Wat stel je je voor als je voor het eerst naar Vietnam gaat? Drukke straatjes met handel in Hanoi, veel fietsen en brommertjes. Mensen met zo’n driehoekige rieten hoed tegen de zon. Platteland met rijstvelden en kleine houten huisjes. Lekker eten. Het klopt allemaal, wij dachten precies hetzelfde. Het is er ook allemaal. Maar in Mai Chau viel voor ons Vietnam op zijn plek.

Daar hadden we het gevoel dat we hadden gevonden waar we naar op zoek waren.

Wij hebben bijna een dag rond gefietst. Je weet niet waar je moet kijken. Er liggen eindeloze als dominostenen aan elkaar geschoven rijstveldjes, groene heuvels waar je kunt kijken. En je treft er tientallen verschillende minderheden aan die allemaal vooral druk zijn met de dingen van de dag, vissen, het land bewerken, voor het vee (en natuurlijk ook de kinderen) zorgen.

Winkeltjes fruit martk Mai Chai Noord-Vietnam
Je komt overal kraampjes tegen met vele soorten fruit
Bergen wegen Mai Chai Noord-Vietnam
Mai Chau ligt zo’n 140 kilometer ten zuidwesten van Hanoi

Weet je wat ook zo leuk was? We werden overal begroet, want veel andere fietsers kwamen we niet tegen. Natuurlijk zagen sommige boeren een kans om een centje bij te verdienen door te proberen aan ons een sjaal of wat sieraden te verkopen. Maar dat mag toch, vind je niet?

Zoveel verdienen deze mensen niet.

Mai Chau

Mai Chau ligt zo’n 140 kilometer ten zuidwesten van Hanoi (al duurt het wel ruim drie uur om er met de auto te komen). Eerlijk gezegd kun je het stadje zelf gerust overslaan, op het platteland is meer te zien en beleven. Het lijkt een beetje alsof de dorpjes spontaan over het gebied zijn uitgestrooid. Alle minderheden hebben hun eigen leefgemeenschap.

Je ziet er Tai Don, H’Mong, Hoa, Viet, Zao, Tay, Muong en Hoa. De groep Tai Don, ook wel White Tai genoemd, is de grootste. Er wonen er hier zo rond de 400 duizend. Ze leven al meer dan duizend jaar in dit gebied en kwamen ooit uit China. Ze maken en verkopen vooral textiel, vandaar die sjaal.

Minderheden lokale bevolking Mai Chai Noord-Vietnam
De lokale bevolking van Mai Chau
Weverij lokale bevolking Mai Chai Noord-Vietnam
Lokale weverij in Mai Chau

Wij sliepen in Little Mai Chau Homestay in kleine houten bungalowtjes op palen. Een houten veranda verbindt de ene met de andere. De daken zijn van riet, de huisjes zijn klein maar heel charmant!

Echt een aanrader als je ook naar Mai Chau gaat.

Fietsen is echt te gek hier!

Toen wij er waren werd er op het land volop geoogst. Niet met machines, maar met de hand. Zwaar werk. Daar moesten we zelf even niet aan denken, van fietsen krijg je het al warm genoeg. Het waren vooral vrouwen die we aan het werk zagen. Al wilden ze best even gedag zeggen of zwaaien. Voor hun een goed moment even de rugspieren te strekken.

Fietsen is echt te gek hier, ook al zit er weleens een gat in de zandweg of staat er ineens een koe of een waterbuffel voor je neus! Gelukkig duikt er dan snel een jongetje met een bel op die zijn kudde bij elkaar probeert te houden. Ook zagen we veel kraampjes langs de weg waar allemaal dezelfde, een beetje groene sinaasappels werden verkocht.

Wie koopt die, dachten wij, als iedereen ze verkoopt!

Rijstvelden rijsterassen Mai Chau Noord-Vietnam
In Mai Chau kom je ogen tekort!
Lokale bevolking rijstvelden Mai Chai Noord-Vietnam
Toen wij er waren werd er op het land volop geoogst

Het viel ons op dat veel houten huisjes op flinke palen zijn gebouwd. Waarschijnlijk tegen te veel water, maar ook een mooie plek om in de schaduw dicht bij huis te werken.

Als je een nachtje in Mai Chau wilt blijven (moet je doen!) dan is het gemakkelijk een leuke homestay te vinden. Veel luxe krijg je er natuurlijk niet, je slaapt waarschijnlijk op een mat op de vloer, maar ze hebben vaak al wel een westers toilet. Dat is dan toch wel weer fijn.

Tip: Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in Mai Chau? Lees er op onze bestemmingen pagina meer over: Mai Chau.

Eenden boederij Mai Chai Noord-Vietnam
Heel veel eenden kom je tegen tijdens je fietstocht!
Lokaal eten Mai Chai Noord-Vietnam
Eet eens een echte lokale maaltijd als je in Mai Chau bent

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en wil je ook graag Mai Chau eens bezoeken, neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)