Zee Hai Van Pass wolkenpas Danang Hue Centraal-Vietnam
Zee Hai Van Pass wolkenpas Danang Hue Centraal-Vietnam

Van de meer dan 3.000 kilometer kust in Vietnam, zijn de pak ‘m beet 160 kilometers tussen Da Nang en Hue de allermooiste. En dat zegt veel, want als je in Vietnam langs de kust reist word je eindeloos getrakteerd op mooie uitzichten.

We maken het nog beter: van die 160 kilometer is het stuk over de Hai Van Pass (zo’n 21 kilometer) de overtreffende trap. Volgens velen is dit een van de mooiste kustwegen ter wereld. En als je hier binnenkort zelf passeert, twijfel je geen seconde aan die bewering.

Waar ligt die Hai Van Pass?

Zoals gezegd: tussen Hue en Da Nang. Preciezer: in het centrale kustgebied van Vietnam, net boven Danang, op een landtong tussen de baai van Danang en de Lang Co lagune. Omdat Danang maar een kilometer of 10 boven het populaire stadje Hoi An ligt, kun je de pas dus ook vanuit Hoi An gemakkelijk bereiken.

Hai Van betekent de ‘oceaan wolkenpas’ en is een ruige bergwand, soms massief rotsgebied, later weer intensief begroeid met bomen, die plotseling lijkt te stoppen en vanuit het niets overgaat in de Zuid-Chinese Zee. De weg door de bergen en langs de zee toont twee ogenschijnlijk verschillende werelden.

Van Hai Pass wolkenpass Danang Hoi An Centraal-Vietnam
Uitzicht aan alle kanten: de Van Hai Pass
Van Hai Pass wolkenpass zee strand Danang Hue Centraal-Vietnam
De Zuid-Chinese Zee bij Danang (en de Van Hai Pass)

De Hai Van Pass per scooter

Het verkeer op de weg die Da Nang (en Hoi An) en Hue verbindt, gaat niet allemaal meer over de Hai Van pas. De meeste auto’s rijden door een tunnel. Dat betekent dat de weg op wat vrachtverkeer na, rustig genoeg is om zelf per scooter te verkennen.

Als je de Hai Van pas vanuit Da Nang of Hoi An doet, kost je dat de minste tijd. In ruim een halve dag kun je het mooiste traject zien. Veel haast hoef je niet te maken, want er is genoeg te ontdekken en er zijn meer voldoende restaurantjes om even lekker te gaan zitten en genieten.

Misschien zeggen we het ten overvloede, maar scooters en brommers in Vietnam hebben vaak een zwaarder cc dan in Nederland en België, en zijn dus volgens Europese regels motoren. Daarvoor heb je een motorrijbewijs nodig. In Vietnam vraagt misschien niemand ernaar, maar als je brokken maakt of bij een ongeluk betrokken wordt, kan het zijn dat de verzekering je claim afwijst.

Tip: Rij jij zelf met een scooter of motor lees dan de volgende pagina aandachtig door: Scooter of motorrijden in Vietnam.

Als je geen zin hebt om zelf scooter te rijden, kun je tours boeken waarin je als bijrijder wordt meegenomen over de pas door ervaren Vietnamese motorrijders.

En wie weet heb je via Go2Vietnam een privéchauffeur geboekt die je van Da Nang naar Hue of omgekeerd brengt. Dan kan die natuurlijk over de pas rijden!

Toerist zee Van Hai Pass Danang Hue Centraal-Vietnam
Toerist zee Van Hai Pass Danang Hue Centraal-Vietnam
Trein Van Hai Pass wolkenpas Danang Hue Centraal-Vietnam
Ook leuk! neem de trein over de Van Hai Pass

De Hai Van Pass per trein

Er is nog een mogelijkheid om de Hai Van pas prachtig te zien: de trein!

Alle treinen die van Hanoi in Noord-Vietnam naar Ho Chi Minh City in het zuiden rijden komen over de Hai Van Pass. Wees gerust, je hoeft echt niet dat hele stuk in de trein te zitten om over de pas te rijden.

Vanuit Hue en Da Nang gaan lokale treinen die je de kans geven optimaal van het uitzicht te genieten. Dit is nou echt een geval waar de reis belangrijker is dan de bestemming (vaak de beste manier van reizen).

De lokale trein gaat heerlijk langzaam, heeft open ramen en biedt genoeg mogelijkheden om lang en goed naar buiten te kunnen kijken. Je kunt, als je dat wilt, uitstappen in Lang Co. Om te lunchen, daar even rond te kijken en dan eventueel de trein terug naar Da Nang of Hoi An te nemen.

Tip: Wil je weten waar je een bezoek kunt brengen aan deze pas? Check dan onze pagina over Da Nang.

Lang Co Beach Hai Van Pass wolkenpass Danang Hue Centraal-Vietnam
Lang Co Beach Hai Van Pass wolkenpass Danang Hue Centraal-Vietnam

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag de Van Hai Pass willen bezoeken neem dan contact op met ons. Stuur ons een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)