257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
VIETNAM INFORMATIE
Eten & drinken in Vietnam

Eten & drinken in Vietnam 

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Reizen naar Vietnam betekent dat je veelal te maken krijgt met de lokale keuken. Voor liefhebbers van Aziatische keukens is het een leuke ontdekkingsreis door een keuken die in Nederland veelal vrij onbekend is. Natuurlijk kennen Nederlanders wel de Vietnamese loempia’s die in de karretjes in de Nederlandse straten verkocht worden, maar deze gefrituurde loempia’s zijn niet de enige loempia’s die je in Vietnam tegenkomt. Erg lekker zijn bijvoorbeeld ook de verse loempia’s die gemaakt worden met vellen van rijstpapier, noodles, groente en iets van vlees, vis of schaaldieren.

Op deze pagina gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Je kunt overal eten, maar pas wel op!

Er zijn grofweg drie mogelijkheden om iets te eten: in restaurants, bij eetkraampjes op straat of je kunt wat kopen bij lopende of fietsende verkopers en verkoopsters. Toeristen eten vooral bij restaurants. Daarmee wordt eigenlijk iedere plek bedoeld die iets heeft wat op een keuken lijkt. De hygiëne is hier gemiddeld genomen beter (garantie heb je nooit) en vaak zijn er ook betere mogelijkheden om te zitten. Een simpel restaurant hoeft vaak niet zoveel duurder te zijn dan op straat eten. Zeker voor Westerse begrippen zijn veel restaurants ronduit goedkoop. Een lunch of diner voor 2 tot 5 euro inclusief drankje is in veel gevallen prima mogelijk. Dat geldt zeker als je je tot de Vietnamese keuken beperkt.

Aanlokkelijk is het om op straat te eten. Het aanbod van verkopers van eten op straat is enorm, vooral in de steden. De smaak is vaak prima en de prijzen zijn laag. Omdat vlees en vis vaak slecht gekoeld zijn, alle keukengerei op straat schoongemaakt worden en groenten en kruiden niet met mineraalwater schoongemaakt worden gelden er voor eten op straat wel gezondheidsrisico’s voor toeristen die dergelijke omstandigheden niet echt gewend zijn. We zullen niet zeggen dat je niet op straat moet eten, maar houd er wel rekening mee dat je reizigersdiarree op kunt lopen of zelfs voedselvergiftiging als je serieuze pech hebt.

Op straat zie je ook mobiele verkopers van fruit, gebakken producten en andere lekkernijen. Hierbij geldt dat alles wat in de schil zit (bijvoorbeeld bananen) of gebakken is (bijvoorbeeld Vietnamese donuts) niet alleen erg lekker is, maar door toeristen doorgaans prima te eten is. Schroom daarom niet om bij de wandelende, fietsende en snorrende verkopers of verkoopsters wat te kopen.

Eetgewoontes in Vietnam

Men kent in Vietnam niet zoveel etiquette rondom het eten. Men eet met stokjes (chopsticks) en als je soep eet natuurlijk ook met een lepel. In restaurants krijg je vaak ook een vork erbij als je een westerling bent. Je hoeft daar dus niet om te vragen als je niet zo handig bent met stokjes. Het produceren van geluiden zoals slurpen is niet ongewoon.

Als je met meerdere mensen gaat eten dan is het gebruikelijk om één gerecht meer te bestellen dan het aantal personen dat aan tafel zit. Ben je met zijn vieren, dan bestel je vijf gerechten. De gestoomde rijst wordt hierbij niet meegeteld. De oudste aan tafel bestelt en begint ook als eerste met eten. De westerse manier van eten bestellen (per persoon) zie je ook steeds meer. Vooral op plekken waar vooral toeristen eten is dat inmiddels meer gebruikelijk. Het delen van een rekening is bij groepen vaak geen enkel probleem.

Eten in Vietnam

Tijdens een reis naar Vietnam is één van de leukste dingen die je kunt doen het kennismaken met de eetcultuur. Het culinaire aanbod omvat een heel scala aan soepen, verse loempia’s en gerechten met vis en schaaldieren, waarin veel verse kruiden zijn verwerkt. De eetkraampjes staan in de straatjes van Hanoi zij aan zij. Minimeubeltjes van plastic staan op het trottoir, zodat de voetgangers de straat vol met scooters op moeten. Het is heel authentiek om hier te eten en je zult de Vietnamese cultuur van dichtbij meemaken.

