72 Tran Dang Ninh Street, Cau Giay District, Hanoi
+66 82 955 5933
Slide thumbnail
Reisverhalen Vietnam
13 lekkere fruitsoorten in Vietnam

Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 970102 54682

13 lekkere fruitsoorten in Vietnam

Tips en inspiratie voor een reis naar Vietnam

Vietnamezen zitten goed! Zij hebben het geluk dat in hun land het aanbod van groente en fruit gigantisch is. Ze hoeven het nergens vandaan te halen, het groeit er gewoon allemaal. Een mazzeltje voor de Vietnamezen, want als ze al niet zelf een paar fruitbomen of fruitplanten hebben staan, dan is fruit op de markt in ieder geval nooit duur.

Hier 13 fruitsoorten die je zeker moet proberen als je in Vietnam bent!

Mangosteen 

Vietnamese naam: Măng Cụt

Mangosteen is een heerlijke, echt exotische vrucht. Je ziet ze vooral van mei tot augustus. Met zijn dikke paarse schil en zachte zoetzure vruchtvlees is de mangosteen een echte tractatie. Je hoeft er in het seizoen niet lang naar te zoeken, ze worden overal op straat aangeboden.

Hoe je het eet: Je kunt het fruit voorzichtig open trekken. Klaar is Kees. Proeven maar. Let wel op: grotere peulen kunnen een zaadje bevatten.


Stervrucht

Vietnamese naam: Khế

Rijp en goudkleurig is de stervrucht een verfrissend sappige publiekslieveling. Het seizoen is een beetje onvoorspelbaar omdat de bomen twee keer per jaar bloeien. Het goede nieuws is dat je deze delicatesse dus meestal het hele jaar door kunt eten. Ze groeien volop in de Mekong Delta.

Hoe je het eet: Snijd je stervrucht horizontaal door om de perfecte sterrenhapjes te onthullen. Omdat de schil dun en wasachtig is, is hij eetbaar en hoeft hij alleen te worden afgespoeld. In heel Vietnam is stervrucht ook een belangrijk ingrediënt voor een huisgemaakte zoetzure vissoep die ze canh chua cá noemen.


Ramboetan

Vietnamese naam: Chôm Chôm

De harige ramboetan ziet er een beetje onvriendelijk uit maar beloont degene die de moeite neemt te proeven. Binnenin vind je fris doorschijnend vruchtvlees, dat een mildzoete smaak heeft. Het lijkt qua smaak een beetje op druif. Ramboetan wordt twee keer per jaar geoogst, en grote trossen van deze opvallende vruchten zijn gemakkelijk te vinden in de zomer en zelfs in de winter.

Hoe je het eet: Vietnamezen houden van deze gezonde en verfrissende snack. Pak het fruit voorzichtig in het midden met twee handen vast, en draai met je handen in tegenovergestelde richting om de schil te scheuren. Hapklaar!


Dragon Fruit

Vietnamese naam: Thanh Long

Dragon Fruit, of drakenfruit of pitaja, wordt veel verbouwd in de Mekong Delta. Dragon fruit heeft een bizarre uitstraling, met een dikke opvallend kleurrijke schil en piekerige uitsteeksels. Binnenin is het vlees wit of paars bezaaid met kleine zaadjes.

Hoe je het eet: Dragon Fruit is gemakkelijk te eten: snijd het in plakjes en verwijder de dikke schil. Hoewel het gezonde jongens zijn, ze er prachtig uitzien, hebben ze eigenlijk niet veel smaak. Een beetje waterig. Vietnamezen eten ze graag aan het eind van een maaltijd om een frisse smaak te krijgen.


Mango

Vietnamese naam: Xoài

Ah, mango’s! Wie houdt er niet van? Aromatisch, sappig, rijkelijk zoet. De Vietnamezen houden ook van groene onrijpe mango’s. Dan als snack gedoopt in chili en zout. Of in de pittige groene mangosalade (gỏi xoài).

Hoe je het eet: Snijd een rijpe mango met een scherp mes rond de pit door en breek de helften voorzichtig uit elkaar. Een andere methode is om het vruchtvlees rond de pit kriskras af te snijden. Je kunt mango ook uit de schil eten.


Longan

Vietnamese naam: Nhãn Lồng

Longan is populair in Vietnam en wordt overal verkocht. In het Vietnamees wordt de vrucht ‘drakenoog’ genoemd. Longan wordt vaak vergeleken met lychee, maar heeft een iets zoetere smaak en meer vruchtvlees.

Hoe je het eet: Trek de dunne en broze bruine schil eraf zodat je het doorschijnende fruit onthult. Vietnamezen genieten vaak van longan samen met een kopje thee of doen de vrucht in een koude, zoete soep met lotuszaden (chè hạt sen nhãn lồng).


Pomelo

Vietnamese naam: Bưởi

Pomelo’s zijn familie van de grapefruit, maar ze hebben een mildere smaak. Deze grote, ietwat langwerpige citrus is groen, of vaag geel als hij rijp is. Je kunt ‘m bijna het hele jaar vinden in Vietnam.

Hoe je het eet: Als je de pomelo eenmaal hebt opengesneden, zie je dat dikke witte nerven het lichtgele of roze vruchtvlees bij elkaar houden. Die dikke nerven zijn niet zo lekker, maar het vruchtvlees bestaat uit ‘zakjes’ vol sap. Pomelo wordt vaak toegevoegd aan Vietnamese hartige salades, zoals gỏi bưởi.


Roosappel

Vietnamese naam: Quả Roi in het noorden, Quả Mận in het zuiden.

