De waterpoppenshow bevindt zich bij het Hoan Kiem Lake in het centrum van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De waterpoppenshow is een toeristische topattractie en moet je tijdens jouw verblijf in Hanoi een keer bijgewoond hebben.

De waterpoppenshow is in de Rode Rivierdelta ontstaan en meer dan 1.000 jaar oud. De roi nuoc (waterpoppentheater) is één van de meest authentieke expressievormen in de Vietnamese cultuur.

Meer dan 1000 jaar oud: het waterpoppenspel

Het waterpoppenspel is echt Vietnamees en al eeuwenoud. Hoe oud weet niemand precies, maar in een pagode in de provincie Ha Nam hebben ze afbeeldingen gevonden die aantonen dat zo’n duizend jaar geleden deze kunstvorm al in in de Red River Delta in Noord-Vietnam werd opgevoerd.

Lang geleden werd het poppenspel gespeeld in rivieren en in rijstvelden. Dat is nu niet meer, maar de verhalen (vaak traditionele fabels en mythische overleveringen over koningen en draken) zijn nog min of meer hetzelfde. En ook worden er nog altijd uit hout gesneden en fraai gedecoreerde figuren van dieren, mensen en boten gebruikt.

Waterpoppentheater Hanoi Noord-Vietnam
Naast de waterpoppen en poppenspelers bestaat de voorstelling uit een live orkest met zangers
Waterpoppentheater Hanoi Noord-Vietnam
Lang geleden werd het poppenspel gespeeld in rivieren en in rijstvelden. Dat is nu niet meer

Het beroemdste theater: Thang Long in Hanoi

Het Thang Long Theater, dat zeer praktisch in het Old Quarter bij het Hoan Kiem meer ligt, is in 1969 opgericht als Hanoi Kim Dong Art Troupe en voert sinds die tijd bijna dagelijks waterpoppentheater op. Vroeger tourde de theatergroep ook door het land met waterpoppentheater, maar nu niet meer.

In het Thang Long Theater, dat nu onbetwist het beroemdste waterpoppentheater van Vietnam is, worden alleen maar waterpoppenshows gegeven. En daar komt nog best wat bij kijken.

Waterpoppentheater Hanoi
Waterpoppentheater Hanoi
Waterpoppentheater Hanoi Noord-Vietnam
De poppen zijn vaak wel een meter groot en wegen 10 kilo

Een pittig karwei

De poppenspelers staan niet alleen in rubberen pakken tot hun middel in het water, om een pop tot leven te brengen zijn drie tot vier acteurs nodig.

Je kijkt naar een bak water van ongeveer 4 meter lang. De oppervlakte van het water is waar de poppen verschijnen. Ze worden bestuurd met lange bamboestokken en touwmechanismes.

Je zou het niet zeggen als je de show ziet, maar de poppen zijn vaak wel een meter groot en wegen 10 kilo. Met de weerstand van het water erbij is het dus een pittig karwei voor de poppenspelers.

Naast de waterpoppen en poppenspelers bestaat de voorstelling uit een live orkest met zangers, die (in het Vietnamees) het verhaal duiden met zang. Het maakt overigens niks uit dat je dat niet verstaat, het doet aan de beleving niets af.

Waterpoppentheater Hanoi
Waterpoppentheater Hanoi
Waterpoppentheater Hanoi Noord-Vietnam
Het Thang Long Theater is onbetwist het beroemdste waterpoppentheater van Vietnam

Tickets voor het Thang Long Theater

Alhoewel er bijna dagelijks shows worden gegeven, verkopen veel shows uit. In het theater is plaats voor een paar honderd bezoekers.

Wil je zeker gaan, reserveer dan vooraf kaartjes. Het waterpoppenspel is leuker om naar te kijken als je niet te ver van het podium zit. De show duurt ongeveer een uur en kost tussen de 100.000 (achterin) en 200.000 VND (eerste 5 rijen van de 16 rijen).

Let op! In sommige van onze rondreizen is een bezoek aan het waterpoppentheater in de prijs inbegrepen.

Waterpoppentheater Hanoi Noord-Vietnam
Er worden nog altijd uit hout gesneden en fraai gedecoreerde figuren van dieren, mensen en boten gebruikt.

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag Thang Long eens willen bezoeken, neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)