257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
VIETNAM INFORMATIE
Gezond & veilig op reis

Gezond & veilig op reis

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Vietnam is een van de meest veilige landen van Azië, en waarschijnlijk zelfs over de hele wereld. Het heeft een stabiele overheid, de burgerlijke onrust is onbeduidend, de mate van criminaliteit is ontzettend laag, en natuurrampen zijn vrijwel zeldzaam. Als toerist is de klans klein dat je in aanraking komt met zware criminaliteit in Vietnam. De meeste toeristen spreken over een veilig gevoel met betrekking tot criminaliteit. Er zijn echter zaken waar je natuurlijk rekening mee moet houden.

Ziekenhuizen in de grote steden zijn van goede kwaliteit maar verwacht primitieve omstandigheden in ziekenhuizen in de kleinere plaatsen. Als je met een aantal zaken rekening houdt, hoeft u niet of niet veel last te hebben van darmstoornissen. Voor de eerste dagen raden wij u aan geen ijskoude dranken te drinken, uw lichaam moet nog wennen aan de overgang. Al klinkt het misschien niet aanlokkelijk, ietwat lauwe dranken of natuurlijk warme koffie of thee zijn het beste.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Zijn er verplichte inentingen?

Je wilt natuurlijk niet ziek worden tijdens je reis door Vietnam. Het is daarom belangrijk om al enige tijd voor vertrek de juiste inentingen te krijgen. Omdat je hiervoor een afspraak moet maken bij de vaccinatie instantie van jouw keuze is het aan te raden om dit minimaal twee weken voor vertrek te regelen. Beter is om dit nog wat langer van te voren te doen, zeker indien je meerdere prikken nodig hebt voor een bepaalde vaccinatie.

Vaccinaties zijn niet verplicht; wij adviseren de laatste informatie betreffende aanbevolen vaccinaties op te vragen bij uw arts, GGD of andere instantie. Er worden wel een aantal inentingen aangeraden voor een reis door Vietnam.

DTP ( Difterie, Tetanus en Polio )

Deze ziekten komen in Europa nog maar zelden voor. In Vietnam is het risico hierop echter groter. Indien je na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad hebt volstaat 1 prik waarna je weer 10 jaar beschermd bent. Heb je deze vaccinaties nooit gehad dan worden er 3 prikken aangeraden. Maak hiervoor op tijd een afspraak.

Hepatitis A en B

Hepatitis A is een ontsteking van de lever. Je kunt deze ziekte oplopen door met ontlasting besmet drinkwater of voedsel. De vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Na deze 2 prikken ben je 25 jaar lang beschermd.

Hepatitis B is een leveraandoening die ook teruggevonden kan worden in de nieren en alvleesklier. De ziekte wordt overgedragen door blootstelling aan geïnfecteerd bloed en lichaamsvloeistoffen. Deze ziekte valt dus ook onder de Soa’s. Over het algemeen wordt vaccinatie aangeraden als je langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijft.

Optionele inentingen

De volgende vaccinaties zijn persoonsgebonden. Overleg met de vaccinatie instantie over de importantie hiervan.

  • BMR ( Bof, Mazelen en Rode hond )
  • Buiktyfus
  • ​Tuberculose
  • ​Japanse encefalitis
  • ​Rabies
  • Schistosomiasis

Belangrijk

Belangrijk is dat je een reisverzekering hebt die alle kosten dekt in geval van een noodsituatie. In ernstige gevallen worden patiënten namelijk overgevlogen naar Bangkok of Singapore. De kosten van zo’n vlucht zijn erg hoog. Regel je verzekering dus ruim van te voren.

Tip – op onze pagina ‘Reisverzekering‘ vind je veel informatie over waarom en hoe jij moet verzekeren als je op reis gaat naar Vietnam.

Muggen

Als je naar Vietnam reist is er een grote kans dat je te maken krijgt met muggen. Deze parasieten zijn in ruime mate aanwezig in dit grotendeels tropische land. Muggenbeten zijn niet alleen hinderlijk; in een land als Vietnam kunnen ze ook ziektes overbrengen zoals dengue (knokkelkoorts).

Malaria

In een redelijk deel van Vietnam komt geen of amper malaria voor. Raadpleeg voor de zekerheid echter voor een reis naar Vietnam eerst een daarin gespecialiseerde arts of GGD om te kijken of er malariamiddelen nodig zijn in uw geval.

Dengue

Knokkelkoorts komt in alle tropische gebieden voor. de mildere variant (dengue koorts) is onaangenaam maar zelden dodelijk. De zwaardere variant (dengue hemorragische koorts) is duidelijk ernstiger en kan dodelijk zijn. Deze vorm komt echter bijna alleen maar voor bij mensen die al eerder dengue opgelopen hebben. Dengue wordt overgebracht door de gelekoortsmug die vooral overdag actief is. Er zijn geen middelen tegen dengue. De enige manier om je te beschermen tegen de muggen is door beschermende kleding te dragen en voldoende muggenwerende middelen te gebruiken waar de werkzame stof DEET in zit.