Deze voor Europeanen ongebruikelijke rode vrucht heeft de vorm van een kerstbel. Het is een appel, alleen wat zachter, maar met knapperig en sappig ietwat waterig vruchtvlees. Maar erg fris! Sommige mensen vinden het een beetje naar peer smaken. Deze verfrissende roosappelrjes voor de dorst vind je het gemakkelijkst in het zuiden van Vietnam.

Hoe je het eet: Je kunt rond de kern knabbelen of de vrucht in stukken snijden.


Sterappel

Vietnamese naam: Vú sữa

Sterappel, wij noemen het ook wel cainito, lijkt op stervrucht, die verwarrend genoeg ook weleens sterappel wordt genoemd. Wie kan daar nog wijs uit? Deze bolvormige vrucht is ongeveer zo groot als een sinaasappel en heeft een strakke, glanzende schil in de kleuren violet of groen. De schil is bitter, maar het fruit binnenin (een beetje paars of wit) heeft een zachte smaak.

Hoe je het eet: Je kunt het fruithapje doormidden snijden en het dan met een lepel uitscheppen (pas op voor grote en oneetbare zaden). Vooral te vinden in Centraal Vietnam en de Mekong Delta.


Guave

Vietnamese naam: Ổi

Deze peervormige vrucht is ongeveer zo groot als een softbal en heeft een hobbelige buitenkant en een lichtgroene kleur. Ze hebben wit of roze vruchtvlees en hebben een lichte, kruidige smaak.

Hoe je het eet: Vietnamezen houden ook van guave (van welk fruit nou eigenlijk niet?). Ze eten ze rijp of onrijp, in stukjes gesneden en ondergedompeld in chili en zout. De milde licht zure smaak van de guave past goed bij iets pittigs.


Passievrucht

Vietnamese naam: Chanh Leo

Paars en ongeveer zo groot als een tennisbal. Maar dat klinkt onaardig, want passievrucht maakt in iedereen wat los. De zaden zijn eetbaar en de smaak is verfrissend, met een scherpe wat verwarrende maar bedwelmende bijsmaak. Probeer het als sap (nước chanh leo) of met yoghurt, schaaf-ijs en een vleugje suiker (sữa chua chanh leo.)

Hoe je het eet: Trek de dikke schil voorzichtig uit elkaar. Dan zie je de zachtgele en oranje zaden. Je kunt ze zo uit de schil lepelen.


Doerian

Vietnamese naam: Sầu Riêng

Doerian staat wereldwijd bekend om zijn doordringende aroma (anderen zeggen stank), dat zo krachtig is dat het fruit in veel landen uit het openbaar vervoer en hotels wordt geweerd. De ‘koning der vruchten’, want zo zien Aziaten de doerian, smaakt als niets anders ter wereld. De textuur van durian wordt vaak vergeleken met vla of natte krant. Het boterachtige vlees smelt op de tong, waardoor een sterke smaak achterblijft.

Hoe je het eet: Doerian kun je het beste gesneden en schoongemaakt kopen. Probeer ook eens chè Thái, xôi sầu riêng (plakkerige rijst met doerian custard) of bánh pía, een bladerdeeg met een romige doerian vulling.


Jackfruit

Vietnamse naam: Mít

Gemakkelijk te verwarren met durian, jackfruits zijn qua grootte en kleur aan de buitenkant vergelijkbaar, maar verschillen zodra ze open zijn. Jackfruits kunnen uitgroeien tot het grootste en zwaarste fruit ter wereld. De schil is bedekt met geribbelde bultjes en het vlees heeft een gumachtige textuur. Aziatsiche fruitliefhebbers halen graag het vezelige vlees met de hand uit elkaar en genieten dan van de zoete delicate smaak.

Hoe je het eet: Ook jackfruit kun je het beste schoongemaakt kopen. Bespaar je de moeite. Je kunt jackfruit ook proberen in hoa quả dầm, een kom gemalen ijs, kokosroom en gemengd fruit.

Tip – De Vietnamese loempia’s op de markt zijn best lekker. Maar je moet naar Vietnam als je de echte smaken van het culinaire land wil proeven: Proef deze 8 gerechten als je in Vietnam bent!

Interesse?

Unieke ervaringen zijn absoluut onze specialiteit bij Go2Vietnam.nl. Ons team van reisspecialisten bestaat uit gepassioneerde Vietnamreizigers. Deze bedrevenheid en opgedane kennis delen we graag met jou als medereiziger. Heb je een specifieke droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stuur ons een bericht of bel ons voor meer informatie. Wij helpen jou graag verder!

Neem contact met ons op hier: contact ons


 

Vietnam reisblog

Inspiratie voor jouw Vietnam reis!

Op dit reisblog vind je allerlei reistips, artikelen ter inspiratie of ter voorbereiding op je Vietnamreis. Je vindt hier actualiteiten, vraag & antwoord en onze eigen Vietnam reisverhalen.

Ga je reizen in Vietnam en ben je op zoek naar tips voor de leukste homestays of mooiste hotels? Tijdens onze studie reizen gaan we altijd op zoek naar de meest leuke en bijzondere adresjes.

De Golden Bridge ligt vlakbij de kuststad Da Nang en werd pas in juni 2018 geopend voor het publiek. De brug werd gebouwd om (nog) meer toeristen naar dit deel van het land te trekken.

Tijdens de trekking heeft Sapa echt een plek in ons hart veroverd. Ik heb nog nooit zo’n landschap gezien en je raakt er gewoon niet uitgekeken.