72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Reisverhalen Vietnam
Bezoek de Cu Chi Tunnels

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

Bezoek de Cu Chi Tunnels

Tips en inspiratie voor een rondreis naar Vietnam

De Vietcong tunnels in Vietnam is een bestemming die mij altijd al gefascineerd heeft en al lang hoog op mijn bucket list stond. In de diverse films komen deze tunnels vaak aan bod en de tunnels zijn een belangrijk en bijzonder onderdeel geweest in de strijd van de Vietnamezen tegen de Amerikanen. Om de strijd in de Vietnamoorlog beter te begrijpen is een bezoek én een kruiptocht door deze tunnels een absolute must.

In Vietnam zijn deze Vietcong tunnels op meerdere plekken te bezoeken, maar de plaats waar ik geweest ben en waar de meeste toeristen naar toe gaan, zijn de Cu Chi tunnels dichtbij de stad Saigon/Ho Chi Minh. Hoe is het om de Vietcong tunnels te bezoeken?

Hoe ziet het bezoeken van de Cu Chi tunnels eruit?

De Vietcong tunnels zijn veelvuldig gebruikt door de Vietcong strijders gedurende de Vietnamoorlog. Het Nationaal Front voor de Bevrijding van Zuid-Vietnam (Vietcong), maar ook het Noord Vietnamese leger maakte gebruik van deze tunnels. De tunnels waren volgens een zeer intelligent systeem gebouwd en ze bestonden uit diverse niveaus die door allerlei deuren met elkaar verbonden waren. De tunnels zijn super smal en laag en vol met bochten om zo beschermd te zijn tegen mogelijke explosies.

Het systeem was zo slim ingericht dat het ook vol zat met boobytraps en valse ingangen om de vijand op afstand te houden. De tunnels vormden een hele samenleving op zichzelf, omdat er veel faciliteiten waren zoals opslagplaatsen, slaapplaatsen, vergaderzalen etc. Maar de omstandigheden in de tunnels waren bar slecht, door het gebrek aan frisse lucht, gebrek aan zonlicht en de overvloed aan ongedierte.

Veel Vietnamezen bleven de hele dag in de tunnels om ‘s nachts uit te komen om te vechten. Dit leidde tot succes in de oorlog en verwarde de Amerikanen omdat de Vietnamezen verdwenen als geesten in de tunnels. Het leidde echter ook tot gezondheidsproblemen vanwege de leefomstandigheden in de tunnels en het gebrek aan zonlicht.

Op het terrein zijn onder andere een commandopost, keuken, opslagplaats en operatiekamer nagebouwd en is er een Amerikaanse tank te zien.

In de tunnels werden hele dorpen gereconstrueerd, waaronder munitiedepots, ziekenhuizen, slaapkamers, vergaderruimten, voedselopslagruimtes en zelfs theaters.

De Cu Chi tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi is onderdeel van een enorm groot netwerk van ondergrondse tunnels dat door bijna heel Vietnam loopt. Het bezoeken van deze Vietcong tunnels is altijd onder begeleiding van een gids en dus ook in een groep. De rondleiding begint met het tonen van een film waarbij je een heldere uitleg krijgt over de Vietnamoorlog en de Vietcong tunnels. Na deze film ga je de tunnels bezoeken. Het is bijzonder om te zien hoe klein en onzichtbaar de ingang van de tunnels is. Ik vond dat echt zo bizar om te zien!

Er is een stuk van 150 meter van de tunnels opengesteld voor toeristen en hier kun je zelf doorheen kruipen. Ze hebben om de vijftien meter een uitgang gemaakt in de tunnel zodat je eruit kunt als je het te benauwd krijgt. Ik ben door de hele lengte van de tunnel gekropen en dit is een indrukwekkende ervaring. De tunnel is echt zo smal en ik ben zelf maar 1.68 meter, maar ik had toch ook echt wel moeite met erdoorheen kruipen. Toch is mijn advies om echt door het hele stuk te kruipen en zo een klein beetje gevoel te krijgen hoe de Vietcong strijders hier in hemelsnaam zoveel tijd hebben kunnen doorbrengen.

Booby traps hebben hier een grote rol gespeeld

Behalve het ingenieuze systeem van de tunnels hebben ook de booby traps een grote rol gespeeld in de strijd van de Vietcong strijders. De gids vertelt je tijdens de rondleiding alles over deze slimme booby traps. Hieruit blijkt ook weer hoe ontzettend slim en vindingrijk de Vietcong was. Alle booby traps zijn gemaakt van bamboe en hadden maar één doel en dat was om de Amerikaanse soldaten te verwonden. Immers een gewonde soldaat is veel “vervelender” dan een dode soldaat. Veel booby traps zijn zo ontworpen dat ze bijvoorbeeld enkel de knieën van de soldaten beschadigden.

Hoe kom je bij de Cu Chi tunnels?

De Cu Chi tunnels liggen dicht bij de grote stad Saigon / Ho Chi Minh. Dit is ongeveer een uurtje rijden. Je kunt een taxi regelen en dit kost je circa 100 dollar. Een goedkopere optie is om een georganiseerde tour te boeken en deze kost circa 15 dollar per persoon. Deze tour bestaat uit een groep van 15 personen en de tour duurt bijna de hele dag. Hou er rekening mee dat deze tour ook stopt bij een locatie waar schilderijen gemaakt worden. Op iedere straathoek in Saigon / Ho Chi Minh is deze tour te regelen.

Booby traps zijn zo ontworpen dat ze bijvoorbeeld enkel de knieën beschadigden.

De tunnel is hier 150 meter lang, 1.20 meter hoog en 60 cm breed en naarmate je verder komt, wordt de tunnel lager en smaller.

Zijn de Cu Chi tunnels een bezoek waard tijdens je korte tijd in Ho Chi Minh City? Absoluut!

Mijn mening over het bezoeken van de Cu Chi tunnels

Helaas zijn de Cu Chi tunnels super toeristisch en stoppen er werkelijk bussen vol toeristen hier. Maar ik ben super blij dat ik deze tunnels bezocht heb en doorheen gekropen heb. Het is echt een indrukwekkende ervaring en fantastisch om te zien hoe slim de Vietcong was. De locatie van deze tunnels zorgt ervoor dat het gemakkelijk in je reis door Vietnam in te plannen is.

Tip – hier een aantal leuk excursies voor een bezoek aan de Cu Chi Tunnels:

Interesse?

Unieke ervaringen zijn absoluut onze specialiteit bij Go2Vietnam.nl. Ons team van reisspecialisten bestaat uit gepassioneerde Vietnamreizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger. Heb je een specifieke droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan zeker contact op met één van onze reisspecialisten.

Stuur ons een bericht of bel ons voor meer informatie. Onze medewerkers helpen jou graag verder! Neem contact met ons op hier: contact ons


 

Vietnam reisblog

Inspiratie voor jouw Vietnam reis!

Op dit reisblog vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding op je Vietnamreis. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen.

Ga je reizen in Vietnam en ben je op zoek naar tips voor de leukste homestays of mooiste hotels? Tijdens onze studie reizen gaan we altijd op zoek naar de meest leuke en bijzondere adresjes.

We hadden helemaal niet zo veel zin om naar Halong Bay te gaan. Juist omdat iedereen zei dat we er naar toe moesten. Ga je naar Vietnam, dan moet je echt naar Halong Bay!

Phu Quoc island is de perfecte plek om je reis door Vietnam af te sluiten of te onderbreken. Dit fijne eiland wil je niet overslaan tijdens je rondreis!