu Chi Tunnels Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Vietnam oorlog Cu Chi Tunnels Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam

Een gevaarlijke plek.....

De eerste gangen van het Cu Chi tunnelcomplex werden al in de jaren ’40 gegraven toen de Fransen het nog tegen de zin van de lokale bevolking in Vietnam voor het zeggen hadden. Pas in de jaren ’60 werd het stelsel uitgebreid en leidde het zelfs tot aan de grens met Cambodja.

Rond 1966 voerden de Amerikanen twee grote aanvallen uit op Cu Chi, Operation Crimp en operation Cedar Falls. B-52 bommenwerpers bestookten het gebied vanuit de lucht, tienduizenden manschappen vochten op de grond en tanks en bulldozers werden ingezet, maar de gevolgen waren beperkt.

Veel Vietcong en burgers hielden zich succesvol schuil in de tunnels. Die werden bij de tweede aanval deels beschadigd, maar al snel weer hersteld. Toch vielen er in al die jaren dat de Cu Chi tunnels werden gebruikt tienduizenden doden, door oorlogsgeweld, maar ook als gevolg van ziekte en honger.

Tank oorlog Cu Chi tunnels Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Amerikaanse tank uit de Vietnam oorlog
Vietnam oorlog Cu Chi Tunnels Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Rond 1966 voerden de Amerikanen twee grote aanvallen uit op Cu Chi

Hoe ziet een bezoek eruit?

Je kunt de tunnels alleen maar met een gids bezoeken (om nogal voor de hand liggende redenen!). Je krijgt eerst een film te zien waarin je de belangrijkste informatie krijgt over de Vietnamoorlog en de tunnels.

Als je naar de tunnels gaat, verbaas je je waarschijnlijk, net als wij, meteen over de vaak onzichtbare ingangen, die dan ook nog eens heel smal blijken te zijn.

Er is een stuk van een kleine 200 meter waar je zelf doorheen kunt kruipen. Speciaal voor bezoekers die het benauwd krijgen van zo’n kleine ruimtes, zijn er om de 15 meter uitgangen gemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je er niet uitkunt als je plotseling merkt dat je claustrofobisch bent.

Het is op sommige stukken echt smal, maar het loont de moeite een flink stuk te kruipen. Zo krijg je het beste beeld van hoe het leven in de tunnels geweest moet zijn.

Cu Chi Tunnels Vietnam oorlog Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Verbaas je je over de vaak onzichtbare ingangen
Cu Chi Tunnels Vietnam oorlog Ho Chi Minh City Zuid-Vietnam
Je kunt de tunnels alleen maar met een gids bezoeken

Hoe kom je bij de Cu Chi tunnels?

De eenvoudigste manier om de Cu Chi Tunnels te bezoeken, is een tourtje bij ons te boeken. Je wordt bij je hotel opgehaald en afgezet, dus gemakkelijker kan niet.

De Cu Chi tunnels liggen op ongeveer een uur rijden van Ho Chi Minh City. Je kunt kiezen voor een halve dag tour of een uitgebreidere dagtour waarin we meer van de omgeving laten zien.

Tip: Onbezorgd alle hoogtepunten van Ho Chi Minh City beleven? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod van excursies in deze interessante stad:

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek? Neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)