257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Vietnam informatie
Belangrijke dagen

Belangrijke dagen in Vietnam

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Als je tijdens het reizen door Vietnam de kans krijgt om een van de feestdagen in Vietnam mee te maken, dan moet je die kans zeker grijpen. De meeste feestdagen in Vietnam worden uitbundig gevierd. Veel dagen verwijzen naar de onafhankelijkheid van Vietnam. De Vietnamezen zijn trots op hun land.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Belangrijkste feestdagen in Vietnam

Als je kijkt naar de lange lijst van feestdagen zou je denken dat de Vietnamezen wel van een feestje houden. Dat klopt ook, wie niet? Veel van deze dagen zijn vrije dagen voor de Vietnamezen, maar ze worden niet allemaal even uitbundig gevierd. Bij sommige gaan ze vooral naar een tempel of pagode om Boeddha te respecteren, of ze grijpen hun kans om eindelijk weer eens de familie op te zoeken.

Het Tet Vietnamees nieuwjaar is waarschijnlijk de meest populaire van alle feestdagen. Toch slaan de Vietnamezen ook het werelwijde nieuwjaar op 1 januari niet over. Veel van de andere dagen herinneren aan een belangrijk moment uit de geschiedenis van Vietnam of hebben een boeddhistische achtergrond.

Januari 2020

Nieuwjaar

Wanneer: 01 januari
Waar in Vietnam: Deze feestdag wordt overal gevierd, van het platteland tot de stad. In de grotere steden vind je meer shows en feestelijke activiteiten.

Hoe wordt Nieuwjaar in Vietnam gevierd?

In de grotere steden worden muziekshows, countdown-festivals en vuurwerk georganiseerd. Net als in Europa gaan er naarmate middernacht op oudejaarsavond dichterbij komt steeds meer mensen naar buiten.

Aftellen wordt georganiseerd op het Dong Kinh Nghia Thuc-plein, voor het Operahuis van Hanoi, en het Thong Nhat-park. Je valt ook zeker wat te vieren in het Old Quarter. Als je het liever wat rustiger viert kun je een drankje doen op een van de roof top bars.

In Ho Chi Minh City, district 1, het backpackers district vind je levendige nachtclubs en genoeg bars om oudejaarsavond door te komen. Daarnaast zijn er veel live concerten en speciale tentoonstellingen in parken zoals Dam Sen Culture Park en Suoi tien Culture Park.


Tet Nguyen Dan (Tet Vietnam/Vietnamees Nieuwjaar)

Wanneer: Deze dag vindt plaats vanaf de eerste dag van de eerste maand van de Vietnamese kalender tot ten minste de derde dag. Tet valt meestal in januari of februari van de Gregoriaanse kalender. De Tet vakantie duurt officieel 3 dagen, maar veel mensen rekken het op tot een week of zelfs 10 dagen.
Waar in Vietnam: Overal in het land.

Hoe vier je Tet Nieuwjaar in Vietnam?

Dit is het grootste en belangrijkste van de Vietnamese festivals. Veel Vietnamezen wachter er het hele jaar op. Net als het Westerse Nieuwjaar is het de tijd waarin mensen vrij krijgen, hun familie bezoeken, en plannen maken voor het nieuwe jaar.

Er vinden veel traditionele activiteiten plaats tijdens de Tet-vakantie. Bijvoorbeeld: de Ong Tao-ceremonie, het versieren van perzikbloesem of abrikozenbloesem, het maken van kleverige rijstkoeken en loterijen. Het wordt over het algemeen rustig gevierd. Hanoi is ‘the place to be’ als je tijdens Tet in Vietnam bent.

Waar moet je als reiziger rekening mee houden?

Als je van plan bent om te reizen tijdens de Tet vakantie in Vietnam, zorg er dan voor dat je van tevoren in detail plant waar je heen gaat en wat je nodig hebt. Tijdens deze Vietnamvakantie blijven kantoren, restaurants en winkels dicht. Na de eerste drie dagen gaan de markten en supermarkten open, maar veel restaurants blijven tot de 10e dag gesloten. In de steden is het rustiger dan normaal.

Het is moeilijk om vervoer te boeken tijdens Tet, doe dat dus al eerder. Internationale vluchten worden normaal uitgevoerd.


Parfum Pagoda Festival

Wanneer: Het vindt plaats van 6 januari tot maart en het hoogtepunt is van 15 januari tot 18 februari (afhankelijk van de maanstand).
Waar in Vietnam: Bij de Parfum Pagoda in Huong Son, district My Duc, Hanoi.

Wat gebeurt er tijdens het Parfum Pagoda Festival?

