72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Reisverhalen Vietnam
Ninh Binh & Tam Coc: schilderachtig mooi!

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Ninh Binh & Tam Coc: schilderachtig mooi!

Tips en inspiratie voor een reis naar Vietnam

Als er één plek is waarvoor het waard is de reis naar Vietnam te maken, dan is dat de omgeving van Nin Binh. En dan met name het gebied Tam Coc. Ninh Binh wordt ook wel het ‘Halong Bay van het vaste land’ genoemd. En daar is in zoverre iets voor te zeggen, dat je hier in feite het zelfde type landschap aantreft als in de Halong Bay, maar dan is de open zee vervangen door een knalgroen landschap van meanderende rivieren, rijstvelden, kanaaltjes en meertjes.

Onze rit vanuit Cat Ba duurder iets van vijf uur en was op het eerste stuk na, waarbij we per ferry het eiland verlieten, niet al te inspirerend. We reden door het vlakke landschap van de Rode Rivierdelta. Een dichtbevolkt agrarisch landschap. Niets wees erop dat we aanstonds in een sprookjesachtige omgeving zouden arriveren. Lees hier hoe je alles haalt uit je verblijf in Ninh Binh en Tam Coc.

Beste advies: sla Ninh Binh maar over

Het volgende klinkt misschien wat paradoxaal. Maar het enige wat je tijdens je verblijf in Ninh Binh kan skippen, is Ninh Binh. En daarmee bedoel ik de stad zelf. Daar is sowieso weinig te beleven. Onze bus stopt daar maar heel even, maar niet veel mensen stappen uit, hoewel Ninh Binh wel de eindbestemming van de bus is. Maar het gros van de mensen heeft een van de hotel geboekt in de buurt van Tam Coc, het gebied waarin sampans vertrekken voor een idyllische rondvaart. We zijn dan op vijf kilometer buiten het centrum van de stad en in een compleet andere wereld. Dit is de plek waar je ook de leukste gemoedelijke homestays vindt.

Sommige van die homestays zijn zo wonderschoon gelegen, dat je alleen al een dag zou moeten inplannen om daar al van te kunnen genieten. Maar voor ons staan vijf fietsen klaar. We worden erop uitgestuurd door de o zo hulpvaardige mensen van Nguyen Shack. We krijgen nog iets van een kaartje van de omgeving in de handen gedrukt, met daarop de stops die we moeten maken. Er valt hier genoeg te zien, dus gebruik je tijd. En succes he!

Nguyen Shack is zo’n plek waar je je reisplannen voor aanpast.

Het uitzicht vanaf de Hang Mua Peak is waanzinnig!

Bestaat de perfecte homestay?

Nguyen Shack is zo’n plek waar je je reisplannen voor aanpast. Wat mij betreft is het de beste accommodatie in de wijde omtrek van Ninh Binh. Komend vanaf de weg loop je nietsvermoedend te midden van rijstvelden onderlangs zo’n kalkstenen rots. Als je op een boerenerf komt denk je “ik zit verkeerd”, maar de bewoners wuiven je toe en gebaren je door te lopen. Dan een bocht en er opent zich een dalletje als een amfitheater. Daarin een meertje omringd door kalksteenrotsen. Een troep eenden en allemaal rieten hutjes met hangmatten op palen boven het water, waarvan er straks één voor jou is.

Tip – Voor meer informatie over deze homestay klik hier: Nguyen Shack

Fiets of scooter?

Het mooie van Ninh Binh is dat veel plekken op fietsafstand van elkaar gelegen zijn. Je kan ook overal fietsen huren voor weinig geld. Veel hotels hebben ook een paar fietsen voor hun gasten klaar staan, die je gratis kan gebruiken. Wij hebben op meerdere plekken in Vietnam gefietst en het is super relaxt om op zo je eigen tempo te kunnen bepalen. Wel waren de fietsen niet altijd van dusdanige kwaliteit dat je er hele tochten op kan maken. Kleine ongemakken zoals niet vastzittende zadels, langzaam leeglopende banden en slechte remmen maken je fietstocht minder relaxt.

Plan je meer dan 20 kilometer per dag te fietsen, overweeg dan een motorfiets te huren. Als je jezelf niet verleidt om de gashendel te ver open te trekken dan houd je het veilig en kan je ook nog wat om je heen kijken. Wij sukkelden zo met een gangetje van 30 km/h over de boeren landweggetjes. Ik zeg daar direct bij dat je niet verzekerd bent op een motorfiets. Gewoon niet. Nada. Niet via je reisverzekering en ook niet via je aansprakelijkheidsverzekering.

