257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Vietnam informatie
Visum voor Vietnam

Visum voor Vietnam

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Een visum voor Vietnam aanvragen is voor Nederlanders en Belgen altijd verplicht. Of je nu gaat als toerist of voor zakelijke aangelegenheden: zorg dat je je aanvraag dus in tijds doet. Een visumaanvraag voor Vietnam kan nogal verwarrend zijn, daarom vertel ik je alles wat je moet weten in dit artikel.

Een visum Vietnam aanvragen: drie manieren. Allereerst moet je weten dat er verschillende manieren zijn hoe je een visum voor Vietnam kan aanvragen. Ofwel doe je een aanvraag bij de Vietnamese ambassade, maar dit is eigenlijk de duurste manier om een visa aan te vragen en bovendien verlies je er ook heel veel tijd mee. Daarom raad ik deze manier enigszins af.

Heel handig is ook de E-visa, die sinds kort ook aan te vragen is voor mensen met een Belgische nationaliteit. Nederlanders hadden deze mogelijkheid al enkele jaren eerder. De makkelijkste en vlotste manier om binnen te kunnen in Vietnam is via een E-visum en een Visa On Arrival.

Manier 1: Een E-visum

Eigenlijk bestaat er geen makkelijkere manier dan het E-visum. Sinds 2019 is een E-visum voor Vietnam ook voor Belgen een mogelijkheid. Nederlanders konden dit al langer. Heb je geen Belgische of Nederlandse nationaliteit? Momenteel zijn er 80 landen die een Vietnamees E-visum kunnen aanvragen (waaronder dus België en Nederland).

Een E-visum is geldig voor 30 dagen en je mag er één keer het land mee binnenkomen, tenzij je tussen de meerdere inkomsten ook verschillende dagen wacht . Indien je meerdere keren het land wil binnen komen / buiten gaan, dan vraag je beter een VOA aan; zie hieronder. Een E-visum voor Vietnam kost 25 USD.

Woon je in België of Nederland? Dan kan je een E-visum eenvoudig aanvragen via deze website. Let er wel op dat je bij dit visum ook niet overal binnen mag. Een lijst met alle luchthavens en landelijke grensovergangen waar je binnen mag met een E-visum vind je hier.

Manier 2: Aanvraag bij de ambassade van Vietnam

Heb je liever een beetje menselijk contact? Dan kan je natuurlijk ook nog een visum voor Vietnam aanvragen bij de ambassade in Den Haag. De Vietnamese ambassade vind je op het volgende adres:

Ambassade van Vietnam

Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag
tel. 070-3648917
fax 070-3644300

De ambassade is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Een landsgrens oversteken met een visa voor Vietnam

Indien je naast Vietnam ook één van haar mooie buurlanden wil zien, en op een later tijdstip terug Vietnam terug wil binnenkomen, vergeet dan niet dat je een multiple-entry visum nodig hebt. Met zo’n visum mag je (gedurende 87 dagen), verschillende keren binnen en buiten. Met een single-entry visum mag je het land maar één keer binnen en buiten! Let dus goed op voor welk soort visum je kiest.

Ben je bezig met een rondreis door Zuidoost-Azië? Dan is het natuurlijk ook mogelijk dat je Vietnam van over land binnenkomt.

Met een VOA kan je alleen via de internationale luchthavens van Vietnam binnen, dus als je een landsgrens oversteekt richting Vietnam dan moet je ofwel een visum regelen bij de Vietnamese ambassade in Nederland of België ofwel nog eentje regelen in de buurlanden van Vietnam. Gelukkig is dat ook niet zo moeilijk. In de meeste buurlanden (Laos, China, Cambodja, …) van Vietnam vind je reisbureaus die dat makkelijk voor jou kunnen regelen. Een visum met een enkele toegang tot Vietnam voor dertig dagen zal je daar ongeveer veertig Amerikaanse dollar kosten.

Dit zijn de landsgrenzen waar je als buitenlander met een vooraf aangekocht visum over kan steken:

 • Vanuit Cambodja: Moc Bai–Bavet, Tinh Bien–Phnom Den en Vinh Xuong–Kaam Samnor
 • Vanuit China: Lao Cai–Hekou, Mong Cai–Dongxing en Youyi Guan–Huu Nghi Quan
 • Vanuit Laos: Bo y–Attapeu, Cau Treo–Nam Phao, Cha Lo–Na Phao, Lao Bao–Dansavanh, Nam Can–Nong Haet en Na Meo–Nam Xoi

Hoe lang is een visum geldig?