Water en ijsklontjes

Je moet in Vietnam geen kraanwater drinken. Het leidingwater is van mindere kwaliteit dan wat we in Nederland gewend zijn. Drink je toch water uit de kraan dan loop je risico op ernstige ziektes zoals cholera. Het risico is extra hoog als er overstromingen plaats hebben gevonden. Drink dus altijd mineraalwater uit flessen. Let erop dat de flessen verzegeld zijn voordat je ze openmaakt. Veel hotels stellen een gratis flesje per persoon per nacht gratis beschikbaar aan hun gasten. Gebruik dit ook om ze tanden mee te poetsen.

Vanwege de warmte is het aangeraden om extra te drinken. Waar in Nederland geldt dat je tenminste 2 liter water per dag moet drinken, daar mag je deze hoeveelheid in Vietnam gerust verdubbelen, zeker als het tropisch warm is.

IJsklontjes in je drankje?

in de goede hotels en restaurants kan het geen kwaad, bij twijfel: niet doen. IJs: hiervoor geldt hetzelfde, maar toch: toch erg oppassen. Eten op straat: wij raden dit af. Het betreft tenslotte toch voedsel, dat in de open lucht in de tropen wordt bereid. Eet u dan toch iets, neemt u dan gerechten die direct uit de hete olie of bouillon komen of direct uit de wok.

Reisadvies voor Vietnam

Voor actuele informatie kun je altijd kijken op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Criminaliteit

Vietnam is gemiddeld genomen een veilig land waar de mensen vriendelijk zijn naar toeristen toe. Toch kun je ook hier te maken krijgen met verschillende vormen van criminaliteit. Immers zitten ook hier onder de vele goeden enkele kwaden die erop uit zijn om je geld en dure bezittingen in handen te krijgen.

Dat doen ze op verschillende manieren. Zakkenrollerij is de meest voorkomende manier. Pas vooral op in grote steden en bij toeristische attracties. Gauwdieven slaan het liefste toe op drukke plekken. Tasjesroof komt vooral in grotere steden zoals Ho Chi Min City of Hanoi relatief veel voor. Ze rukken je tas van je lijf en gaan er vaak op brommers vandoor. Een kleine kans dat je de dief nog kunt achterhalen. Grote sommen geld, smartphones, dure camera’s, gouden sieraden en dure horloges werken als een magneet op dieven. Zorg ervoor dat ze amper tot geen kans krijgen om bij deze spullen te komen. Een populaire methode om toeristen te beroven is door ze uit te nodigen, bijvoorbeeld om bij locals thuis wat te komen eten of drinken. Hoe goed dit ook bedoeld lijkt, vaak is het een lokmiddel om de toerist vervolgens te drogeren en te beroven.

In geval van nood

Het kan nooit kwaad om in ieder geval de noodnummers en de telefoonnummers van je ambassade of consulaat in je telefoon te zetten. Je kunt gemakkelijk een simcard kopen met mobiel internet bij een groot aantal supermarktjes en telefoonwinkels. Naast dit artikel kun je ook altijd even het actuele reisadvies van de rijksoverheid bekijken voor het geval wij iets zijn vergeten te beschrijven.

  • Politie: 113
  • Ambulance: 115
  • Brandweer: 114

Mocht je consulaire hulp nodig hebben dan kun je terecht bij de Nederlandse of Belgische Ambassade in Hanoi of het Nederlands of Belgische Consulaat in Ho Chi Minh City.

Gegevens Nederlandse & Belgische ambassade

Nederlandse Ambassade

Adres: BIDV Tower, 7de verdieping, 194 Tran Quang Khai Street, Hoan Kiem District, Hanoi

Telefoon: +84 24 383 156 50 en +84 24 383 156 51

Email: han@minbuza.nl

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 08.00 – 17.00 uur.

Nederlands Consulaat

Adres: Saigon Tower, Suite 901, 29 Le Duan Blvd., District 1, Ho Chi Minh City

Telefoon: +84 28 382 359 32

Email: hcm@minbuza.nl

Openingstijden: maandag tot vrijdag: 09.00 – 12.00 uur en 12.30 – 16.30 uur.

Belgische Ambassade

Adres: Hanoi Towers – 9th floor – 49 Hai Bà Trưng street, Hanoi

Telefoon: +84 24 393 461 79 en +84 91 322 15 00

Email: hanoi@diplobel.fed.be

Openingstijden: van maandag tot vrijdag 09.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur.

Belgisch Consulaat

Adres: IBC Building 4th Floor, C4 Room 1A Me Linh Square District 1, Ho Chi Minh City

Telefoon: +84 28 38 299 188

Email: info@hcmbelgiumconsulate.vn

Open op maandag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. Of op afspraak.

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Wat moet je doen om een visum voor Vietnam te krijgen? En moet je dat al thuis regelen? Alles wat je moet weten.

Je bent waarschijnlijk al druk in de weer met het plannen van je reis. Het bepalen van een budget is dan één van de belangrijkste dingen die je kunt doen.

Ga nooit onverzekerd op reis. Hoe verzeker je je voor Vietnam en waar moet je opletten. Je leest het hier…

Een vliegticket naar Vietnam vormt letterlijk en figuurlijk het begin van je avontuur. Vlieg met ons mee….