Het eten in Vietnam is heerlijk. De basis van deze Aziatische keuken wordt gevormd door rijst, noedels, en soep. Mocht jij de Thaise keuken gewend zijn. Dan kom jij voor een verrassing te staan in Vietnam. De Vietnamese keuken is namelijk pittiger. Maar naast dat het eten pikant is, worden er ook kruiden zoals munt, steranijs, citroengras, munt, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Ook andere ingrediënten zijn terug te proeven in de Vietnamese keuken. Zoals rode peper, limoen en knoflook. Doordat de doorloopsnelheid zeer hoog is van deze producten kan je haast geen ingrediënten vinden die over datum zijn of niet vers. Hierdoor hoef je nooit te twijfelen over de kwaliteit van de producten.

Hier een aantal gerechten die je zeker eens moet proberen als je in Vietnam bent:

Phở

Het nationale gerecht is de traditionele phở. Phở is een noedelsoep die bestaat uit een runder- of kippenfond met koriander en gember erin. Daarnaast zitten er lente-uitjes, rijstnoedels en vlees (rundvlees, varkensvlees of kip) in de soep. Jong en oud eten hun phở in hun stamrestaurant. Vaak als ontbijt en ze weten precies hoe ze het gerecht moeten kruiden.

Bún chả

Het gerecht Bún chả komt oorspronkelijk uit Hanoi. Dit Vietnamese gerecht bestaat uit een soep met balletjes en gemarineerde reepjes varkensvlees, een schaal met rijstnoedels en verse kruiden. Daaraan kun je chilipeper, knoflook en dergelijke toevoegen, dingen die altijd op tafel staan bij de kleine eetkraampjes op straat.

Bánh xèo

De Vietnamese pannenkoek, Bánh xèo, is een krokante pannenkoek met een vulling van garnalen, varkensvlees, ei en taugé. Daaraan worden verse kruiden toegevoegd. Het gerecht wordt in rijstpapier gerold en in sterke saus gedoopt. Heb je zin in een lichte lunch, kies dan voor Bánh xèo.

Tip – Wil jij meer weten over de lekkerste gerechten van Vietnam lees dan ons blog: Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Drinken in Vietnam

Op het gebied van alcoholische dranken kun je vrijwel alles krijgen in Vietnam. Er wordt vooral voor bier gekozen. Dat is verfrissend en goedkoop. Er is een vrij grote verscheidenheid aan goede lokale bieren zoals Tiger, Larue, Saigon en Huda. Onze favoriet was de Tiger Chrystal. Dit frisse biertje wordt als een lokale tegenhanger voor Corona bier gezien. Er zijn echter twee grote verschillen: Tiger Chrystal is duidelijk lekkerder en in Vietnam meer dan de helft goedkoper dan Corona. Internationale bieren die je veel aantreft zijn Heineken en in wat mindere mate Carlsberg en Budweiser.

Wijn is verkrijgbaar in restaurants. Niet in alle restaurants, maar in de steden zie je redelijk vaak wijn op de drankenkaart verschijnen. De wijnen worden vaak alleen maar per fles verkocht en zijn verhoudingsgewijs duur. Je betaalt door de hoge belastingen meer voor een fles wijn in Vietnam dan in Nederland. Lokale wijnen worden vaak wel per glas aangeboden en zijn wat goedkoper. Van een echt koopje is er dan nog geen sprake. De kwaliteit van de Vietnamese wijnen is matig.

Uiteraard zijn er ook gewoon de bekende frisdranken te koop als Cola, Sinas, Sprite of vruchtensappen. Dit kan je echter overal kopen. Wij raden aan om de verse fruitshakes te drinken (verse limoensap is een aanrader!). Die zijn niet duur maar wel erg lekker! Zeg er wel nadrukkelijk bij dat je er geen suiker in wil anders krijg je een fruitshake met een flinke laag suiker.