Dit Vietnamese festival vertelt het verhaal van een reis naar het mythische boeddhistische land. Volgens de overlevering is deze pagode de plaats waar een van de Boeddha’s tijd doorbracht en werd verlicht. Huong pagode bestaat uit van vele pagodes en grotten. De dag voor het festival wordt in alle pagodes wierook aangestoken. Pelgrims uit het hele land komen voor deze gelegenheid naar de pagode om deze te parfumeren, om te bidden voor een voorspoedig jaar en respect te tonen voor Boeddha.

De reis begint met een boottochtje over de beroemde Yen rivier, vanaf de voet van de Huong berg worden honderden stenen trappen naar de Huong Tich grot beklommen.

Nieuwjaar in Ho Chi Minh City

Tet is het grootste en belangrijkste van de Vietnamese festivals

Februari 2020

Lim Festival

Wanneer: Het festival valt in februari, maar de exacte datum is elk jaar verschillend.
Waar in Vietnam: Lim festival vindt plaats in het Tien Du district van de Bac Ninh provincie. Je kunt dit traditionele dorp gemakkelijk bereiken vanuit Hanoi met de bus of met privé-chauffeur.

Wat gebeurt er tijdens het Lim Festival?

Het Lim Festival werd in de 18e eeuw alom erkend en geaccepteerd als een traditioneel Noord-Vietnamees festival. Het is het festival van de “Quan Ho” zang, dat sinds 2009 tot het immaterieel cultureel erfgoed van de Verenigde Naties behoort. Tijdens dit feest worden er bamboe schommels opgehangen, zijn er hanengevechten, worstel- en touwtrekwedstrijden. Hoogtepunt zijn de optredens van de Quan Ho volkszangers. Er wordt in traditionele klederdracht op verschillende podia in het dorp gezongen.


First Full Moon festival (Tet Nguyen Tieu)

Wanneer: Dit festival vindt plaats op de eerste volle maannacht, die meestal in februari of maart valt.
Waar in Vietnam: Dit Vietnam festival wordt op grote schaal gevierd, thuis en in tempels en pagodes.

Wat gebeurt er tijdens Tet Nguyen Tieu?

Dit festival komt oorspronkelijk uit China, maar in de loop der tijd is het een belangrijk onderdeel geworden van het culturele en religieuze leven van de Vietnamezen. Het verhaal hierachter is dat lang geleden een jager op aarde een zwaan uit de hemel doodde. Om dat te wreken heeft de Hemelse God op de eerste volle maannacht een vuurregen gepland om de mensheid te vernietigen. Er waren echter enkele goden die het niet eens waren met deze actie en die de mensheid vertelden om op die dag grote vuren te verbranden, lantaarns aan te steken en te bidden, zodat de Hemelse God dacht dat de mensheid door de vuurregen werd verbrand.

Traditioneel gaat de plaatselijke bevolking op deze dag naar pagodes om te bidden voor voorspoed voor hun familieleden en hun geliefden.

Het Lim Festival is een traditioneel Noord-Vietnamees festival

First Full Moon festival wordt op grote schaal gevierd, thuis en in tempels en pagodes

April 2020

Phu Giay Festival

Wanneer: Op de 30e dag van de 2e maanmaand.
Waar in Vietnam: Het festival vindt plaats in de Phu Giay Tempel in de provincie Nam Dinh (ongeveer 35 kilometer van Hanoi).

Wat gebeurt er tijdens het Phu Giay Festival?

Dit festival heeft als doel Moeder Saint Lieu Hanh te eren, de belangrijkste van de Moedergodinnen. Deze god wordt overal in het land aanbeden, maar Phu Day is het grootste en meest originele festival, het duurt zes dagen. Duizenden mensen reizen hierheen om te bidden voor geluk, gezondheid en welvaart. De lokale bevolking draagt dan traditionele klederdracht en versierde bamboe relikwieën. Er worden veel traditionele rituelen, culturele activiteiten en volksspelen gehouden.

Waarschijnlijk word je zelf ook uitgenodigd om mee te doen aan de leeuwendans, worstelen of het menselijk schaakspel.


Cold Food Festival (Tet Han Thuc Vietnam)

Wanneer: Dit evenement vindt plaats in april.
Waar in Vietnam: Overal in Vietnam.

Hoe wordt het Cold Food Festival gevierd?

Dit evenement vindt zijn oorsprong in China en benadrukt loyaliteit. In de 7e eeuw voor Christus voorkwam de hertog van Qin met zijn trouwe onderman Jie Zhitui en het leger dat indringers het koninkrijk overnamen. De hertog was vrijgevig voor degenen die hem in tegenspoed hadden geholpen, maar zag Jie over het hoofd. Jie trok zich toen met zijn moeder terug in het bos. De hertog stuurde herhaaldelijk gezanten om Jie terug te lokken naar het hof, maar Jie liet zich niet verleiden.

