Telefoneren en internet in Vietnam

  1. Home
  2. Tips en informatie voor jouw reis naar Vietnam
  3. Telefoneren en internet in Vietnam

Telefoneren en internet in Vietnam

In Vietnam heb je bijna overal goed toegang tot het internet. De meeste restaurants, hotels, coffeshops en cafés bieden aan hun klanten gratis draadloos internet aan. Het wachtwoord krijg je bij aankomst in het hotel en in restaurants moet je er naar vragen of staat het op de menukaart. Alleen in de meer afgelegen gebieden, zoals in de bergen bij Sapa en op het eiland Phu Quoc is er minder goed internetbereik.

Als je een Vietnamese SIM-kaart koopt, kun je van je telefoon een mobiele hotspot maken zodat je echt overal internet hebt.

Internationaal telefoneren Vietnam

Internationaal telefoneren vanuit hotels in Vietnam is vrij duur. Beter kun je contact onderhouden met het thuisfront via Skype of whatsapp. Skypen met je laptop, smartphone of tablet is vaak mogelijk in hotels, restaurants en cafés waar wifi is (draadloos internet).

Mobiel bellen Vietnam

In Vietnam heeft bijna iedereen een mobieltje, vergelijk het met de brommer; zonder hoor je er eigenlijk niet bij. Echter, op afgelegen gebieden (nationale parken, in de bergen bij Sapa) zul je geen bereik hebben. Blijf je op je mobiele telefoon of smartphone je Nederlandse netwerk gebruiken, informeer van tevoren bij je Nederlandse provider naar de kosten van bellen en van roaming (internetgebruik in het buitenland).

Koop een simkaart in Vietnam

Internationaal bellen vanuit Azië is niet goedkoop. Als je in Vietnam bent zul je waarschijnlijk liever via je lokale prepaid simkaart willen bellen.

In 2016 heeft de Vietnamese overheid de registratieregels voor lokale SIM-kaarten aangescherpt. Ze annuleerden meer dan 12 miljoen kaarten die illegaal waren geregistreerd. In Vietnam moet een simkaart correct worden geregistreerd op het moment van activering met de juiste informatie van de eigenaar, inclusief naam, geboortedatum en ID-nummer (paspoort-nummer).

Voor reizigers betekent dat je altijd van een goedgekeurde provider moet kopen.

Voordelen van een Vietnamese simkaart

  • Houd live contact via Whatsapp voor tips, vragen en problemen.
  • Vertalen: Gebruik een vertaal app om met mensen te communiceren
  • Navigatie: Verdwaal niet meer met Google Maps
  • Restaurant zoeken: Met Tripadvisor kun je eenvoudig een plek vinden om te eten
  • Wisselkoers controleren: Converteer Vietnam Dong naar Euro om een beter beeld te krijgen hoeveel iets kost
  • Boeken van een hotel: Controleer beschikbaarheid en boek een hotel
  • Taxi: Met de app Grab kun je veilig en goedkoop een taxi bestellen
  • Contact houden: Houd je vrienden en familie thuis op de hoogte met social media en Whatsapp

Waar koop je een simkaart?

Koop je simkaart op het vliegveld

Nadat je uit het vliegtuig stapt, de controleposten passeert en de bagage ophaalt, ziet je vele kraampjes of kiosken die allemaal Vietnam simkaarten verkopen.

Koop je simkaart in de stad

Een goede plek in de stad om een simkaart te kopen zijn de felgele winkels genaamd “thegioididong“. Je vindt ze overal in Vietnam.

Tips waar je op moet letten bij het kopen van een simkaart in Vietnam:

  • Bij een officiële winkel moet je een paspoort laten zien om de simkaart te kunnen kopen.
  • Ga niet weg voordat je ziet dat je netwerk hebt en online bent.
  • Zorg dat je telefoon is unlocked. Lees hier meer wat simlock telefoon betekend.
  • Zorg dat je iets van een paperclip bij hebt om je Nederlandse simkaart uit je telefoon te halen en je Vietnamese SIM erin kan stoppen.

Hoeveel kost een simkaart in Vietnam?

Mobiele data is erg goedkoop in Vietnam. Maar hoe duur een simkaart is hangt af van het plan wat je kiest. Kies je voor onbeperkt data, met een limiet, wel of geen bellen en voor 1 maand of langer. Reken ongeveer vanaf 100.000 VND (minder dan $5) voor de goedkoopste simkaarten.

