72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Reisverhalen Vietnam
Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Tips en inspiratie voor een reis naar Vietnam

De Vietnamese loempia’s op de markt zijn best lekker. Maar je moet naar Vietnam als je de echte smaken van het culinaire land wil proeven. Wandelend door de krappe straten word je verleid met frisse geuren van verse munt en koriander. Dikke pluimen stoom hangen boven de kraampjes waar kilo’s noedels gegaard worden. Het sappige vlees en de verse vis worden op smaak gebracht met sojasaus, chilipepers, limoen en palmsuiker. Loopt het water je al in de mond?

Tijdens een reis naar Vietnam is één van de leukste dingen die je kunt doen het kennismaken met de eetcultuur. Het culinaire aanbod omvat een heel scala aan soepen, verse loempia’s en gerechten met vis en schaaldieren, waarin veel verse kruiden zijn verwerkt. De eetkraampjes staan in de straatjes van Hanoi zij aan zij. Minimeubeltjes van plastic staan op het trottoir, zodat de voetgangers de straat vol met scooters op moeten. Het is heel authentiek om hier te eten en je zult de Vietnamese cultuur van dichtbij meemaken.

Lees dan snel verder en ontdek welke 8 Vietnamese gerechten je echt moet proberen tijdens je rondreis.

1. Phở

Het Vietnamese nationale gerecht is de traditionele phở. Phở is een noedelsoep die bestaat uit een runder- of kippenfond met koriander en gember erin. Daarnaast zitten er lente-uitjes, rijstnoedels en vlees (rundvlees, varkensvlees of kip) in de soep. Jong en oud eten hun phở in hun stamrestaurant. Vaak als ontbijt en ze weten precies hoe ze het gerecht moeten kruiden. Ze doen er chilipeper, vissaus, knoflook en dergelijke in om de phở de juiste smaak te geven.

Dit nationale gerecht wordt overal in Vietnam geserveerd en in verschillende varianten. De soep is geïnspireerd door het Franse pot-au-feu, een klassieke Franse vleessoep.


2. Bún chả

Het gerecht Bún chả komt oorspronkelijk uit Hanoi. Dit Vietnamese gerecht bestaat uit een soep met balletjes en gemarineerde reepjes varkensvlees, een schaal met rijstnoedels en verse kruiden. Daaraan kun je chilipeper, knoflook en dergelijke toevoegen, dingen die altijd op tafel staan bij de kleine eetkraampjes op straat.

En dan ben je klaar om met stokjes één van de populairste lunchgerechten te nuttigen. Of met een lepel als je stokjes wat te ingewikkeld vindt.


3. Bánh mì

Vergeet je broodje kaas, dit is een broodje dat je echt moet proeven. Wat is het? Meestal stokbrood, soms eens pistolet, met een op het oog rommelige hoeveelheid ingrediënten. Maar laat je niet misleiden, die rommeligheid is geen toeval.

De Vietnamezen weten precies hoe ze dit moeten maken: er gaat vlees in (meestal paté van varkensvlees, soms rundvlees of kip), verse koriander, ingemaakte wortel en radijs, omelet, komkommer en soms Thaise basilicum of een pepertje. Nog wat verse kruiden erbij en een frisse mayonaise-chili saus en je broodje is klaar.

Lees hier meer over dit hele speciale broodje: Het beste broodje van Vietnam


4. Gỏi Cuốn

Gỏi cuốn, oftewel verse loempia is een van de bekendste Vietnamese gerechten. Verse sla, koriander en rijstpapier vormen de basis van de Vietnamese loempia’s. Daarnaast kan er varkensvlees, garnalen of krab in de loempia zitten. Als garnituur krijgt u de lievelingssaus van de Vietnamezen erbij, namelijk vissaus. U kunt ook loempia’s kopen die gebakken zijn (Cha Gio), waarvan het rijstpapier knapperig is.

Loempia’s worden overal in Vietnam geserveerd, maar zijn er in verschillende plaatselijke varianten.


