257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
+66 82 955 5933
Vietnam informatie
Algemene informatie over Vietnam

Algemene informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Vietnam is een prachtig land om doorheen te reizen. De accommodatie is goedkoop en relatief luxe. Er rijden van noord naar zuid en andersom bussen waarvoor je zeer goedkope open-tickets kunt krijgen. Vietnam is een echte aanrader!

Vietnam betekent “Land van het Zuiden” en is een socialistische republiek. Het land is erg lang en smal en beslaat in totaal een oppervlakte van 330.500 vierkante kilometer. De hoofdstad is Hanoi. De grootste godsdienst is het boeddhisme. Op dit moment is het land net als landen als Maleisië en China sterk aan het ontwikkelen. Over een paar jaar zal je Vietnamervaring dan ook helemaal anders worden! Reis je door het land dan zie je overal dat het beter gaat. Denk dan aan gloednieuwe bloemenkassen, nieuwe grote huizen naast het nog niet gesloopte oude hutje en veel vestigingen van bekende merken.

Op deze pagina gaan we in op de volgende onderwerpen:

Vietnam in het kort

Vietnam is een land in Zuidoost-Azië en grenst aan China in het noorden, Laos en Cambodja in het westen. Het ligt aan de Zuid-Chinese Zee in het oosten en in het zuidwesten ligt het aan de Golf van Thailand.

 • Hoofdstad: Hanoi
 • Oppervlakte: 331,212 km2
 • Inwoners: ongeveer 92 miljoen
 • Religie: boeddhisme, confucianisme, en een katholieke minderheid
 • Officiële landstaal: Vietnamees
 • Munteenheid: dong (VND)
 • Nationale feestdag: 2 september (Quốc khánh)
 • Tijdsverschil zomer: In Vietnam is het vijf uur later dan in Nederland
 • Tijdsverschil winter: In Vietnam is het zes uur later dan in Nederland
 • Afstand (Amsterdam – Hanoi): 8.894 km
 • Vliegtijd Amsterdam – Hanoi/Ho Chi Minh: circa 12 uur

Geschiedenis

Vietnam ligt zeer strategisch in zuidoost-Azië. De geschiedenis wordt gekenmerkt door eeuwenlange strijd tegen steeds weer nieuwe vijanden. China neemt daar wel de belangrijkste plaats in. De strijd met de Chinezen heeft bijna duizend jaar geduurd. Het is dan ook begrijpelijk, dat de invloed van de Chinezen groot was en is.

Contact met het westen

De eerste contacten met het westen werden gelegd door de Franciscaner monniken in de 17de eeuw. Ook de Hollanders zetten voet op Vietnamese bodem, met name vanuit Hoi An heeft de toenmalige VOC handel gedreven. Ook de Engelsen hebben een poging gedaan grip te krijgen op de handel met Vietnam. Aan het eind van de 17de eeuw waren de meeste westerse handelslieden verdwenen; het bleek toch niet zo profijtelijk als gedacht. De Fransen behielden vaste voet op Vietnamese bodem en drukten hun stempel op de samenleving. De Franse invloed heeft tot 1954 geduurd. Toen verloren de Fransen de slag bij Dien Bien Phu (in het hoge noorden).

Het resultaat was een opsplitsing van het land tussen een communistisch Noord-Vietnam en een op het westen georiënteerd zuiden. Van 1965 tot 1975 waren beide delen van het land met elkaar in een traumatische oorlog verwikkeld. De Verenigde Staten van Amerika steunden het zuiden. De oorlog werd door het noorden gewonnen, het land werd weer verenigd. Het communistische bewind bracht niet veel voorspoed; toen de regering in 1986 overstapte een vernieuwingsbeleid toepaste is de opbouw van het land in hoog tempo ingezet.

De bevolking in Vietnam

Vietnam telt zo’n 80 miljoen inwoners. Het grootste deel wordt gevormd door de Vietnamezen. Verder zijn er ongeveer zestig minderheidsgroepen, waaronder Chinezen, Khmer, Cham, Thai, Muong, Meo en Cham. De Vietnamezen komen oorspronkelijk uit Zuid-China, zij migreerden ver voor onze jaartelling naar het delta-gebied in het noorden van het land. De Chinese invloed is vrij groot; eeuwenlang hebben de Chinezen geprobeerd de Vietnamezen te onderwerpen.

