257-259 Tran Dang Ninh Street Cau Giay District, Hanoi – Vietnam
VIETNAM REISBLOG
Hang Son Doong: De grootste grot ter wereld

Hang Son Doong: de grootste grot ter wereld

Inspiratie voor jouw Vietnam reis

Het is moeilijk voor te stellen, maar de grootste grot ter wereld werd pas kort geleden ontdekt. De Hang Son Doong in Vietnam is een indrukwekkend natuurfenomeen en groot genoeg om een wolkenkrabber in te bouwen. Wij vinden dit één van de meest bijzondere plekken in Vietnam!

Het kost flink wat tijd, geld en moeite, maar een expeditie door de Hang Son Doong is een van de vetste avonturen die je ooit zal beleven. Deze reusachtige grot in Vietnam is de plek voor echte avonturiers en zal al je verwachtingen moeiteloos overtreffen.

De ontdekking van Hang Son Doong

Dat er op onze aarde nog heel wat valt te ontdekken wordt bewezen door Hang Son Doong. Deze grootste grot op aarde bleek verrassend makkelijk om over het hoofd te zien en het bestaan ervan werd pas in 1991 ontdekt door een lokale houthakker. Hij stuitte tijdens zijn werkzaamheden bij toeval op de grot, maar durfde niet naar binnen. Het duurde vervolgens nog tot 2009 voordat de eerste groep met onderzoekers naar Vietnam kwamen om de grot in kaart te brengen.

Een grappig detail: de grot bleek in de eerste instantie onvindbaar en de zoektocht werd opgeschort. Een tijdje later werd de grot uiteindelijk opnieuw gevonden door wederom dezelfde houthakker, die dit keer wel meteen contact opnam met de onderzoekers.

In de loop der eeuwen heeft zich in de grot een bijzonder landschap gevormd. Je kunt er reusachtige stalagmieten en stalactieten bewonderen, sommigen zijn maar liefst 70 meter hoog. Je moet je hoofd in je nek leggen om alles te kunnen zien. Op verschillende plekken is het plafond van de grot ingestort en schijnt het licht van buiten naar binnen. Daardoor heeft de natuur de kans gekregen om zich in de grot te nestelen, met een ondergronds regenwoud als resultaat.

Tip – op onze pagina ‘Rondreizen‘ vind je een aantal rondreizen waar je Phong Nha zult gaan bezoeken!

De cijfers zijn indrukwekkend

Hang Son Doong is tot op heden de grootste grot op aarde en de cijfers zijn indrukwekkend. De grot werd 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door een ondergrondse rivier. Het zachte kalksteen werd stukje bij beetje door het stromende water uitgesleten, en dat resulteerde in dit bijzondere natuurfenomeen.

Hang Son Doong is meer dan 5 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed. Om je een idee te geven, dat is groot genoeg om er een met Boeing 747 doorheen te vliegen. Sluit je aan bij een expeditie door de grot, dan moet je in ieder geval een jungletrekking van 25 kilometer maken, 40 keer een rivier oversteken, 7 kilometer rotsklimmen en hoogtes van 400 meter overbruggen. Je bent dus gewaarschuwd.

Op expeditie in grot

Nadat de gehele grot in kaart werd gebracht, kwamen ook de eerste nieuwsgierige toeristen naar Hang Son Doong. Het is namelijk mogelijk om samen met een lokale gids op expeditie gaan en de reusachtige grot te verkennen. Dat is niet goedkoop: voor een expeditie van 4 dagen en 3 nachten, betaal je 3000 dollar.

Daar krijg je natuurlijk wel een onvergetelijke ervaring voor terug. Tijdens een expeditie maak je een trekking door de reusachtige grot, klim je met een touw naar de ingang en slaap je ’s nachts in de grot. Niet geschikt voor angsthazen, want je moet flink veel klimmen en steile afdalingen maken. Tussendoor moet je rivieren oversteken en op je buik door smalle spelonken kruipen. Maar het is de moeite waard, want aan het eind van de dag mag je je kamp opzetten op een van de minst bezochte plekken op aarde.

Let wel op: het expeditieseizoen loopt van februari tot augustus, en er mogen slechts 10 toeristen per week naar binnen. Daarna stijgt het waterpeil in de rivier en wordt de grot afgesloten door het water.

Phong Nha-Ke Bang National Park

De grot Hang Son Doong is onderdeel van het Phong Nha-Ke Bang National Park. Een groot natuurpark waar je nog veel meer hoogtepunten kan bezoeken. Het park omvat een schitterend landschap van karstbergen en je vindt er naast de Hang Song Doong nog kilometers aan indrukwekkende grotten en ondergrondse gangenstelsels.

De grot Hang En is bijvoorbeeld de op twee na grootste grot op aarde en tijdens een excursie combineer je een bezoek aan kleine dorpjes met een nachtje slapen tussen de stalagmieten en andere rotsformaties.

Hoe kom je er?

Hang Son Doong ligt diep verscholen in de jungle van het Phong Nha-Kẻ Bàng National Park in de Quang Binh provincie in het noorden van de cenrale kustregio van Vietnam. Het dichtstbijzijnde dorpje is Dong Hoi dat per bus en trein kan worden bereikt vanuit Ho Chi Minh City en Hanoi. Vanuit Dong Hoi is het nog 55km rijden en vervolgens 10 kilometer hiken vanaf de Truong Son Highway voor je bij de ingang van de grot bent.

Een excursie in het park zelf kun je overal in de omgeving wel boeken, maar wil je de Hang Son Doong bezoeken, dan ben je aangewezen op één reisorganisatie. Oxalis Adventure Tours is de enige partij die expedities door de grot organiseert.

Interesse?

Kijkt u bij onze rondreizen, excursies en hotels en stel met ons uw ideale privéreis op maat samen. Ontdek Vietnam tijdens een individuele rondreis bij Go2Vietnam.nl. Proef de Vietnamese keuken, vaar door Halong Bay en wandel door de Sapa. Wij bieden u een onvergetelijke, ontspannen reis waar u optimaal geniet van dit Aziatische land. U slaapt in karakteristieke hotels, reist over de minder bereisde paden en ontdekt het authentieke Vietnam.

Hieronder vindt je de leukste hotels om te verblijven in Phong Nha, Neem eens een kijkje!

Phong Nha Lake House

Phong Nha Coco House

Chay Lap Farmstay & Resort

Lijkt jou dit te gek en zou je ook graag de grotten in Phong Nha willen bezoeken op jouw reis door Vietnam neem dan contact met ons op. Stuur ons een bericht of bel ons voor meer informatie. Onze medewerkers helpen jou graag verder!

Neem contact met ons op hier: contact ons

VIETNAM REISBLOG

INSPIRATIE VOOR JOUW VIETNAM REIS!

Vietnam reisverhalen | Vietnam blog

Wat stel je je voor als je voor het eerst naar Vietnam gaat? Drukke straatjes met handel in Hanoi, veel fietsen en brommertjes. Mensen met zo’n driehoekige rieten hoed tegen de zon.

Vietnam reisverhalen | Vietnam blog

Wil je de waarheid horen? We hadden helemaal niet zo veel zin om naar Halong Bay te gaan. Juist omdat iedereen zei dat we er naar toe moesten. Ga je naar Vietnam, dan moet je echt naar Halong Bay!

Vietnam reisverhalen | Vietnam blog

Niemand hier is van plan de pret te laten bederven door wat neerslag. Schijnbaar laten ze zich in Hanoi niet zo maar van de wijs brengen. Het is zaterdagavond en dus moet er worden genoten.