Aan het eind van de middag, als het nog niet echt donker is, maar de lichtjes van de Bai Dinh Pagode wel al aan zijn, heb je vanaf de overkant van het meer een fantastisch uitzicht op het enorme tempelcomplex. De grote Tam Quan poort die de ingang vormt, is het begin van een met lichtjes ommuurd en tegen een heuvel gebouwd geheel. Dat is precies de reden dat de hele pagode van ver zo goed te zien is. Je ziet de verlichte poort aan de voorkant, maar ook de tempelgebouwen aan de achterkant. De meeste aandacht trekt de gracieuze Bao Thap toren die boven de tempel uitsteekt.

Vanaf die 100 meter hoge toren (ze hebben een lift) is het uitzicht spectaculair. Je kunt perfect zien hoe het hele tempelcomplex bestaat uit park en heel veel groen, met daartussen pagodes, op de achtergrond bergen en dus dat meer waar we het net over hadden. Je kunt zeggen dat het landschap waar de pagodes liggen de tempel nog meer betekenis geeft.

Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam

De spectaculaire Bai Dinh Pagoda

De Bai Dinh Pagode vind je op 20 kilometer van Ninh Binh (en je kunt er dus naartoe fietsen als je dat zou willen) en op zo’n 95 kilometer van Hanoi. Als je vanuit Hanoi komt, kun je in dit gebied gemakkelijk een volle dag besteden, want ook het karstgebergte van Tam Coc, de historische hoofdstad Hoa Lu en het rivierenlandschap Trang An liggen in de buurt.

Eerlijk gezegd: er is te veel om het in een dag allemaal te willen zien, maar daar hebben we het nu niet over.

Bai Dinh Pagode Ninh Binh Tam Coc Noord-Vietnam
Bai Dinh Pagode Ninh Binh Tam Coc Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Ninh Binh Tam Coc Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Ninh Binh Tam Coc Noord-Vietnam

Niet zomaar een berg

De Dinh berg waartegen de pagode ligt, is niet zomaar een berg in Vietnam. Vele honderden jaren geleden kozen koningen de plek om een altaar te bouwen voor gunstig weer of om vlaggenceremonies te houden voor soldaten die een oorlog in werden gestuurd. Er werd door verschillende volkeren om de berg gevochten, verzetsstrijders hielden zich hier schuil en de communisten propageerden er in de vorige eeuw hun overtuiging. De berg heeft dus betekenis, nu vooral als spirituele ontmoetingsplek voor boeddhisten.

Wat je moeten weten is dat de pagode eigenlijk uit twee tempels bestaat. Nee dat is geen raadsel, dat zit zo. Er zijn twee pagodes die allebei Bai Dinh worden genoemd, maar voor het gemak zeggen de Vietnamezen de oude Bai Dinh en de nieuwe Bai Dinh. Ze liggen op 800 meter van elkaar binnen hetzelfde complex. Trouwens, 800 meter!, dat geeft nog maar eens aan dat het daar echt groot is.

De gebedshal van de oude Bai Dinh Pagode ligt het verst weg, eigenlijk helemaal achter het nieuwe tempelcomplex. De oude pagode bereik je via een trap van 300 treden. Opvallend is dat daar ook een paar grotten liggen die vol staan met beeldjes van Boeddha en berggeesten. De lokale bevolking komt er om voor beiden te bidden. Volgens de overlevering is dit een heilige plek omdat er koningen, heiligen en goden zouden zijn geboren.

Bai Dinh Pagode Boedha Ninh Binh Noord-Vietnam
Boedha in Ninh Binh

Veel te zien!

Het nieuwe deel neemt verreweg de meeste ruimte in beslag en bestaat uit de Kuan Yin Hall, de Buddha Dharma Lord Temple en de Three Periods Temple. Tussen de ingangspoort en deze tempelgebouwen staat de 22 meter hoge klokkentoren, waarover de Vietnamezen graag vertellen dat die geïnspireerd is op de lotusbloem en dat hier de grootste klok van het land hangt.

Er is hier enorm veel te zien: een grote gouden boeddhabeeld, verderop een zilveren Boeddha, Fairy Lake, de Thich Ca Buddha (een bronzen boeddhabeeld van 10 meter hoog), een galerei met 500 Arhat beelden, en de 3 bronzen Tam The boeddhabeelden die het verleden, de tegenwoordige tijd en de toekomst verbeelden.

Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam
Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam

Het begint je vast te duizelen en je moet het vooral ook allemaal met eigen ogen gaan zien. Het serene complex leent zich perfect voor een lange rustige wandeling langs al dit moois. Vergeet niet dat als je hoger komt, je af en toe om te draaien. Je kijkt eindeloos ver over het complex naar de bergen en het water.

Is het niet geweldig om je voor te stellen hoe hier al eeuwenlang monniken en gelovigen bidden, om die mysterieuze grot binnen te wandelen van het oudste, bijna verborgen deel van de tempel, of de trappen van de 100 meter hoge achthoekige toren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht…..

Tip: Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in Ninh Binh? Lees er op onze bestemmingen pagina meer over: Ninh Binh.

Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam
Tempel Bai Dinh Pagode Tam Coc Ninh Binh Noord-Vietnam

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag Ninh Binh willen bezoeken neem dan contact op met ons. Stuur ons een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)