Koffie in Vietnam

Als je aan Italië denkt, denk je aan pizza, als je aan België denkt, denk je aan chocolade. In het geval van Vietnam denk ik aan koffie. Als je door de straten van Hanoi of Ho Chi Minh-stad slentert, ruik je zeker de beroemde vers gebrande koffiebonen in Vietnam op bijna elke hoek. Vietnam was een kolonie van Frankrijk in de 19e eeuw, dus koffie werd voor het eerst door de Fransen in het land geïntroduceerd in 1850. In slechts een paar jaar werden grote oppervlakten voor het verbouwen van koffie in Vietnam gebruikt. Aanvankelijk was de productie gericht op robuuste bonen van lage kwaliteit.

Na het verkrijgen van onafhankelijkheid, veranderden de Vietnamezen koffie in hun eigen drankje, verbeterden de kwaliteit door verschillende soorten koffiebonen in Vietnam te verbouwen en verbeterden het groei- en exportsysteem. Vandaag is Vietnam de tweede grootste koffieproducent ter wereld, direct na Brazilië.

Dit land biedt vele koffie-opties voor elke smaak – sommige vreemd, sommige zeer smakelijk.

  • Ka Phe Sua Da

Deze klassieke, traditionele Vietnamese melkkoffie is een universele favoriete drank. Vietnam is een tropisch land, het is hier bijna altijd warm, dus de Vietnamezen geven de voorkeur aan ijskoffie. Ka Fe Sua Da lijkt op gewone zoete melkkoffie, in feite wordt er gecondenseerde melk gebruikt. Koffie wordt bereid met een grote hoeveelheid gecondenseerde melk, die is gevuld met ijs en gekruid met sterke Vietnamese zwarte koffie. Geserveerd met een lepel, zodat je het drankje perfect roert en voila! Paradijs drankje!

  • Eierkoffie

Wat is er mooier dan de iconische Vietnamese eikoffie van de oorspronkelijke maker proeven? Cafe Giang in Hanoi werd opgericht in 1946 door Nguyen Giang, waar de naam vandaan kwam. Melk en room waren luxe en duur in de 1940’s, dus Giang probeerde een alternatief te bedenken door eieren te kloppen om room aan koffie toe te voegen. Tegenwoordig is eikoffie wereldwijd bekend. Het café heeft een mooi interieur met kleine traditionele Vietnamese tafels en krukken.

  • Wezelkoffie

Andere namen voor wezelkoffie waar je misschien van hebt gehoord, zijn kopi luwak, en civetkoffie. Het is een van de meest luxe koffiesoorten die er over de hele wereld bekend zijn. De koffiebonen worden uit de wezelpoep gehaald, maar het eindproduct is gereinigd en verwerkt. Er zit dus geen poep in je kopje koffie, wat een goed begin is om te overwegen als je wezelkoffie wilt proberen. Het eindproduct van wezelkoffie verschilt niet veel van normale koffie. Het belangrijkste verschil, is dat de vleesverwijderings- en fermentatieprocessen worden gedaan door de wezel in zijn orgaan in plaats van door een machine.

Waar kun je Vietnamese koffie kopen?

Koffie is een populaire souvenir in Vietnam en om die reden zul je het op veel toeristische plekken vinden. In Hanoi vindt je genoeg winkels in het toeristische centrum, de Hanoi oude wijk, en ook in Ho Chi Minh City, in bijvoorbeeld de Ben Thanh Markt. Houd er rekening mee dat je bij toeristische markten eerst over de prijs onderhandelt. Je vind hier ook veel onbekende merken en prijzen zijn vaak een stuk hoger dan die bij reguliere winkels.

Kraanwater en ijsblokjes

Drinkwater is een van de belangrijkste dingen in de wereld en in Nederland & Belgie is het heel gewoon om even naar de kraan te lopen om iets te drinken. Echter is het in lang niet alle landen verstandig om het water uit kraan te drinken. Je kunt aardig ziek worden, dit kan zijn diarree en overgeven tot het oplopen van serieuze bacteriële infecties.

Het kraanwater in Vietnam is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.