De hertog besloot toen het hele bos in brand te steken om Jie en zijn moeder uit te roken, maar zij weigerden en stierven in het bos. De hertog kreeg spijt dat hij op deze manier een trouwe onderdaan had verloren en maakte die dag tot een jaarlijks terugkerend herdenkingsevenement. Er mag dan geen vuur worden gemaakt, zelfs niet voor de bereiding van voedsel.


Hung King Temple Festival

Wanneer: Dit festival wordt jaarlijks begin april gehouden.
Waar in Vietnam: In duizenden Hung King-tempels in het hele land, maar de grote ceremonie wordt gehouden in de Hung Temple, Phong Chau district, Phu Tho provincie.

Wat gebeurt er tijdens het Hung King Festival?

Hung King festival is een van de belangrijkste feestdagen van Vietnam, ter nagedachtenis aan de eerste koning van Vietnam, Kinh Duong Vuong, die regeerde rond 3000 voor Christus. Er zijn twee belangrijke onderdelen: de ceremonie en het feest. Aan de vooravond van het evenement worden honderd lantaarns in de lucht gelanceerd. Je kunt getuige zijn van vele interessante culturele activiteiten zoals klassieke xoan gezang en ca tru opera.


Hue Festival

Wanneer: Het festival bestaat al sinds 1992, maar kreeg in 2000 de officiële naam Hue Festival. Het wordt om de twee jaar, in even jaren, gehouden in april, mei en juni. De exacte periode wordt in dat jaar bekend gemaakt.
Waar in Vietnam: Hue Festival wordt -nogal logisch- gehouden in Hue, dat zich in centraal Vietnam bevindt.

Wat gebeurt er tijdens het Hue Festival?

Dit is een van de grootste festivals in Vietnam. Er worden veel gemeenschapsevenementen georganiseerd, in en buiten de stad. Allemaal om de traditionele waarden en schoonheid van Hue te laten zien. Bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan kunstvoorstellingen en activiteiten, zoals Ao Dai Fashion Shows, het Hue Poetry Festival of Dialogue of Drums en Percussions. Dit traditionele Vietnam festival herdenkt de Nguyen Dynastie en de traditionele gebruiken uit die tijd.


Reunification Day

Wanneer: 30 april.
Waar in Vietnam: Dit is een nationale feestdag in Vietnam en wordt dus in het hele land uitbundig gevierd.

Wat gebeurt er?

Zoals in elk land is de Bevrijdingsdag een belangrijke historische, politieke en culturele gebeurtenis, en dat geldt ook voor Vietnam. Er wordt gevierd dat Zuid-Vietnam zich los wist te maken van de Amerikanen, maar ook dat het noorden en het zuiden van Vietnam werden herenigd.

Op deze dag zoeken veel Vietnamezen hun families op. Ze profiteren van de dubbele vrije dag met de Dag van de Arbeid. Er zijn in heel Vietnam speciale evenementen. Bijvoorbeeld: Vuurwerk in Danang, in Sapa zijn voorstellingen en tentoonstellingen, Hue heeft dan heteluchtballonen en in Hanoi is een parade.

Hue festival is een van de grootste festivals in Vietnam

Hung King festival is een van de belangrijkste feestdagen van Vietnam

Mei 2020

Internationale Dag van de Arbeid

Wanneer: 1 mei. Als het in het weekend valt, zijn de Vietnamezen ook op de eerstvolgende maandag vrij.
Waar in Vietnam: Overal.

Wat gebeurt er op deze feestdag in Vietnam?

Op de Dag van de Arbeid wordt van oudsher respect getoond voor ‘de arbeider’. Die krijgt een extra rustdag.


Verjaardag van Boeddha (Vesak)

Wanneer: Dit festival valt in april of mei.
Waar in Vietnam: In tempels en pagodes.

Wat gebeurt er tijdens Vesak?

In Vietnam wordt religie niet gestimuleerd. Sommigen noemen zich boeddhist, anderen zijn dat niet officieel maar volgen wel de boeddhistische leringen en levensfilosofie, ze gaan ook naar tempels en pagodes om te bidden.

Er worden op deze dag in onder meer Ho Chi Minh City, Hue en Hoi An optochten gehouden door monniken. Zij delen geschenken uit aan de armen, de daklozen en degenen die in nood verkeren. Veel andere rituelen worden uitgevoerd in pagodes en tempels, zoals het wassen van afbeeldingen van Boeddha en het bidden voor vrede. ‘s Avonds worden kaarsen aangestoken op drijvende mandjes van lotusbloem, en die laat men begeleid door gebeden wegdrijven op rivieren.