De meeste reizigers naar Vietnam kiezen voor een E-visum of een Visa on arrival. Beiden zijn maximaal dertig dagen geldig, dus als je langer in Vietnam wil vertoeven heb je een ander visum nodig. Een visum van meer dan dertig dagen aanvragen is alleen mogelijk bij de Vietnamese ambassade.

Manier 3: Visa On Arrival (VOA)

Als je een internationale vlucht hebt geboekt naar de luchthaven van Ho Chi Minh City, Hanoi, Da Nang of Nha Trang dan is het een goed idee om gebruik te maken van een Visum On Arrival voor Vietnam. Bovendien is dit ook de vlotste manier wanneer je een multiple-entry visum moet aanvragen; een visum waarmee je meerdere keren het land in en uit mag. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel eerst een goedkeuringsbrief krijgen en die vervolgens meenemen naar Vietnam.

Hoe krijg je een goedkeuringsbrief?

Zonder deze goedkeuringsbrief kan je het land niet binnen. Het is dus erg belangrijk dat je tijdig voor je vertrek dit formulier in handen krijgt.

Je kan heel makkelijk een visum voor Vietnam online aanvragen. Je hoeft alleen maar online even te zoeken naar ‘Visa on arrival Vietnam’. Er verschijnen onmiddellijk verschillende visumdiensten die deze taak maar al te graag voor jou regelen. Al deze websites accepteren kredietkaarten en de meeste werken tegenwoordig ook met bankcontact. Gemiddeld kost het aanvragen van zo’n goedkeuringsbrief tussen €20 en €50 per persoon. In feite is een E-visum dus goedkoper en ook veel vlotter. Daarom zou ik aanraden om voor een E-visum te kiezen.

Wat vul je in om deze goedkeuringsbrief te ontvangen?

De website die de VOA goedkeuringsbrief voor jou regelt zal het volgende van je vragen:

 • Je volledige naam (zoals die op het paspoort staat)
 • Je geslacht
 • Je huidige nationaliteit
 • Je geboortedatum
 • Je paspoortnummer
 • De vervaldatum van je paspoort
 • De dag van aankomst in Vietnam
 • De luchthaven waar je binnenkomt
 • De reden van je bezoek (toerisme)

Welk soort visum je wenst: 1 of 3 maanden met één of meer binnenkomsten in het land

Als je met kinderen, of andere mensen, reist die hun eigen paspoort hebben, dan moet je ook voor hun een toelatingsbrief aanvragen en de bijhorende kosten betalen.

Eens alles correct is ingevuld (kijk alles nog eens na!) moet je de toelatingsbrieven betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd op een veilige website (met https vergrendeling) surft. De verwerking duurt normaal twee à drie dagen. Daarna krijg je je goedkeuringsbrief opgestuurd.

Hoe krijg je dan je uiteindelijke visa voor Vietnam?

Eens je de goedkeuringsbrief hebt, is het belangrijk om deze af te printen (in kleur of zwart-wit) en deze mee te nemen naar Vietnam. Sommige luchtvaartmaatschappijen zullen al op het vliegtuig vragen om deze brief te mogen zien. Als je geen Vietnamees visum of geen goedkeuringsbrief bij je hebt kunnen zij je de toegang tot het vliegtuig weigeren. Zorg dus dat je die brief niet vergeet!

Eens je bent aangekomen in Vietnam, moet je naar het VOA bureau gaan (volg de bordjes: “LANDING VISA”). Daar moet je de goedkeuringsbrief, een ingevuld, twee paspoortfoto’s en het NA1 formulier (Vietnam visum aanvraagformulier – TỜ KHAI ĐỀ NGHỊ CẤP THỊ THỰC VIỆT NAM) afgeven. Ik raad aan om dit formulier al op voorhand af te drukken en in te vullen (de tussenpersoon die je goedkeuringsbrief heeft opgesteld stuurt dit formulier meestal ook op) zodat je geen tijd verliest in de luchthaven zelf.

Eens je alle documenten aan de bediende hebt gegeven moet je terug gaan zitten tot je naam wordt afgeroepen. Dit gebeurt nogal willekeurig, dus met een beetje geluk kan je na een kwartiertje Vietnam al binnen. Zelf moest ik drie kwartier wachten… Om je paspoort terug te krijgen moet je ten slotte nog een bijdrage betalen voor de visumverwerking. Voor een visum van één maand met singe-entry betaal je 25 Amerikaanse dollar, voor een visum van drie maanden met multiple entry betaal je 50 Amerikaanse dollar (of het equivalent in Vietnamese Dong).