Gedurende de eeuwen heen, tot ongeveer de 16de eeuw, hebben de Vietnamezen hun rijk naar het zuiden toe uitgebreid, dit ten koste van de hindoeïstische Cham (de oorspronkelijke bevolking). Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de landbouw (met name rijstverbouw), zo’n 75 % van de bevolking leeft op het platteland, of in de handel. De Vietnamezen leven vooral in de delta-gebieden, in en rond de steden, de kustgebieden en het overige vlakke of heuvelachtige land. In de bergen in centraal en noord Vietnam leven vele soorten bergstammen, zie hieronder meer daarover.

De Vietnamezen zijn uitermate vriendelijk. De traditionele dracht van de vrouwen is de Ao Dai; het is een smal hooggesloten tuniek van satijn of zijde, met daaronder een broek van dezelfde stof en kleur. Middelbare scholieren zijn verplicht een Ao Dai te dragen, veelal wit. Het is ook prachtig als de scholen uitgaan en je ziet de meisjes in hun fraaie elegante dracht op hun fiets, terwijl de flappen van de tuniek wapperen. Ook onderwijzeressen dragen een Ao Dai, zij mogen de kleur zelf bepalen.

Begstammen in Vietnam

In de berggebieden in zowel centraal als noord Vietnam leven de zogenaamde minderheidsgroepen, de bergstammen. Zij leefden tot voor kort vrij geïsoleerd; hierdoor zijn veel van hun tradities bewaard gebleven. De minderheden vormen zo’n kleine 10% van de bevolking. De Fransen noemden hen de Montagnards en onder die verzamelnaam staan zij bekend. Wat zij gezamenlijk hebben is hun leefstijl: zij werken in de landbouw, hun huizen zijn ongeveer op dezelfde wijze gebouwd.

Hun kleding kan zeer verschillend zijn en maakt het daardoor voor bezoekers ook zeer interessant en fotogeniek! Van bijzonder kleurrijk tot ingetogen donkerblauw en zwart. Overigens moet gezegd worden, dat de Montagnards, die leven vlakbij de Vietnamezen en ook in hun dorpen hun waren verkopen, vaak niet meer dagelijks in hun klederdracht gekleed gaan. In de wat meer verborgen, minder toegankelijke streken, treft men nog wel de klederdrachten aan. Enkele bergstammen: de Tay, de Tai, de Muong, de H’mong, de Bahnar, de Jarai, de Dao, enzovoort.

De taal in Vietnam

De officiële taal is het Vietnamees, ook wel Kinh genaamd. Het is gebaseerd op de talen on-Khmer, Thais en Chinees. De Vietnamese taal is voor westerlingen heel moeilijk om te leren. Een woord kan verschillende betekenissen hebben, alleen al door de toonhoogte. De woorden bestaan meestal uit één lettergreep. De lettertekens lijken op die van de Chinezen. Oudere Vietnamezen spreken vaak nog Frans. Russisch is in de communistische periode populair geweest om te gaan studeren.

Een paar handige woorden, omdat het toch erg gewaardeerd wordt, als je een beetje je best doet:

 • Bedankt:  Càm on (klinkt als ‘kam-un’, dalende toon)
 • Ja: Da  (niet altijd volmondig ‘ja’, maar ook ‘ja, ik luister’, ‘d’ spreek je uit als ‘z/j’)
 • Nee: Không (spreek uit als: ‘goong’)
 • Hallo: Xin chào (spreek uit als: ‘sin tjau’)
 • Tot ziens:Tam biet
 • Bier: Bia
 • Proost: Môt, hai, ba, yo!
 • Waar?: O dâu (spreek uit als: ‘ euh doow’)

Spreekt iedereen goed Engels?

Engels wordt onderwezen op school, dus de meeste mensen kennen enkele Engelse woorden. Toch spreken weinig Vietnamezen Engels. Hotelpersoneel en medewerkers van de luchthaven kunnen je vaak wel te woord staan.

Gidsen zijn opgeleid om Engels te spreken. Misschien moet je even wennen aan hun uitspraak. Als je erop bedacht bent dat de mensen vaak de laatste letter of lettergreep inslikken, versta je ze al snel beter. Chauffeurs zijn in principe niet opgeleid om Engels te spreken. Sommige hebben zichzelf het een en ander aangeleerd in hun contact met reizigers. Hoe toeristischer het gebied, hoe beter Engels iemand zal spreken.

