Reizen met de nachttrein is niet alleen avontuurlijk en leuk, maar het scheelt je ook een nacht hotel en je gebruikt kostbare tijd om van de ene kant van Vietnam naar de andere te rijden.

Je kunt ook vliegen natuurlijk, en dat is soms ook praktischer als de afstanden te lang zijn. Zo kun je van Hanoi naar Ho Chi Minh City beter vliegen, het is een hele lange treinrit van minimaal 32 uur!

Maar een afstand waar je een uur of 12 tot 15 overdoet is prima te doen als je de nachttrein neemt. Je krijgt dan meestal softsleeper (de beste klasse en de beste keus). Dat zijn coupés voor vier personen met aan beide kanten twee stapelbedden.

De bedden zijn 1.85 m lang, 65 cm breed en 90 cm hoog. Als je samen reist en geen zin hebt om je coupé te delen, kun je op sommige trajecten een VIP ticket kopen. Het komt erop neer dat je dan met twee personen de ruimte van 4 boekt. Niet verrassend: je betaalt ongeveer het dubbele. Als je een beetje privacy op prijs stelt, raden we dit zeker aan.

Om je reis nog gemakkelijker te maken en misschien te helpen dat je beter slaapt, hebben we 10 tips voor je.

Trein nachttrein slaapcabine Vietnam
Een paar goede oordoppen helpen je dan de nacht door!

Hier 10 tips om jouw treinreis comfortabeler te maken

Tip 1: Koop vooraf eten en drinken

In de meeste (nacht)treinen kun je eten kopen, en soms komen er handelaren met maaltijden door de trein gewandeld of wordt er eten op stations via de ramen aangeboden. De kwaliteit is niet altijd goed. Wij bevelen aan dat je vooraf je eten, snacks en wat te drinken koopt. Heb je daar onderweg geen omkijken meer naar.

Tip 2: Kleed je comfortabel

Het is een trein, dus er is niet eindeloos veel ruimte om je om te kleden. Ook krijg je misschien weinig kans als je met vreemden een coupé deelt. Bovendien ben je lang onderweg dus heb je geen zin in te strakke kleren of ongemakkelijke schoenen. Zorg dat je kleding zo comfortabel is dat je zonder je te hoeven omkleden ermee je bed in kunt.

Tip 3: Kom op tijd

Je reist misschien al een tijdje in Vietnam en bent eraan gewend geraakt dat ‘over 5 minuten’ zelden om 5 minuten gaat, maar eerder om een kwartier of langer. Dat geldt meestal niet voor de treinen, die vertrekken behoorlijk stip op tijd (daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren). Houd er ook rekening mee dat het verkeer vast kan zitten en neem extra tijd om naar het station te gaan. Je hebt geen zin dat je moet stressen of je je trein wel haalt, toch?

Tip 4: Neem warme kleding mee

Neem een skipak mee. Nou ja, overdreven. Zorg wel dat je wat warme kleren bij je hebt of draagt, omdat de airconditioning op volle kracht aanstaat en de hele treinreis aan blijft staan.

Tip 5: Neem een boek mee

Dit is waarschijnlijk voor velen een moeilijk en pijnlijk blokje. Neem een boek mee, weet je nog wat dat is? Hoe dan ook, reken erop dat je geen WiFi in de trein hebt. Stop een boek in je tas, neem je breiwerk mee of zorg dat je offline een film op je tablet kunt kijken.

Trein van Hai Pass wolkenpas Danang Hue Centraal-Vietnam
Adembenemende uitzichten vanuit de trein
Trein van Hai Pass wolkenpas Danang Hue Centraal-Vietnam
Dagtreinen zijn vaak veel oncomfortabeler dan de nachttreinen

Tip 6: Stekkerdoos meenemen

Kun je in de trein je mobiel of tablet opladen? ja, dat kan. Maar zeer waarschijnlijk heb je maar een oplaadpunt voor vier personen, met allemaal meerdere devices. Een klein verlengsnoer of zelfs een kleine stekkerdoos doet wonderen en is goed voor de leefbaarheid in de coupé.

Tip 7: Een lakenzak

De bedden zijn echt schoon in de nachttrein, maar sommigen mensen vinden het fijn een eigen lakenzak mee te nemen. Het weegt niks, kost geen ruimte, en maakt -als je er behoefte aan hebt- de reis comfortabeler.

Tip 8: Oordoppen

Zul je net zien. Heb je die ene medepassagier in het bedje onder je die de halve treinreis gebruikt om de hele familie te bellen. Een paar goede oordoppen helpen je dan de nacht door. Los daarvan, ook de trein zelf kan behoorlijk wat lawaai maken. Voor sommigen is het een deel van de beleving en die vallen er wiegend bij in slaap, anderen verkiezen de stilt van oordoppen.

Tip 9: Drink niet teveel

Eigenlijk staat hier: houd er rekening mee dat de toiletten in de trein druk kunnen zijn en naamate de reis langer duurt er niet schoner op worden. Snap je? Drink dus niet te veel.

Tip 10: Neem een kabelslotje mee

Dit is eigenlijk altijd handig om bij je te hebben als je op reis gaat, maar zeker in de nachttrein, tenzij je met vier bekenden reist. Het komt erop neer dat je je spullen niet onbewaakt achter wilt laten. Je tas met een slotje afsluiten of met een kabeltje vastleggen is dan een mooie oplossing.

Al met al, leuk toch zo’n reis met de nachttrein? Heb je er nu al helemaal geen zin meer in, dan boeken we met evenveel plezier een binnenlandse vlucht voor je.

Tip: Lees meer informatie over het reizen met de nachttrein in Vietnam hier.

Trainstreet trein Hanoi Noord-Vietnam
De treinstraat is veilig, als je je tenminste normaal gedraagt

Meer weten?

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag eens Vietnam willen bezoeken, neem dan contact met ons op. Stuur een bericht of bel ons (+31 (0) 970 1020 4117) voor meer informatie.

Wij helpen jou graag verder!

Individuele rondreizen

21-daagse rondreis Het beste van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
4.8 (1 Recensies)

19-daagse rondreis Hoogtepunten van Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta
4.9 (2 Recensies)

21-daagse rondreis Vietnam Compleet

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh, Phong Nha, Hue, Hoi An, Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne
0 (Geen recensie)