72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Da Nang Hai Van PassSlide thumbnail
Reisverhalen Vietnam
Hai Van Pass: de tofste route van Vietnam

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Hai Van Pass: de mooiste route van Vietnam

Tips en inspiratie voor een reis naar Vietnam

De Hai van Pass behoort absoluut tot een van de hoogte punten tijdens een reis door Vietnam. Als je rondreist door Vietnam zul je, door de lange afstanden, veel in de bus zitten. Het is dan ook erg lekker om een keer met de scooter/motor naar je volgende bestemming te reizen.

De Hai van pas is 21 kilometer lang. De route langs de Zuid-Chinese zee is een populaire bestemming voor reizigers die van Hoi An naar Hue (of andersom) reizen per scooter, motor of met easy riders. De Hai van pas is na de aflevering van Top Gear nog bekender geworden. Een van de presentatoren, Jeremy Clarkson beschreef de Hai van Pass tussen Hue en Da Nang als “een van de beste kustwegen ter wereld”.

Da Nang Hai Van Pass

De Hai van pas is 21 kilometer lang

Da Nang Hai Van Pass

De Hai van Pass is over het algemeen heel goed te berijden

Scooter, motor of met Easy Riders

Als je motor kunt rijden is het super tof om Vietnam op deze manier te verkennen. Je kunt een motor kopen of huren om zo het hele land door te rijden. Je ontkomt eigenlijk niet aan de Hai van Pass. Zowel Hoi An als Hue zijn leuke bestemmingen waar bijna iedereen wel een stop maakt. Wellicht is de Hai van Pass per motor afleggen, maar voor een kleine groep reizigers weggelegd. Niet getreurd, er zijn nog twee hele goede opties die beslist niet onderdoen: een scooter huren of achterop bij Easy Riders.

Een scooter kun je huren voor een enkele reis van Hoi An naar Hue (of omgekeerd). Dit noem je een ‘one-way rental’. Je betaald ongeveer 20 euro plus benzine. Je backpack wordt per bus vervoerd naar je accommodatie op je eindbestemming. Hierdoor kun je zelf zonder je grote bagage de Hai van Pass rijden. Als je een beetje ervaring hebt met scooter rijden is de pass prima te doen.

Vindt je zelf rijden toch wat spannend, heb je geen ervaring met een scooter of wil je gewoon liever gereden worden? Kies dan voor Easy riders. Easy Riders is een bekend begrip in Vietnam. Oorspronkelijk zijn ze gestart in Dalat. Easy riders biedt motorreizen aan door heel Vietnam. Je kunt ze inhuren voor één dag maar ook voor meerdere dagen of zelfs weken. Je krijgt bij Easy Riders een ervaren chauffeur die je backpack (in de meeste gevallen) achter op de motor meeneemt.

Rij de Hai Van Pass

Je kunt de pass vanuit beide richtingen rijden. Dit betekend dat je zowel in Hoi An als in Hue kunt starten. De totale afstand van Hoi An naar Hue is ongeveer 125 kilometer en prima op één dag te doen. Het beste is om niet te laat te vertrekken maar in de ochtend. Het kan namelijk voorkomen dat er in de middag meer wolken tevoorschijn komen. Bij een normaal tempo ben je ongeveer 3 tot 4 uur kwijt. Met een paar pauze’s erbij kun je bij een vertrek rond een uur of 10 makkelijk voor het donker aankomen. Ik adviseer je om niet in het donker door Vietnam te rijden. De verlichting is niet overal even best en het verhoogt het risico op ongelukken.

De Hai van Pass bevat een klein deel van de 125 kilometer. De route is heel gemakkelijk omdat het eigenlijk bijna alleen maar een rechte weg is tussen beide locaties. Het beste kun je dwars door Da Nang heen rijden. De stad heeft behalve strand niet echt iets bijzonders.

Controleer vooraf het weerbericht want het lijkt mij geen pretje om uren op een scooter te zitten als het regent. Er is altijd wel iets aan bewolking en de omgeving hier is kouder dan in de plaatsen Hoi An of Hue. Mijn advies is om een jas en sjaal mee te nemen. Ik heb het zelf niet nodig gehad maar er zijn beslist dagen dat je blij bent om een jas aan te trekken.

Da Nang Hai Van Pass

“een van de beste kustwegen ter wereld”

Da Nang Hai Van Pass

Scooter, motor of met Easy Riders?

Da Nang Hai Van Pass

Je kan zowel in Hoi An als in Hue deze trip starten

Is het veilig?

De Hai van Pass is over het algemeen heel goed te berijden. De wegen zijn bijna overal geasfalteerd waardoor je goed kunt rijden. Op sommige stukjes is de weg onverhard, maar ook dit is goed te doen. Desalniettemin rij voorzichtig en geconcentreerd. Je kunt je toeter gebruiken als je geen zicht hebt of er verkeer nadert bij een scherpe bocht of als je inhaalt. Ben ook voorzichtig met locals, ze kunnen soms onverwachte acties uitvoeren. Voor hun misschien normaal maar wij zijn dit niet gewend.

In Nederland en België rijdt iedereen heel braaf en netjes tussen de lijnen maar in Vietnam is dit niet het geval. Dat maakt het natuurlijk ook wel weer leuk. Kortom, het is prima te doen om de Hai van Pass zelf te rijden en ik moet eerlijk bekennen dat ik hier geen enkel ongeluk gezien heb.

Heb je vragen?

Unieke ervaringen zijn absoluut onze specialiteit bij Go2Vietnam.nl. Ons team van reisspecialisten bestaat uit gepassioneerde Vietnamreizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger. Heb je een specifieke droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker contact op met één van onze reisspecialisten. Neem contact met ons op hier: contact ons


 

Vietnam reisblog

Inspiratie voor jouw Vietnam reis!

Op dit reisblog vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding op je Vietnamreis. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen.

Het is moeilijk voor te stellen, maar de grootste grot ter wereld werd pas kort geleden ontdekt. De Hang Son Doong in Vietnam is een indrukwekkend natuurfenomeen

Als er één plek is waarvoor het waard is de reis naar Vietnam te maken, dan is dat de omgeving van Nin Binh. En dan met name het gebied Tam Coc.

Wat stel je je voor als je voor het eerst naar Vietnam gaat? Drukke straatjes met handel in Hanoi, veel fietsen en brommertjes. Mensen met zo’n driehoekige rieten hoed tegen de zon.