Handig: neem een kaartje van het hotel mee als je op stap gaat (waar de naam van het hotel in het Vietnamees op staat); elke cyclo (fietstaxi)-bestuurder of taxichauffeur brengt je dan weer keurig thuis.

Godsdiensten in Vietnam

Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben het spirituele leven van de Vietnamezen vormgegeven: het confucianisme, het taoïsme, het boeddhisme en het christendom. De eerste drie stromingen hebben zich weer gemengd met Chinese religies en ook animistische godsdiensten. Animisme en voorouderverering zijn nog bijzonder belangrijk bij velen.

Er is in Vietnam vrijheid van godsdienst. Op enkele plaatsen is ook het christendom, met name het katholicisme, geworteld. Zoals bijvoorbeeld in het dorp van minderheden, vlakbij Dalat. Daar staat een eenvoudige houten katholieke kerk en gaat men zondags massaal naar de mis. In het zuiden van Vietnam, in het gebied van de Cu Chi-tunnels, ziet men veel volgelingen van de Cao Dai. Dit is in feite een mengeling van de verschillende stromingen. Men zegt dat zij het beste uit de verschillende stromingen heeft samengevoegd.

Bezoek eens een Cao Dai kerk

Zeer aan te raden is het bijwonen van een dienst in een Cao Dai-kerk (o.a. om 12.00 uur ’s middags). De aanhangers komen in grote getale naar de kerk en zijn gekleed in witte gewaden. De priesters tooien zich in rode, gele en blauwe gewaden. Prachtig om te zien en te fotograferen. De Cao Dai-kerken zijn herkenbaar aan hun bonte uiterlijk en het grote oog, dat op de gebouwen is geschilderd. De grootste en meest kleurrijke staat in Tay Ninh. U kunt deze bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Cu Chi-tunnels.

Gewoonten en gebruiken in Vietnam

In Vietnam zijn verschillende bevolkingsgroepen, die samen een turbulente geschiedenis hebben. De bezoekers worden er hartelijk benaderd; in gebieden waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat is men soms wat terughoudender. Vietnamezen vormen een vriendelijk volk. Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Afdingen is in Vietnam niet altijd gebruikelijk. U kunt het proberen; u merkt wel of het zin heeft.

Men is er in Vietnam, met name in de grotere plaatsen, inmiddels aan gewend dat toeristen willen onderhandelen; speelt u daar dus op in. Overigens: de prijzen zijn vrij laag. Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Er is een groot verschil tussen Noord-Vietnamezen en Zuid-Vietnamezen. De noordelingen zijn een stuk meer gesloten dan de mensen uit het zuiden. In het noorden zul je dan ook meer starende blikken tegenkomen dan in het zuiden, waar men over het algemeen een stuk gastvrijer is. Onderling is er ook sprake van enige animositeit. Veel Zuid-Vietnamezen kunnen nog altijd niet verkroppen dat ze de oorlog hebben verloren van Noord-Vietnam. De oorlog is een gevoelig onderwerp, dat je vaak beter kunt vermijden.

Als je alcohol drinkt met Vietnamezen, wees dan voorbereid op een lange en zware sessie. Vooral Vietnamese mannen kunnen hun alcohol tamelijk serieus nemen.

Kleding in Vietnam

Vietnamezen kleden zich informeel, maar stellen nette en schone kleding zeer op prijs. Korte broeken zijn voor kinderen en arbeiders op het land. Vrouwen dragen zeker nooit een korte broek en ook voor mannen is een lange broek geschikter. Vietnamese vrouwen dragen bij formele bijeenkomsten de traditionele ao dai. Het is een gestileerde, tweedelige combinatie van een satijnen broek met wijde pijpen en een lange blouse waarvan de slippen tot over de knie reiken en de diepe zijsplit tot aan het middel komt.

Voor een bezoek aan een pagode of kerk is een lange broek of rok tot op de knie gewenst. Bovendien dien je het heiligdom blootshoofds en op blote voeten te betreden.

Eten in Vietnam

De keuken van Vietnam komt voor velen als een verrassing. Één van de karakteristieken van de Vietnamese keuken is het feit dat het diezelfde ochtend vers op de markt wordt gekocht. Het eten wordt meestal bereid met zo min mogelijk olie. Typische Vietnamese gerechten zijn onder andere pho, een soort rijst noodlesoep die wordt gegeten bij het ontbijt, cha goi, gefrituurde loempia’s en goi ngo sen, een overheerlijke salade gemaakt van lotus, garnalen en noten.