Augustus 2020

Wandering Soul Day

Wanneer: Deze dag valt in augustus of september.
Waar in Vietnam: In het hele land.

Wat is Wandering Soul Day?

Volgens de lokale mythe wordt op deze dag de poort van de hel geopend, zodat de zielen vrij kunnen ronddwalen op het land. ‘s Avonds bereidt elk huishouden een groot feest voor met bloemen, rijstwafels, fruit, nepgeld en papieren kleren om aan de geesten aan te bieden. In deze maand willen de meeste Vietnamezen niet trouwen, of zullen niet aan de bouw van een nieuw huis beginnen.

September 2020

Onafhankelijkheidsdag van Vietnam (Nationale dag van Vietnam)

Wanneer: 2 september
Waar in Vietnam: In het hele land.

Wat gebeurt er?

Dit de dag dat president Ho Chi Minh de Onafhankelijkheidsverklaring van Vietnam las. Tegenwoordig wordt niet alleen dit trotse moment van de natie herdacht, het is ook een nationale feestdag in Vietnam waarop werknemers een dagje uitrusten van hun werk en vooral tijd doorbrengen met hun familie.


Mid-Autumn Festival

Wanneer: Zo rond half augustus, tussen de veertiende en vijftiende dag van de Maankalender.
Waar in Vietnam: Het mid-najaarsfeest wordt door de meeste Vietnamese huishoudens gevierd.

Hoe wordt dit festival gevierd?

Deze feesten betekenen veel voor de mensen in het land. Het Vietnam Mid-Autumn is ook het oogstfeest. Er zijn veel activiteiten, zoals kinderen die papieren lantaarns dragen of gaan kijken naar leeuwendansen. Er worden veel speciale gerechten gemaakt zoals mooncakes (vlees, ei, gedroogd fruit, pompoenzaad, pinda’s met een zoete en zoute smaak), geleien, koekjes, en er wordt veel fruit (bananen, appels, grapefruit, mango) op tafel gezet.


Hoi An Lantaarnfestival

Wanneer: Hoi An Lantaarnfestival vindt plaats op de veertiende dag van elke maanmaand.
Waar in Vietnam: Oude stad Hoi An, Centraal Vietnam.

Hoe viert men dit festival?

Het Hoi An lantaarn festival is de kenmerkende culturele gebeurtenis van Hoi An. Het is een groot feest van papieren lantaarns. Tijdens dit festival zetten bedrijven, bars en restaurants hun elektriciteit uit en zijn ze afhankelijk van lantaarns en kaarsen. Het idee hierachter is dat het licht van de lantaarn in de rivier zal spiegelen als een offer aan de God van het land en ter aanbidding van de Vietnamese voorouders.

Het Hoi An lantaarn festival is de kenmerkende culturele gebeurtenis van Hoi An

Het Vietnam Mid-Autumn is ook het oogstfeest

December 2020

Kerstmis

Wanneer: 25 december
Waar in Vietnam: Vooral in de grote steden van Vietnam

Hoe is Kerstmis in Vietnam?

In het verleden was Kerstmis hier niet erg populair. Tot op de dag van vandaag is Kerstmis geen feestdag, maar steeds meer Vietnamezen verheugen zich op deze dag. Vietnamezen zetten geen kerstboom, maar er staan wel kerstbomen in de winkels en hotels. De neonlichten in de straten zijn fantastisch en veel hotels of winkelcentra zetten sprankelende kerstversieringen op zoals kerstbomen, sneeuwvlokversieringen, kleurrijke linten en decoratieve ballen.

Wat te eten en waarheen?

Eten: Op deze dag eten de Vietnamezen geen kalkoen of ham. Wel gaan ze steeds vaker uit eten met Kerst.

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Een goede voorbereiding: de sleutel tot een onvergetelijke reis naar Vietnam Als je naar Vietnam wil reizen, is het helemaal niet erg als je nog niet zoveel reiservaring hebt. Wel is het verstandig om van tevoren te checken of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Waar ga je slapen? In een homestay, in het hartje van de oude stad, tussen de rijstvelden?

Vietnam is een enorm veelzijdig land, qua natuur, bevolking en eten. Bovendien heeft het een turbulent verleden.

De Vietnamese keuken is gevarieerd. Populair, want minder pittig dan die in de omliggende landen.

Wat moet je doen om een visum voor Vietnam te krijgen? En moet je dat al thuis regelen? Alles wat je moet weten.