5. Bánh xèo

De Vietnamse Banh Xeo is een lekker krokante pannenkoek en herkenbaar aan zijn gele kleur. Het beslag wordt gemaakt van rijstbloem, kokoswater en kurkuma en wordt vervolgens gefrituurd in een pan met een dikke laag hete olie. Vervolgens worden de pannenkoeken dubbelgevouwen en gevuld met verschillende hartige ingrediënten als spek, taugé, bosui en bijvoorbeeld garnalen.


6. Elephant ear fish

Deze vis, die alleen in het zuiden van Vietnam bij de Mekongdelta wordt geserveerd, is echt iets bijzonders. De olifantenorenvis wordt “overeind” geserveerd, in een rekje met het hoofd, de vinnen en de huid er nog aan. De vis heet olifantenorenvis door de vorm die hij heeft. Het is een lichtgekleurde vis, die gebakken wordt geserveerd en met allerlei soorten garnituur.

De vis kan in rijstpapier worden gerold, gemixt met verse kruiden en deze loempia kan dan in de vissaus worden gedoopt.


7. Cao lau

In de straten van Hoi An vindt u het gerecht Cao lau. Dit gerecht bestaat uit brede noedels, krokante rijstmeelkoekjes, dunne reepjes varkensvlees en groente. Het gerecht bevat elementen uit de Chinese, Japanse en Vietnamese keuken.

Wilt u een dag geen soep, dan is dit krokante alternatief de moeite waard.


8. Xoi – Kleefrijst

“Xoi”, of “kleefrijst”, is in veel eetkraampjes en lokale restaurantjes in Zuidoost-Azië te vinden. In Vietnam is kleverige rijst een populair ontbijtproduct dat je een boost aan extra energie geeft om de dag goed te beginnen.

De kleefrijst wordt geleverd met een willekeurig aantal toevoegingen (van kip of varkensvlees tot gebakken of gekookte kwarteleieren), maar bijna altijd met versnipperde gedroogde sjalotten bovenop. De populairste combinatie bestaat uit kippenvlees, worst en lente uitjes. Je kunt dit prachtige gerecht bij de meeste lokale markten vinden voor omgerekend een euro per kom.


Extra! Egg Coffee

Ga je naar Vietnam, vergeet dan vooral niet om het legendarische drankje ca phe trung te proeven, ook wel bekend onder de naam Egg Coffee. Nadat je de hele dag in Hanoi hebt rondgelopen, kan het zijn dat je even toe bent aan een pauze in het wereldberoemde Giàng Café. Hier maakt men al sinds 1946 de typische egg coffee, volgens eigen geheim familierecept. Maar iets verklappen ze er wel over. Egg coffee bestaat onder meer uit gecondenseerde melk, kaas, eigeel en Vietnamese oploskoffie.

Het is een heerlijke en fluweelzachte koffie die je niet mag missen, al is eigeel en koffie normaal niet iets dat je in een drankje zou willen combineren!

Tip – Fruit gedijt goed in het vruchtbare landschap van Vietnam. Er wordt daardoor veel fruit verbouwd. Een deel daarvan wordt geëxporteerd, maar er wordt ook heel veel fruit gegeten in Vietnam.

Hier lees je alles over de lekkerste fruitsoorten in Vietnam: 13 lekkere fruitsoorten in Vietnam

Interesse?

Unieke ervaringen zijn absoluut onze specialiteit bij Go2Vietnam.nl. Ons team van reisspecialisten bestaat uit gepassioneerde Vietnamreizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger. Heb je een specifieke droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stuur ons een bericht of bel ons voor meer informatie. Wij helpen jou graag verder!

Neem contact met ons op hier: contact ons


 

Vietnam reisblog

Inspiratie voor jouw Vietnam reis!

Op dit reisblog vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding op je Vietnamreis. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen.

Ga je reizen in Vietnam en ben je op zoek naar tips voor de leukste homestays of mooiste hotels? Tijdens onze studie reizen gaan we altijd op zoek naar de meest leuke en bijzondere adresjes.

De Golden Bridge ligt vlakbij de kuststad Da Nang en werd pas in juni 2018 geopend voor het publiek. De brug werd gebouwd om (nog) meer toeristen naar dit deel van het land te trekken.

Tijdens de trekking heeft Sapa echt een plek in ons hart veroverd. Ik heb nog nooit zo’n landschap gezien en je raakt er gewoon niet uitgekeken.