Voorbeelden:

Prijzen voor een data-only Vinaphone SIM op het vliegveld in Ho Chi Minh City waren 5 GB / 30 dagen kostten 100.000 VND (ongeveer $5 ).

Voor degenen die ook bellen en sms’en nodig hebben, zijn er veel verschillende pakketten beschikbaar. Verwacht 150.000 tot 250.000 VND te betalen, afhankelijk van hoeveel data, bel en sms-tegoed inbegrepen zijn.

Welke provider moet ik kiezen?

Er zijn vier mobiele netwerken in Vietnam: Viettel, Vinaphone en Vietnamobile. Viettel heeft het grootste netwerk en de meeste klanten, op de voet gevolgd door Vinaphone.

Toeriste simkaart van Viettel

“Toeristenplannen” zijn prepaid-plannen die zijn ontworpen voor buitenlanders die naar Vietnam komen voor reizen of werken in een korte tijd. Er is geen contract vereist en het is van toepassing op jou verblijfsduur.

Er zijn twee toeristische plannen:

  • Tourist Voice-abonnement biedt bellen, sms en data
  • Tourist dataplan biedt alleen data voor mobiele apparaten zoals smartphones, tablets, USB 3G met veel aantrekkelijke aanbiedingen en gebruiksvriendelijk.

Hoe werkt een Vietnamese simkaart?

Activeren & installatie

De de simkaart is beschikbaar in 4 standaard maten: mini-, micro- en nano- formaten. Haal de kaart in het gewenste formaat eruit en plaats deze in jouw telefoon. Wanneer je naar een telefoonwinkel gaat wordt de installatie voor je gedaan. De simkaarten op het vliegveld of in een hotel werken direct en hebben geen verdere installatie nodig. Werkt het niet direct? Probeer dan jouw telefoon eerst opnieuw op te starten.

Opwaarderen

Als je beltegoed op jouw telefoon wilt hebben voor zowel data als oproepen, kun je eenvoudig naar een supermarket of telefoonwinkel gaan. Sommige kraampjes en hoekwinkels verkopen ook beltegoed. Als je een opwaardering op straat koopt, krijg je een ontvangstbewijs met instructies voor het opladen van jouw simkaart in het Vietnamees, maar de verkoper zal waarschijnlijk aanbieden om het voor jou te doen, zelfs als ze bijna geen Engels spreken.

Saldo controleren

Om jouw saldo te condoleren voor Mobifone, Viettel, Vinaphone bel je: *101#. Nadat je gebeld heb ontvang je een bericht me jouw huidige saldo.

Je Whatsapp nummer behouden

Wanneer je een Vietnamese simkaart in jouw telefoon steekt en Whatsapp opstart wordt er gevraagd of je jouw oude nummer voor Whatsapp wilt behouden. Klik ja. Nu kun je Whatsappen vanuit jouw huidige account met een nieuw nummer.

Nederlands nummer behouden

Wil je zowel gebruik maken van jouw Nederlandse telefoonnummer als jouw data sim in Vietnam, kun je dit alleen doen met telefoons die beschikken over een DUO-simkaart houder; Deze telefoons hebben plaats voor twee simkaarten.

Internationaal toegangsnummer (netnummer) Vietnam

Het internationaal toegangsnummer (netnummer) Vietnam is +84. Vanuit Nederland naar Vietnam: 00 – 84 – netnummer zonder nul – abonneenummer. Bel je naar een Nederlands nummer, dan is het internationaal toegangsnummer +31 of 0031. Ook dan vervalt de eerste 0 van het Nederlandse telefoonnummer.

Vanuit een vaste lijn in Vietnam naar Nederland: 00 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Individueel reizen in Vietnam

10-daagse rondreis Het beste van Noord-Vietnam

Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh
4.9 (2 Recensies)

10-daagse Tropisch Zuid-Vietnam

Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Phu Quoc
0 (Geen recensie)

12-daagse rondreis Avontuurlijk Noord-Vietnam

Hanoi, Ha Giang Loop, Halong Bay, Ninh Binh
0 (Geen recensie)

12-daagse rondreis Vietnam Experience

Hanoi, Halong Bay, Hue, Hoi An (strand), Ho Chi Minh City
0 (Geen recensie)