Door het veelal aanwezige Boeddhisme zijn vegetarische maaltijden overal te verkrijgen.

Tip – De lekkerste 8 gerechten in Vietnam? Lees hier meer over op onze pagina ‘Eten & drinken in Vietnam‘!

Belangrijke dagen in Vietnam

De belangrijkste terugkerende feestdagen van Vietnam zijn:

 • Nieuwjaar – 1 januari
 • Bevrijdingsdag – 30 april
 • Dag van de Arbeid – 1 mei
 • Geboortedag Ho Chi Minh – 19 mei
 • Onafhankelijkheidsdag – 2 september
 • Sterfdag Ho Chi Minh – 3 september
 • Kerstmis – 25 december

Tip – op onze pagina ‘Belangrijke dagen‘ vind je meer informatie over de leukste feestdagen in Vietnam.

Flora & fauna

De dierenliefhebber, zal zeker naar Vietnam moeten gaan. Er is geen land waarin zoveel verschillende dieren leven. Het land kent wel meer dan 1200 diersoorten variërend van apen tot vogels, van herten tot reptielen. Een deel van de diersoorten is bedreigd. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat in Vietnam grote hoeveelheden gif zijn gebruikt tijdens de Amerikaanse Oorlog (ook wel bekend onder de naam ‘Agent Orange’). Dit gif heeft er voor gezorgd dat grote delen van Vietnam onleefbaar zijn geworden voor de dieren.

Het gif uit de oorlog heeft niet alleen gevolgen gehad voor de fauna, maar ook voor de flora. Het gif heeft er voor gezorgd dat vele planten en bomen niet meer konden groeien. Ook wordt een groot deel van de flora vernietigd, om de grond vervolgens te kunnen gebruiken voor landbouwdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de moerassen in de Mekong Delta; waar rijst verbouwd wordt. In Vietnam ligt een tropisch regenwoud, dit beslaat bijna de helft van het totale oppervlakte. Heden ten dage zijn enkele natuurgebieden uitgeroepen tot beschermd gebied en omgetoverd in Nationale Parken, in de hoop dat deze gebieden intact blijven.

Klimaat

Doordat Vietnam een langgerekt land is met gevarieerde landschappen, is het gelegen in zowel een tropische zone als een gematigde klimaatzone. In het noorden en midden van het land, tot ongeveer Danang, heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. In de hoger gelegen delen is echter een gematigd klimaat aanwezig. In de bergen kan in de winter zelfs af en toe het vriespunt bereikt worden. Het zuiden, en dan met name de Mekong Delta, heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 graden.

Maart en mei zijn hier de warmste maanden en overdag kan het dan regelmatig rond de 35 graden worden. Bovendien is de luchtvochtigheid dan hoog, waardoor het erg benauwd aanvoelt.

Tip – op onze pagina ‘Het weer in Vietnam‘ vind je meer informatie over het weer per regio!

Economie

Vietnam is een van de armste landen van Azië. Ruim een kwart van de mensen leeft onder de armoedegrens, een groot deel net erboven. Door het succes van de Doi Moi, een ingrijpend economisch hervormingsproces, heeft de Vietnamese economie sinds 1986 een opmerkelijke groei doorgemaakt. De Mekong en Rode rivierdelta’s behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. Na Thailand neemt Vietnam inmiddels een tweede plaats op de wereldranglijst van rijstexporterende landen in. Verder is Vietnam wereldwijd de grootste exporteur van zwarte peper.

Industrie

Vroeger werd de industriële ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriële ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieën zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land.

Heb je nog vragen?

Unieke Vietnam ervaringen zijn absoluut onze specialiteit. Ons team van reisspecialisten bij Go2Vietnam.nl bestaat uit gepassioneerde Vietnam-reizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger.

Heb je vragen, een specifieke droomreis in gedachten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Terug naar onze informatie pagina

Vietnam informatie

Voorbereiding voor jouw Vietnam reis

Vietnam is een gastvrij land. Dat merk je als volwassene al. Een kind zal zich meer dan welkom voelen.

Waar ga je slapen? In een homestay, in het hartje van de oude stad, tussen de rijstvelden?

Wat zijn de belangrijkste nationale vrije dagen en feestdagen in Vietnam? Waar moet je niet bij zijn of juist wel.

De Vietnamese keuken is gevarieerd. Populair, want minder pittig dan die in de omliggende landen.