Tip – Goed voorbereid op reis gaan en daar hoort een verzekering bij: Annulerings & reisverzekering

Het is de moeite waard om een boottochtje te maken als je in Tam Coc bent.

Uitzicht op de stad Ninh Binh en de vlakte van de Rode Rivierdelta.

Wat je echt moet doen als je in Ninh Binh bent?

Later die ochtend knetteren we met onze gehuurde scooters over boeren landweggetjes, langs kippen die verschrikt de berm in stuiven. Op het land rond Ninh Binh en Tam Coc bewerken boeren hun akkers gebukt onder hun non la, tot aan hun enkels in het water. In de sloten zwemmen eenden met horden tegelijk allemaal met hun snavel in de zelfde richting, schoksgewijs. Waterbuffels laten zich de huid schoonpikken door reigers en ossenpikkers.

Hier een aantal hoogtepunten in Ninh Binh:

Bich Dong Tempel

Aan de hand van ons kaartje komen we aan bij een pracht van een poortje, waar achter de Bich Dong tempel schuil gaat. Maar eerst een stenen bruggetje over, dat dan wel half verzakt is van ouderdom, dan wel overstroomd is. Want het is regentijd. Algengroei op het brugdek veroorzaakt menig glijpartij van nietsvermoedende toeristen. Het schitterend gedecoreerde poortje ziet eruit of het toegang geeft tot een sprookjeswereld. Uit een Chinees prentenboek.

Door de poort lopend komen we terecht in een oase van rust. Een tuin waarin we drie verschillende pagodes treffen. Deze zijn gebouwd op diverse niveaus verbonden door een paar trappen. Zodra we de pagodes betreden worden we verwelkomd door boeddhabeelden en de geur van wierook. Opvallend weinig bezoekers hier voor zo’n mooie plek. En weer die uitzichten op groene bergen en jungle om ons heen.

Thung Nham vogelpark

Op het kaartje dat we in het guesthouse hadden gekregen stond nog een naam: Thung Nham. Maar ik was vergeten wat dat precies was. De mannen bij de slagboom waar we entree moeten betalen kan ik het niet vragen. Die spreken alleen Vietnamees. We tasten dus een beetje in het duister want zelfs onze reisgids vermeldt niets over Thung Nham. Na nog een stukje fietsen komen we terecht in weer zo’n smaragdgroen dal. Met aan het eind parkeerplaatsen.

Thung Nham blijkt een enorm recreatiegebied te zijn met een aangeharkt parklandschap dat vooral door veel Vietnamese dagjesmensen wordt bezocht. Hoofdattractie is het vogelpark, waar we zo midden op de dag gewoon te vroeg voor zijn. De vogels keren hier aan het eind van de middag terug, wat een fraai schouwspel oplevert van hele zwermen ooievaars, reigers en kraanvogels. Ik heb me laten vertellen dat de bomen dan tjokvol vogels zitten. Daar kunnen wij niet op wachten, ons wacht nog een kilometer of twaalf terug fietsen. En de wekker zetten, want morgen vroeg willen we vanaf een speciale plek de zon zien opkomen.

Hang Mua viewpoint

Het uitzicht vanaf de Hang Mua Peak is er zo eentje dat met stip binnenkomt in je persoonlijke top 10 “waanzinnige vergezichten”. Het woord sprookjesachtig is al een paar keer gevallen in dit verhaal en ik val bewust in de herhaling. Het begint al onderaan de klim waar we door een vervaarlijk uitziende draak welkom worden geheten op de brede in rotsen uitgehouwen trap. Nee dit is niet de Efteling. Vervolgens benemen eerst vijfhonderd treden je de adem. Daarna het uitzicht. Het maakt niet uit welke kant je op kijkt. Overal schieten kalksteenbergen tussen de rijstvelden omhoog. Aan de ene kant zien we de Ngo Dong rivier tussen de bergen door meanderen. Aan de andere kant opent het landschap zich in de richting van de stad Ninh Binh en de vlakte van de Rode Rivierdelta. Met op de voorgrond nog die kleine pagode om het plaatje af te maken.

De kleine roeibootjes die altijd door vrouwen worden bestuurd.