Kosten Visum Vietnam (Visa on Arrival)

De kosten van een visum voor Vietnam bestaan dus uit twee delen:

Enerzijds betaal je de kost van de agent die de goedkeuringsbrief opstelt. De prijs van deze online service verschilt van website tot website, maar ligt gemiddeld tussen €20 en €50. Anderzijds betaal je het vaste tarief aan de agent die het definitieve visum op de luchthaven in je paspoort kleeft. Voor een single-entry visa is dat dus 25 Amerikaanse dollar, voor een multiple-entry visa is dat 50 Amerikaanse dollar. In totaal liggen de kosten van een visum voor Vietnam dus rond de 40 à 60 euro.

Een goede tips is trouwens om alvast enkele Vietnamese dong of Amerikaanse dollars mee te nemen. Er staan wel degelijk bankautomaten in de luchthaven, maar soms werken deze niet, zijn ze volledig leeg of moet je er allerhande kosten aan toedragen vooraleer je geld kan afhalen… Betalen met eender welke betaalkaart aan deze loketten is niet mogelijk.

Is het normaal dat er ook andere namen op die brief staan?

Ja, het is goed mogelijk dat jij niet de enige persoon bent wiens naam op de goedkeuringsbrief staat. De bedrijven die deze brieven opstellen doen dat meestal voor meerdere mensen tegelijk en soms staan er zelfs tot 30 andere namen op. Als je liever niet wil dat andere mensen jouw persoonlijke gegevens kunnen zien, dan kan je ook altijd voor een privé goedkeuringsbrief opteren. Vergeet wel niet dat dit extra zal kosten.

Als de website nergens vermeldt dat het om een private aanvraag gaat, dan zullen zij wellicht de brieven in massa opstellen.

Nog belangrijk om te weten bij een VOA:

De goedkeuringsbrief kan gebruikt worden bij alle eerder genoemde internationale luchthavens, maar bij geen enkele landgrensovergang. Echter: eens je de VOA hebt omgewisseld voor een geldig visum, dan mag je wel landgrensovergangen oversteken (op voorwaarde dat je ene multiple-entry visa hebt, natuurlijk)

 • Met een single-entry visa mag je maar één keer het land binnen.
 • Met een multiple-entry visa mag je Vietnam meerdere keren binnenkomen (je mag de grens dus verschillende keren oversteken).
 • Een ‘one month visa’ is geen volledige kalendermaand geldig, maar slechts 30 dagen.
 • Een ‘multple entry visa’ is zogezegd geldig voor drie maand, maar in feite zijn het maar 87 dagen.

Nadelen van de Visa On Arrival in Vietnam

Hoewel een VOA vlotter en goedkoper is dan een visum voor Vietnam aanvragen bij de ambassade, is er toch één duidelijk nadeel aan verbonden: het kan zijn dat je in de luchthaven moet aanschuiven. Vooral in de Tan Son Nhat luchthaven kan dit vervelend zijn, want hier komt het meeste luchtverkeer toe. In Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh City is het meestal veel rustiger en hoef je vaak niet langer te wachten dan een half uurtje.

DUS… de Visa On Arrival kort samengevat:

 • Je vraagt een goedkeuringsbrief aan via een website die gespecialiseerd is in dit soort aanvragen.
 • Je neemt deze brief, twee pasfoto’s en een ingevuld NA1 formulier mee naar de internationale luchthaven waar je landt.
 • Je geeft al deze documenten af en wacht tot je naam wordt afgeroepen.
 • Ten slotte betaal je nog 25 of 50 Amerikaanse dollar aan de bediende, afhankelijk van welk soort visum je hebt.

Het lijkt misschien héél ingewikkeld, maar geloof me: dat is het echt niet. Alleen ter plekke moet je even geduld hebben.

Reizen met kinderen

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:

 • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
  Engels)
 • Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
 • Recent uittreksel gezagsregister
 • Recent uittreksel BRP van het kind

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren je tijdig de juiste documenten aan te vragen.

Tip – meer informatie over het reizen met kinderen vind je hier: Reizen met kinderen

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Wat zijn de belangrijkste nationale vrije dagen en feestdagen in Vietnam? Waar moet je niet bij zijn of juist wel.

De Vietnamese keuken is gevarieerd en verfijnd. Populair, want minder pittig dan die in de omliggende landen.

Je bent waarschijnlijk al druk in de weer met het plannen van je reis. Het bepalen van een budget is dan één van de belangrijkste dingen die je kunt doen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo ga je goed voorbereid op reis naar Vietnam. Blijf gezond en veilig.