Tips voor het drinken van water

Of het kraanwater nu wel of niet drinkbaar is, het is ongelofelijk belangrijk om voldoende water te drinken. Het advies blijft om minimaal 2 liter water per dag te drinken, Omdat je tijdens het reizen vaak druk bezig bent is het zeker in warme landen extra belangrijk om voldoende te drinken. In sommige situaties kun je tot wel 4 liter water per dag nodig hebben. Als het kraanwater niet drinkbaar is kun je het beste kiezen voor flessen water. Bij het kopen van fleswater is het van belang dat je controleert of de verzegeling nog is gesloten, in sommige landen worden flessen namelijk vervult met kraanwater wat nare gevolgen voor je vakantie kan hebben. Als er geen drinkbaar kraanwater voorhanden is kun je het water het beste eerst goed koken of gebruik maken van waterzuiveringstabletten of waterfilter.

IJsblokjes

Buiten het drinken van het water wordt het water vaak ook gebruikt om ijsblokjes of ijs van te maken. Het is af te raden om in Vietnam ijsblokjes of ijsjes te gebruiken die gemaakt zijn van kraanwater of waarbij je het niet zeker weer.

Fruit in Vietnam

Fruit gedijt goed in het vruchtbare landschap van Vietnam. Er wordt daardoor veel fruit verbouwd. Een deel daarvan wordt geëxporteerd (Vietnam behoort tot de grootste exportlanden van tropisch fruit), maar er wordt ook heel veel fruit gegeten in Vietnam. Een vrucht die je veel aantreft is de pitahaya. Lokaal wordt dit ‘dragonfruit’ genoemd. De schil is hard en paars. Het vruchtvlees is wit met zwarte pitjes. Het vrij zachte vruchtvlees is lichtzoet en aangenaam van smaak. Je treft dit fruit bij vrijwel ieder ontbijtbuffet in Vietnam aan.

Ook bananen worden veel gegeten. In Vietnam is het een kleinere variant (iets kleiner dan de helft van de bananen die we in Nederland in de supermarkten aantreffen). Volgens ons zijn ze iets minder melig en mede daardoor smaakvoller. Andere vruchten die je volop aantreft zijn papaya, watermeloen, rambutan, jackfruit, guava en durian.

Deze fruitsoorten moet je zeker eens moet proberen als je in Vietnam bent:

Durian

De Durian is misschien wel het meest vreemde soort fruit. Deze bijzondere fruitsoort staat bekend om de penetrante geur. De geur van de Durian zal nooit wennen maar de smaak is voortreffelijk. Liefhebbers zeggen dan ook dat de smaak, de stank ver overtreft.

Dragonfruit

Deze prachtige roze vrucht is afkomstig van de cactus en wordt vooral gekweekt in Azië. Deze fruitsoort heeft een frisse smaak en lijkt qua textuur een beetje op een kiwi, misschien ook vanwege de vele pitjes die erin zitten. Die je net als bij de kiwi gewoon lekker kunt opeten.

Jackfruit

Deze grote vrucht is officieel de grootste boomfruit en kan wel tot 35 kilo zwaar worden/groeien. Deze fruitsoort brengt je naast veel massa ook nog eens veel vezels/ijzer/calcium en kalium. Daarnaast smaakt die heerlijk zoet als je het koud serveert, echter kan het ook prima warm gegeten worden.

Tip – De lekkerste fruitsoorten in Vietnam? Lees dan ons blog: 13 lekkere fruitsoorten in Vietnam

De kosten

Wie geld wilt besparen eet het beste zoveel mogelijk bij lokale restaurantjes. Een maaltijd kun je meestal al krijgen vanaf €1. Een heerlijke banh mi ( belegd stokbrood ) kost vaak zelfs minder dan een Euro. Simpel westers eten kun je krijgen vanaf €4 voor een maaltijd. Een pizza kost gemiddeld rond de 7 euro. Wil je je tegoed doen aan verse vis en andere lekkernijen uit de zee reken dan op €10 per persoon.

Leuk uit eten in een sfeervol restaurant begint bij een prijs van €15 per persoon afhankelijk van de locatie en het menu.

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Vietnam is een veelzijdig land, qua natuur, bevolking en eten. Bovendien heeft het een turbulent verleden.

Wat zijn de belangrijkste nationale vrije dagen en feestdagen in Vietnam? Waar moet je niet bij zijn of juist wel.

Wat moet je doen om een visum voor Vietnam te krijgen? En moet je dat al thuis regelen? Alles wat je moet weten.

Je bent waarschijnlijk al druk in de weer met het plannen van je reis. Het bepalen van een budget is dan één van de belangrijkste dingen.