Scooter rijden is de perfecte manier om de omgeving te ontdekken.

Peddelend door Trang An

Op een paar plekken rond Ninh Binh kan je je laten rondvaren in sampans, kleine roeibootjes die altijd door vrouwen worden bestuurd. Je vaart dan tussen de kalksteenbergen en door grotten. Wij parkeren de scooters bij Trang An. Hier is het letterlijk een komen en gaan van bootjes. Het zijn voornamelijk Vietnamese en Chinese toeristen die zich laten rondvaren, waardoor er een constante stroom van bootjes vertrekt.

We krijgen ook gelegenheid om mooie plekken aan de wal te bekijken. We worden afgezet bij enkele tempels die langs de route liggen. Wel goed het nummer van je bootje onthouden, want de bootjes en hun roeisters zien er echt allemaal het zelfde uit. Wij hebben nummer 1047. Als we door grotten heen varen komt het aan op de stuurmanskunst van de roeisters. Het water staat best hoog deze zomer wat ervoor zorgt dat we helemaal plat in de boot moeten gaan liggen om te voorkomen dat we met onze hoofden tegen de vervaarlijk opdoemende stalactieten aan stoten.

Druk met onthaasten

Terug op onze scooters zoeken we weer de rustige landweggetjes op en voor we het weten slingeren we tussen de bergen waarbij we soms aan de kant moeten voor wat koeien op de weg en dan weer voor een koe in het water. Maar dat laatste is om wat opnames te maken van zo’n fotogenieke waterbuffel.

Waar we geen tijd meer voor hebben is een bezoek aan de Bai Ding Pagode. Dat wil zeggen, we komen er nog wel, maar we zijn zo druk geweest met onthaasten geweest (fotostops, uitgebreid lunchen), dat we geen tijd meer overhouden om dit uitgestrekte tempelcomplex te kunnen bekijken. Het loopt naar het einde van de middag, het is nog een goed half uur terug met de scooters en in de Nguyen Shack is het prima borrelen langs de waterkant. Dus dat doen we dan maar. In ons meest favoriete hotel van deze reis.

Hoe kom je in Ninh Binh?

Ninh Binh en Tam Coc zijn vrij makkelijk te bereiken. Je kan de trein of de bus pakken naar het stadje Ninh Binh. Vervolgens pak je een taxi naar je accommodatie in Tam Coc. Dit alles duurt zo’n 2 a 3 uur. Heb je heel weinig tijd dan kun je het nog overwegen om een dagtocht te boeken vanuit Hanoi. Dan bezoek je wel enkel een paar hoogtepunten, maar je krijgt een mooi beeld van de regio.

Reis je vanuit het zuiden dan is het vanuit Hué zo’n 10 uur reizen met de nachttrein. Zelf zou ik er voor kiezen om Phong Nha Ke Banh National Park er tussen te plakken. Hier heb je 1 volle dag voor nodig en het is er schitterend mooi. Gebruik je hier de stad Dong Hoi als uitvalsbasis dan is het nog zo’n 7 uur reizen met de (nacht)trein.

Tip – Ben je op zoek naar de leukste excursies of hotels? Neem dan eens een kijkje hier: Alles over Ninh Binh

De pagode bovenop de berg maakt het plaatje helemaal af.

De Bai Ding Pagode ziet er indrukwekkend uit!

Interesse?

Unieke ervaringen zijn absoluut onze specialiteit bij Go2Vietnam.nl. Ons team van reisspecialisten bestaat uit gepassioneerde Vietnamreizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger. Heb je een specifieke droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stuur ons een bericht of bel ons voor meer informatie. Wij helpen jou graag verder!

Neem contact met ons op hier: contact ons


 

Vietnam reisblog

Inspiratie voor jouw Vietnam reis!

Op dit reisblog vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding op je Vietnamreis. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen.

Mount Fansipan is met z’n 3143 meter de hoogste berg van Vietnam en dat is voor de meesten al reden genoeg om hem te willen beklimmen.

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is vaak het startpunt voor een rondreis door Vietnam en de ideale uitvalsbasis om andere hoogtepunten in het noorden te bezoeken.

We hadden helemaal niet zo veel zin om naar Halong Bay te gaan. Juist omdat iedereen zei dat we er naar toe moesten. Ga je naar Vietnam, dan moet je echt naar Halong Bay!