257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Vietnam informatie
Het weer in Vietnam

Het weer in Vietnam

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Omdat Vietnam dichter bij de evenaar ligt dan Nederland en België is de zon hier ook sterker. Vooral bij zonnig weer merk je dat je veel sneller verbrandt dan bij ons, maar ook bij (gedeeltelijke) bewolking kan de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt vrij groot zijn. Zorg daarom het hele jaar voor een goede bescherming door middel van kleding of antizonnebrandmiddelen.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

De seizoenen

Er zijn drie seizoenen te onderscheiden in Vietnam. Je hebt het droge seizoen, dat grofweg loopt van november tot en met april, en het regenseizoen dat ongeveer gelijk loopt met onze zomermaanden. Tussen die twee seizoen kun je in sommige maanden ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Hoogseizoen

Juli en augustus: Juli en augustus vormen het hoogseizoen. Niet zozeer vanwege het goede weer, maar vooral de prijzen. Die gaan met 50% omhoog aan de kust en het is raadzaam om van te voren te boeken. In heel Vietnam, behalve het noorden, is het warm maar er kunnen wel buien vallen.

Tussenseizoen

December tot en met maart: Het is het tussenseizoen, maar deze maanden zijn misschien wel de beste maanden om in Vietnam te reizen. De temperatuur is aangenaam en er valt minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden strak blauwe lucht en veel zon.

Laagseizoen

April t/m juni – sept. t/m dec: Als je door het hele land reist en dus niet alleen het zuiden of noorden wil zien is het laagseizoen geen gekke optie. Hoewel het in het noorden en centrale gedeelte van Vietnam flink kan stormen in november zijn de prijzen wel extra laag!

Reizen in het regenseizoen in Vietnam

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven.

Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen

Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit. Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.

De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen

Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.

In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan. Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Beste periode om te reizen?

Het is niet mogelijk om in één periode van het jaar het hele land te bezoeken tijdens de beste reistijd al zouden, op papier, maart en september de beste kans op goed weer moeten bieden. In september hebben we zelf echter wel eens pech gehad, terwijl we ook in augustus hebben rondgereisd in zowel het noorden, midden als het zuiden met nauwelijks enige regen en iedere dag prachtig weer.

Het weer in Noord-Vietnam

Het noorden kent een grote spreiding van temperaturen. Het zomer- en winterseizoen loopt gelijk met Nederland. De zomer in Noord-Vietnam is lekker warm met temperaturen rond de 28°C terwijl het in de winter rond de 12°C of lager kan zakken. Het regenseizoen in Noord-Vietnam loopt grofweg van juni tot oktober. De meeste neerslag in het noorden valt in juli en augustus. Ook in deze maanden is het noorden goed te bereizen en je hoeft je hierdoor niet te laten tegenhouden.

Reis je in de wintermaanden naar Sapa, bereid je dan voor op lage temperaturen. Deze temperaturen zakken ’s nachts nog wel eens tot het vriespunt. Wees dus verdacht op het winterklimaat in dit berggebied en pak een warm jack in. Voor Halong Bay geldt dat het ook hier in de wintermaanden frisser is. Geen temperaturen onder 0°C, gelukkig, maar houd er rekening mee dat een duik in de baai wellicht te koud is.

De rijstvelden, terrassen, in het noorden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen, of elke maand, biedt namelijk iets unieks en de velden hebben in elk seizoen een bepaalde kleur. Van maart tot en met juni worden de velden bewaterd, waardoor de terrassen eruit zien als een gigantische spiegel wat mooie foto’s oplevert. In de zomer zijn de rijstvelden de bekende groene velden zoals je ze vaak ziet en in de herfst veranderd de kleur geleidelijk in goud. In de winter zijn de rijstvelden juist weer bedekt met mist wat een mysterieus tafereel oplevert.

Maand Minimale temp Maximale temp Dagen regen
Jan 14 °C 21 °C 5
Feb 15 °C 22 °C 7
Mrt 17 °C 23 °C 11
Apr 21 °C 27 °C 9
Mei 24 °C 32 °C 13
Jun 25 °C 33 °C 11
Jul 26 °C 33 °C 11
Aug 25 °C 32 °C 12
Sep 24 °C 31 °C 10
Okt 22 °C 29 °C 7
Nov 18 °C 26 °C 5
Dec 15 °C 22 °C 3

Lees hier alles over de mooiste bestemmingen in Noord-Vietnam: Bestemmingen in Noord-Vietnam

Het weer in Centraal-Vietnam

In Centraal-Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. ’s Winters zakt de temperatuur tot rond de 18°C. De moesson in Centraal-Vietnam loopt grofweg van september t/m november. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen en overstromingen zijn hier veelal het gevolg van. Dit maakt december t/m september de beste reistijd voor dit gedeelte van Vietnam.

In Centraal-Vietnam vind je de bekende steden Hué, Danang en Hoi An. Deze plekken kunnen in de maanden oktober en november beter vermeden worden. Omdat in onze zomervakantie Noord- en Zuid-Vietnam al in het regenseizoen zijn, kun je voor een strandverblijf in die periode het beste kiezen voor een van de stranden in Centraal-Vietnam. Hierbij kun je denken aan Hué, Nha Trang of Palmeneiland.

Maand Minimale temp Maximale temp Dagen regen
Jan 17 °C 24 °C 7
Feb 19 °C 26 °C 6
Mrt 19 °C 27 °C 3
Apr 23 °C 30 °C 3
Mei 24 °C 32 °C 5
Jun 25 °C 34 °C 6
Jul 25 °C 34 °C 6
Aug 24 °C 33 °C 7
Sep 24 °C 30 °C 8
Okt 23 °C 27 °C 13
Nov 22 °C 26 °C 12
Dec 19 °C 21 °C 10

Lees hier alles over de mooiste bestemmingen in Centraal-Vietnam: Bestemmingen in Centraal-Vietnam

Het weer in Zuid-Vietnam

In Zuid-Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. Overstromingen als in Centraal-Vietnam komen hier vrijwel niet voor.

Ben je van plan om je reis in Zuid-Vietnam aan het strand van Phu Quoc af te sluiten? Het weer in Phu Quoc is het beste vanaf half november t/m half mei. Vanaf half mei begint hier het regenseizoen. Wie niet bang is voor een beetje bewolking en regen kan in de maanden er tussenin ook lekker relaxen op dit eiland.

Maand Minimale temp Maximale temp Dagen regen
Jan 20 °C 31 °C 3
Feb 22 °C 32 °C 2
Mrt 23 °C 33 °C 3
Apr 24 °C 34 °C 4
Mei 24 °C 32 °C 12
Jun 24 °C 31 °C 14
Jul 24 °C 31 °C 17
Aug 23 °C 31 °C 20
Sep 23 °C 31 °C 21
Okt 22 °C 30 °C 18
Nov 21 °C 30 °C 12
Dec 21 °C 30 °C 7

Lees hier alles over de mooiste bestemmingen in Zuid-Vietnam: Bestemmingen in Zuid-Vietnam

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Een vliegticket naar Vietnam vormt letterlijk en figuurlijk het begin van je avontuur. Vlieg met ons mee….

Westerlingen lopen vaak rond in een korte broek en hemdje en dat wordt niet altijd gewaardeerd.

Vergeet je niet je bankpas op wereld te zetten! Wijze raad en tips om in Vietnam je geldzaken op orde te hebben.

In Vietnam heb je overal goed toegang tot internet. De meeste restaurants, hotels en cafés bieden aan hun klanten gratis draadloos internet aan.