257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Vietnam informatie
Geldzaken in Vietnam

Geldzaken

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Op deze pagina lees je alles over betalen en geldzaken in Vietnam. Een reis naar een land buiten Europa vergt altijd wat meer voorbereiding. Wanneer je zich van tevoren goed inleest op de situatie in een land, ervoor zorg dat je bekend bent met jouw daglimiet en je pinpas activeert voor gebruik buiten Europa ben je goed voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Vietnamese Dong

In Vietnam betaal je met de Vietnamese dong. Het grootste briefje is 500.000 dong en heeft een waarde van ongeveer 20 euro. Doordat de hoge getallen van de lokale valuta een lage waarde in euro’s hebben, loop je al snel met een grote stapel geld rond. Toch is het wel aan te raden om zo veel mogelijk geld in een keer op te nemen, zodat je de kosten per transactie beperkt. In de meeste plaatsen zijn voldoende pinautomaten te vinden. Je hoeft dus ook niet bang te zijn om zonder geld te zitten.

Verder is het handig om wat ‘reserve geld’ te hebben. Als je naar kleinere dorpen of meer afgelegen plekken gaat is het uiteraard aan te raden om voldoende contanten op zak te hebben. Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in de eigen munt.

Ga voor het gemak uit van deze wisselkoers.

 • 1 euro = VND 25.000
 • VND 100.000 = 4 euro

Vietnamese bankbiljetten en wisselkoers

 • VND 200 = 0,0077
 • VND 500 = 0,019
 • VND 1.000 = 0,038
 • VND 2.000 = 0,077
 • VND 5.000 = 0,19
 • VND 10.000 = 0,38
 • VND 20.000 = 0,77
 • VND 50.000 = 1,92
 • VND 100.000 = 3,84
 • VND 200.000 = 7,67
 • VND 500.000 = 19,18

Veilig met je bankpas naar Vietnam

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor. Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Pas echter op voor opnamekosten (meestal 25.000 vnd tot 50.000 vnd) en opname limiet; de meeste hebben een maximaal van ongeveer 2.000.000 vnd (75 euro); Agribank kan tot 6.000.000 vnd en Commonwealth Bank tot 10.000.000 vnd.

Betalen met creditcard

Een creditcard kan je gebruiken in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen, maar tegenwoordig ook bij grote supermarkten. Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.

Geld wisselen

Het is altijd verstandig om naast voldoende Dong ook contante euro’s (of dollars, als je die nog hebt) bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt wereldwijd het meest geaccepteerd. Zorg wel dat de biljetten er piekfijn uitzien.

Je kunt bij aankomst op de luchthaven gelijk pinnen dus het is in principe niet nodig om contant geld mee te nemen naar Vietnam. Wil je dit toch doen dan kun je er voor kiezen om je contante geld te wisselen op de luchthaven of bij een van de vele wisselkantoortjes in de toeristengebieden. De meest gunstige wisselkoers krijg je echter bij een van de vele goudwinkels/juweliers in de grote steden.

Voor de actuele koers kijk hier

Fooien geven

In Vietnam worden fooien zeer op prijs gesteld want de mensen verdienen weinig per maand. In sommige restaurants is de fooi al bij de rekening inbegrepen, maar in de meeste gevallen niet. Personeel van hotels of restaurants kun je een fooi geven van ongeveer 10.000 tot 20.000 Dong. Jouw Vietnamese gids en chauffeur stellen een fooi uiteraard ook op prijs. Je kunt hier per dag ongeveer 100.000 Dong per gids en 100.000 Dong per chauffeur voor aanhouden (bij twee reizigers). Uiteraard is dit persoonlijk en afhankelijk van de tevredenheid over de geleverde diensten.

Indicatie fooien

 • Chauffeur : 56.000 Vietnamese dong (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag
 • Gids : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per persoon per dag
 • Reisleider : 56.000 Vietnamese dong (ca. 2 euro) per persoon per dag
 • Kamermeisje : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per kamer per nacht
 • Kofferdrager : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per koffer
 • Restaurant : 14.000 Vietnamese dong (ca. 0,50 euro) per persoon (soms is deze fooi al in de rekening verwerkt, in dat geval hoeft u niets extra’s te geven)
 • Overige services (sampan, jonk, riksja) : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per persoon per dag

Afdingen en onderhandelen

In Vietnam hoort afdingen erbij!

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels wordt verwacht dat je als koper afdingt. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien.

Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 20.000 Dong voor jou niets is, maar voor een straatverkoper het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd.

Handig om te weten

 • Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en voldoende contant geld in euro’s of Amerikaanse dollars.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een pinpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Als je gaat pinnen, pin dan geen rond bedrag, maar bijvoorbeeld 1.900.000 zodat je kleinere coupures krijgt en niet verlegen zit om wisselgeld.
 • Accepteer geen gescheurde, beschreven, verfomfaaide, vuile of incomplete bankbiljetten.
 • Sommige Nederlandse banken hebben een blokkade op pinnen in het buitenland. Zorg er dus voor dat je pinnen in het buitenland activeert bij je bank. Dit kan bij de meeste banken online geactiveerd worden
 • Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op reis gaat. Bij een creditcard kun je de bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij.
 • Laat je pinpas bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren.
 • Neem buiten de grote steden voldoende Vietnamese dongs mee. Veelal kun je daar alleen Amerikaanse dollars wisselen tegen een ongunstige koers.

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Westerlingen lopen vaak rond in een korte broek en hemdje en dat wordt niet altijd gewaardeerd.

Wat voor weer wordt het morgen? Lees alles over de verschillende seizoenen en het weer per regio in Vietnam.

In Vietnam heb je overal goed toegang tot internet. De meeste restaurants, hotels en cafés bieden aan hun klanten gratis draadloos internet aan.

Als het in je reis past is het leuk om in ieder geval een keer met de nachttrein een stuk Vietnam te doorkruisen….